Rhenman: Orosmoln och hopp

Fondkommentar Historiskt brukar det vara oro kring hälsovårdssektorn när det drar ihop sig till amerikanskt presidentval. Men på kort sikt finns det andra orosmoln, säger Henrik Rhenman medgrundare och huvudansvarig portföljförvaltare av sektorhedgefonden Rhenman Healthcare Equity L/S.

Henrik Rhenman

Vad ser du för utmaningar för hälsovårdsaktier?

”Vi, förvaltarteamet, tycker att investerarna ser politiska risker inom hälsovårdssektorn mest hela tiden, vilket håller nere värderingen i sektorn”, säger Henrik Rhenman.

Hur är hälsovårdssektorn värderad idag?

”Hälsovårdssektorn är historiskt lågt värderad idag med tanke på ränteläget och att den politiska risken visar sig inte vara så stor som befarat. Lägg till att sektorn är defensiv och vinsterna växer stabilt. Men vi har svårt att se att det kan bli någon eufori kring sektorn den närmaste tiden. Senast vi såg en eufori i hälsovårdssektorn likt den vi ser i tekniksektorn idag var vid millennieskiftet. Men vi tror att vi kan få en p/e-expansion efter valet i USA. Investerarna kommer att uppfatta den politiska risken som något lite lägre bara presidentvalet är över och det kan ge arbetsro i sektorn. Vi tror på en stark avslutning för bioteknik under resten av året.”

Vilka är fondens toppinnehav?

”Vi letar innovativa bolag till fonden gärna som är verksamma inom särläkemedel eller cancer. Särläkemedel har oftast höga priser och det gäller allvarliga sjukdomar. Oftast finns det inga behandlingar och man är inte sällan ensam aktör på marknaden. Vi har kanske ett 20-tal särläkemedelsbolag i fonden. Det är en bra strategi och vi har haft 14 uppköp av bolag i portföljen de senaste 18 månaderna och flera av dom gäller just särläkemedel. Bolagen har där en tydlig nisch och de stora läkemedelsbolagen ser en potential att bredda läkemedlet till närliggande indikationsområden. De har kapaciteten att göra dessa kliniska studier parallellt och de är beredda att betala bra för den typen av bolag.”

”Särläkemedelsbolaget Biomarin är just nu fondens största innehav. Bolaget är verksamt inom bland annat hemofili med genterapi som kan ge en jämnare effekt och bättre livskvalitet eftersom man slipper regelbundna behandlingar. Bolaget har en ansökan hos den amerikanska myndigheten FDA. FDA skrämde marknaden rejält för de vill ha mer långtidsdata före ett godkännande. Aktien backade mer än 30 procent och då passade vi på att dubbla innehavet, det var i mitten på augusti. Utöver det har bolaget en viktig produkt som de ska lansera nästa år, som är för en tillväxtsjukdom. Investerarna tänker inte på den utan har fokus på genterapiprodukten för hemofili. Biomarin är enligt vår åsikt en intressant uppköpskandidat för ett större läkemedelsbolag.”

”Horizon Therapeutics är fondens näst största innehav, men det är ett mindre bolag som växer så det knakar. Bolaget har två snabbväxande produkter. Det ena mot gikt och det andra mot en form av utestående ögon, så kallade glosögon, som man kan få av rubbning av sköldkörteln. Båda marknaderna är stora och har inte haft bra behandlingsalternativ fram till nu. De stora läkemedelsbolagen har missat dessa marknaders storlek och Horizon har en fantastisk marknadsposition.”

”Schweiziska Roche har vi haft med i fonden sedan start och bolaget är fondens tredje största innehav. Det är ett av världens största och mest innovativa bolag. Roche är skuldfritt nästa år, vilket är enastående. Det skapar många möjligheter för intressanta förvärv och de kan i princip köpa precis vad de vill.”

Henrik Rhenman

Hur ser du på presidentvalet i USA?

”Oavsett vilken presidentkandidat som vinner det amerikanska presidentvalet är vi ganska komfortabla som hälsovårdsinvesterare. Det viktigaste är att senaten inte väljs med för stor majoritet av det partiet som vinner presidentvalet. Senaten bromsar nämligen oftast stora och dyra reformer. När det är jämnt i senaten finns det alltid någon senator som bromsar försämringar för industrin och försöker bevara status quo.

”President Trump har försökt att genomföra hälsovårdsreformer som omfattar lägre läkemedelspriser och lägre kostnader för patienten. Republikanerna i senaten har kommit med ett konkret förslag, men det har bromsats av demokraterna i representanthuset som har sitt eget alternativ. Att de inte kan komma överens beror faktiskt på att det är en unik chans att göra upp om något viktigt, och blir det inte tillräckligt bra enligt parterna väntar man istället. Ett likadant scenario kan hända igen om Biden vinner, om senaten fortfarande hålls av republikanerna. Historiskt har vi sett liknande situationer att det inte gått att rösta igenom läkemedelsreformer. Vi såg det även under Clinton och under Obamas första period. Lättast är det så klart om ett parti kontrollerar alla tre maktorganen, presidentposten och de två kamrarna, för det finns så många viljor”

Vad vill du som hälsovårdsinvesterare se för beslut och reformer?

”Det absolut bästa för finansmarknaden vore om det blev en hälsovårdsreform som uppfattas som långsiktigt hållbar och robust. Det gör ingenting om läkemedelspriserna blir något lägre om kostnaderna för patienterna samtidigt blir lägre. Läkemedelsindustrin betalar i form av lägre priser och staten ger pensionärerna en bättre försäkring. Då vet alla spelplanen, läkemedelsindustrin kan anpassa sina kostnader, volymerna blir sannolikt högre och marginalförsäljningen blir ändå mycket lönsam. Det blir därtill mindre diskussioner om priser. Skulle det bli en generellt något lägre prissättning för existerande läkemedel blir det fortfarande möjligt att introducera nya läkemedel som man kan ta betydligt bättre betalt för. Det är absolut intressant för oss, då vi letar höginnovativa bolag till fonden som har nya läkemedelsprodukter. Sannolikheten för att mycket stora reformer ska genomföras inom sjuk- och hälsovården som totalt ändrar förutsättningarna är låg. Det visar flera undersökningar, och de indikerar så låg sannolikheter som fem procent.”

Vad för beslut är sannolikt att se?

”Vi, förvaltarteamet, tror att en sjukvårds- och hälsovårdsreform inte är allra överst på agendan efter presidentvalet. Vinner demokraterna tillsätts en hälsovårdsutredning som kan ta upp till ett år. Men det som kan ställa till det är om Högsta domstolen ogiltigförklarar Obamacare i sin helhet. Det är en fråga som Högsta domstolen kommer att ta upp en vecka efter presidentvalet. De kan även ogiltigförklara delar av Obamacare, vilket är mer sannolikt. Det innebär förstås en osäkerhet, men vi tror att det är en liten sannolikhet att domstolen fattar ett beslut som skapar stor oreda. Om de skulle ogiltigförklara Obamacare i sin helhet skulle 20 miljoner amerikaner stå utan sjukvårdsförsäkring. Då lägger man en enorm börda på det politiska systemet. Vi tror att Högsta domstolen dömer att det mesta i Obamacare är lagligt.”

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -