Klipp till på Schneider när börsen svajar

Aktieanalys Franska Schneider Electric är ledande när det gäller digitaliseringen och omställningen inom energihanteringen. Aktien hör hemma i en hållbarhets- och framtidsorienterad portfölj.

Schneider Electric är specialist på energihantering. Bolaget fokuserar på att göra energi säkrare, effektivare och hållbarare.

I produktportföljen finns bland annat säkringar, strömbrytare, spänningstransformatorer, smarta elnät, industrirobotar och laddare till elbilar.

Schneider sysslar med allt från energiautomatisering i hem och fastigheter, datacenter, i infrastrukturen och i industrin.

Under det tredje kvartalet uppgick omsättningen till 6,46 miljarder euro. Det var en ökning med 1,3 procent jämfört med samma period förra året. Konsensus bland analytikerna var en omsättning på 6 miljarder euro.

Bakom den ökade omsättningen ligger, enligt bolaget, bättre än förväntad efterfrågan på grund av uppdämda köpbehov i kombination med att distributörerna väljer att fylla på sina lager igen.

Före rapporten väntades omsättningen sjunka med 8 procent till följd av pandemin. Nu uppger Schneider att de räknar med att omsättningen minskar med mellan 5 och 7 procent i år.

Under 2021 spås omsättningen ta fart igen och stiga med knappt 7 procent.

Ungefär en fjärdedel av omsättningen genereras i Europa, runt 30 procent i Nordamerika och 15 procent i Kina.  

Fördelat per bransch står fastigheter för 30 procent av omsättningen, industri 24 procent, datacenter för 17 procent, energi och infrastruktur står för 20 procent och bostadsfastigheter för 9 procent.

Schneider Electric passade också på att höja vinstmarginalestimaten till mellan 15,1 och 15,4 procent från tidigare 14,5 och 15 procent. Målet är att få upp vinstmarginalen till 17 procent 2022.

Totalt har Schneider Electric drygt 130 000 anställda och bolaget finns i mer än hundra länder. Schneider Electric har funnits med länge. Bolaget grundades redan 1836 av Adolphe och Eugène Schneider. Huvudkontoret ligger i Paris.

Största ägare i Schneider är de anställda själva. Genom ett aktiesparprogram kontrollerar de knappt 4 procent av aktierna i bolaget. Näst största ägaren är fondbolaget Vanguard.

Schneider Electricaktien bevakas av 21 analytiker. 13 av dessa sätter köp på aktien. Bara tre stycken är negativa till aktien på ett års sikt. Den genomsnittliga riktkursen ligger på 114 euro.

Hittills i år har aktien gett en avkastning på knappt 20 procent. Sett över tre år är aktien upp knappt 50 procent.

Det finns flera bra argument till att köpa Schneider Electric. De ligger helt rätt till i megatrenden energiomställning i världen.

För 2021 handlas aktien till ett p/e-tal på 24. Det är helt i linje med största konkurrenten svenskschweiziska ABB.

Schneider Electric är också ett av de bolag som kommer att gynnas mest av den stora återuppbyggnadsfonden från EU på 750 miljarder euro. En ganska stor del av denna kommer att gå till att göra fastigheter energieffektivare och här är Schneider marknadsledande.

På Placera tycker vi att aktien hör hemma i varje långsiktig portfölj. Det är dock inget köp som måste hetsas fram på nuvarande nivå.

Vi tycker att man ska lägga aktien på bevakning och plocka in den dagar när marknaden visar svaghetstecken.

Här kan ni följa mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Schneider Electric SE Köp 107,40 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -