Bloomberg: SSAB samtalar med Tata

Börs Stålbolaget SSAB förhandlar med Tata Steel om en affär för samverkan med det indiska bolagets europeiska enhet som en "reservlösning" för en affär med den krisande tyska konkurrenten Thyssen Krupp, rapporterar Bloomberg News med hänvisning till källor.

Samtalen mellan SSAB och Tata Steel, som ingick ett samriskavtal med Thyssen Krupp under slutet av 2010-talet men stoppades av EU:s konkurrensmyndigheter, ska vara i ett tidigt skede av försöken att få till en svensk-indisk konsolidering.

Den preliminära planen är dock att få till en affär där SSAB tar över kontrollen av Tata Steels europeiska enhet, enligt Bloomberg News källor.

SSAB lyfts i artikeln också fram som en av de främsta intressenterna för Thyssen Krupp, som är på väg att styckas upp i sina beståndsdelar för att rädda verksamheten. Hissenheten har redan sålts, och ytterligare avyttring är på väg. Så sent som i förra veckan lade brittiska Liberty Steel fram ett bud på Thyssen Krupps ståldivision. Här har även den tyska tvåan Salzgitter nämnts som intressent. Den starka fackföreningen IG Metall har i sin tur vädjat till den tyska regeringen om ett förstatligande, ett förslag som bemötts med ambivalens från de berörda statsråden Peter Altmaier och Olaf Scholz.

Uppgiften som indikerar att SSAB ska gå i budstrid tonades dock ned redan innan publiceringen av Bloomberg-artikeln, då vd Martin Lindqvist i samband med delårsrapporten på torsdagen uttalade sig för Dagens industri.

"Vi deltar inte i någon budprocess. Det är klart att vi selektivt ska titta på möjligheter, men att gå därifrån till att lägga ett publikt bud på Thyssen Krupp är steget väldigt stort", sade han till DI.

Stålbranschen, där Thyssen Krupp är näst störst i Europa efter Arcelor Mittal, har slitit ont med höga råvarukostnader och ökad prispress mot lågkostnadskonkurrens från Kina. Dessutom har efterfrågesidan i affären försvagats av strukturella svagheter hos fordonstillverkare.

Den svenska aktivistfonden Cevian, med finansmannen Christer Gardell i spetsen, är storägare i Thyssen Krupp.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -