Börserna kräver ECB-åtgärder

Makroveckan Trots en hittills stark rapportperiod har börser världen över haft svårt att lyfta. Förnyad smittspridning och en hel del politiska frågetecken dämpar investerarhumöret. Förhoppningar på kort sikt står till ett amerikanskt stödpaket och nya stimulanser från ECB.

Det är fortsatt nervöst på de finansiella marknaderna och den svenska börsen backade med 1,4 procent under veckan som gick. I linje med Europa men något sämre än den amerikanska börsen där nedgången stannade vid 0,5 procent. Värt att observera är att den svenska kronan gått starkt trots nervösa marknader. Ett lite nytt fenomen, men vi får se om det håller i sig.

Det är mycket som stör marknaden just nu. Den amerikanska presidentvalskampanjen, ny smittspridning och nya karantänsåtgärder, tröga Brexit-förhandlingar och uteblivet amerikanskt stödpaket. Så ur den aspekten får vi nog vara glada att börsfallen inte varit större. Det får vi nog tacka en hittills övertygande rapportperiod för. I USA har hela 86 procent av företagen slagit förväntningarna och det ser hyggligt ut även här i Sverige. Förhoppningsvis fortsätter den positiva tendensen under ytterligare en rapporttung vecka.

När det gäller det amerikanska stödpaketet, som till viss del styrt marknadshumöret under de senaste veckorna, så har det rapporterats om vissa framsteg. Däremot är det förstås lite oroande att den amerikanska kongressen nu stänger inför valet.  Den kan visserligen återsamlas med kort varsel men risken är förstås att ett paket dröjer till efter presidentvalet och det spekuleras ju en hel del kring turbulens efter detta.

Värt att observera är dessutom att de långa räntorna har börjat stiga. Det sker visserligen från extremt låga nivåer men kanske börjar finansmarknaden ändå att ta viss höjd för den massiva skulduppbyggnad som följt i pandemins spår. Vi räknar dock inte med några större ränteuppgångar då centralbankerna står reda att stävja alla sådana tendenser.

När det gäller centralbanker så ska bland annat Bank of Canada, Bank of Japan och ECB äntra scenen under veckan. Absolut intressantas blir givetvis ECB:s besked där spekulationerna tagit ordentlig fart kring ett möjligt, nytt stödpaket. Vi får se om ECB är redo redan nu men om de vilar på hanen kan det nog leda till en del negativa reaktioner på marknaden. Deras besked kommer på torsdag.

Viktiga konjunktursignaler kommer från Sverige och EMU-området när respektive konjunkturbarometer publiceras. Tyvärr blir de nog lite svårtolkade eftersom det, främst i fallet EMU, är svårt att veta hur mycket av den senaste tidens karantänsåtgärder som hunnit leta sig in i resultaten. Svaga siffror lär ändå ta sin tribut på marknaden.  

Dessutom får vi en räcka BNP-siffror för årets tredje kvartal. Historiskt höga tillväxttal väntas men det beror förstås på den historiska nedgången under andra kvartalet. BNP-siffrorna lär dessutom visa att det är en bra bit kvar innan hela BNP-fallet är återhämtat. Nu ska dessutom tillväxtprognoserna sannolikt justeras ner så det blir allt längre till någon sorts normalläge.

Observera att amerikanska makrosiffror den här veckan kommer en timme tidigare än vanligt.

Måndag

Tyska IFO-indexet, som är en betydligt bredare undersökning än inköpschefsindex, publiceras. Den väntas sjunka något och högst troligt med tjänstesektorn som sänke. Industrin ska ha klarat sig betydligt bättre i oktober. Kanske också dags att snegla lite mer på de svenska varselsiffrorna.

 

Tisdag

 

Utlåningen till hushåll har visat få tecken på att svalna under Corona-krisen och mycket lite talar för att det har skett i september. För fortsatt stabil hushållsutlåning talar stigande bostadspriser.  Paradoxen är väl att ökad hushållsutlåning skulle tas för ett positivt tecken i dessa tider. Orderingången på varaktiga varor i USA väntas ha fortsatt uppåt och nivåerna är inte så pjåkiga jämfört med innan Coronan.

Onsdag

Detaljhandeln i Norge ska ha tragglat sig försiktigt uppåt i september efter ett kraftigt fall i augusti. Konjunkturinstitutets barometer blir förvisso intressant läsning där marknaden tror på en mindre nedgång i oktober. Frågan är om industrins är lika positiv som förra månaden och om det syns en fortsatt förbättring i tjänstesektorn. Problemet med den här undersökningen är att det nog inte riktigt fångar upp det negativa som har hänt på smittspridningens område under de allra senaste veckorna. Så fortfarande kommer vi att sväva i ovisshet kring hur de nya karantänsåtgärderna som satts in i stora delar av Europa påverkar svenskt näringsliv.

Torsdag

BNP-siffror från USA som kommer att visa på en historiskt stark återhämtningen efter det historiska fallet under andra kvartalet. Vi får se om det gör marknaden lite gladare. Kommer också att utnyttjas av Donald Trump i den pågående presidentvalskampanjen. Annars är förstås marknadens fokus på ECB:s penningpolitiska besked. Det spekuleras allt friskare om att ECB kommer att presentera nya penningpolitiska stimulanser. Den stora frågan är inte om det kommer utan när det kommer. Är ECB verkligen redo redan nu? Om inte, lär marknaden bli besviken.

Fredag

En hel räcka BNP-siffror från EMU-området. Mätt kvartal för kvartal lär siffrorna vara imponerande höga men mätt i årstakt lär det stå klart att länderna i EMU-området har en bra bit kvar innan hela tillväxtfallet är återhämtat. Det kommer dessutom att ta längre tid än väntat när analytikerna börjar justera sina tillväxtprognoser i negativ riktning. Inflation fortsätter dessutom att vara besvärande låg.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -