Politiken som stör rapportsäsongen

Makrokommentar Mitt under en glödande rapportperiod fortsätter turbulensen på det politiska planet att störa marknaderna med amerikanskt presidentval och stödpaket högst på agendan.

Samtidigt som rapportsäsongen ångar på så fortsätter de politiska skeendena att sätta griller i huvudet på investerarna. Det rör sig på många fronter och inte alltid åt det håll som önskas.

Förhandlingarna om ett nytt amerikanskt stödpaket

I toppen på listan över det som stör marknaden tycks förhandlingarna om ett nytt, amerikanskt stödpaket ha hamnat. Den amerikanska börsen har i alla fall svängt rejält i samband med de olika utspel som gjorts kring framgångar och motgångar i förhandlingarna mellan Demokrater och Republikaner i den amerikanska kongressen. Med Donald Trump som lite extra krydda.

Demokraterna vill ha ett stödpaket omfattande 2 200 miljarder dollar (ungefär 10 procent av BNP) medan Republikanerna har fört fram ett mindre paket på 500 miljarder. Donald Trump har i sin tur utlovat ett större program än det Demokratiska men har svårt att få gehör för ett stort stödpaket hos sina partikamrater.

Marknaden går och hoppas på ett beslut om någon form av stöd innan presidentvalet den 3 november och helst ska det komma redan den här helgen. Risken är väl annars att eventuell turbulens både i samband med och efter presidentvalet gör det svårare att komma överens. För även om Joe Biden vinner så sitter Donald Trump kvar under resten av året. Dessutom är det högst osäkert hur maktförhållandet kommer att se ut i kongressen och det är den som i praktiken styr över budgetprocessen. Det finns ett flertal scenarier som är möjlig och därmed hoppas de flesta på att ett stödpaket blir klart redan i närtid.   

Rysk och iransk inblandning i det amerikanska presidentvalet

Under gårdagen gick amerikanska myndigheter ut med varningen av både Ryssland och Iran kommit över känslig information kring valprocessen och försöker påverka utgången. Bland annat genom riktade mejl-utskick. Det var till en del detta som dämpade det amerikanska börshumöret mot slutet av onsdagens börsdag. Försök att påverka valutgången, eller spekulationer kring detta, får vi nog räkna med som ett återkommande tema fram till valdagen.

Brexit

Som de flesta hade räknat med så var Boris Johnson utspel att lämna förhandlingarna om nytt handelsavtal tydligen mest ett spel för den inhemska Brexit-opinionen. Nu står det klart att förhandlingarna mellan EU och Storbritannien fortsätter med målet att nå ett handelsavtal någon gång i mitten av november.

Det har rapporterats om vissa framsteg vilket bland annat fått pundet att rusa under de senaste dagarna. Fortfarande finns dock de stora stötestenarna i form av rättvis konkurrens, framtida tvistelösning och fiske kvar att komma överens om. Så den här frågan får marknaden leva med ytterligare några veckor även om det omedelbara hotet om en Brexit utan handelsavtal för stunden är undanröjt.  

LAS-förhandlingar och nya löneavtal

I vårt eget lilla universum är det, förutom förnyad smittspridning av corona, LAS-förhandlingar och nya löneavtal som är högst på agendan. LAS-förhandlingarna bröt samman i förra veckan vilket riskerade att utlösa en regeringskris. Nu finns visst hopp om att förhandlingarna ska fortsätter men frågan ligger förstås och pyr i regeringssamarbetet. En regeringskris kan förstås inte uteslutas senare under hösten.

När det gäller medlarnas förslag till nytt avtal har det accepterats av arbetsgivarsidan medan flera fackförbund sagt nej. Processen fortsätter.

Våra inhemska bekymmer lär däremot inte påverka marknadshumöret i någon större utsträckning.

Hur alla politiska bekymmer slutligen kommer att spelas ut är förstås i det närmaste omöjligt att sia om.  Däremot lär de fortsätta att sätta sin prägel på det generella marknadshumöret under de närmaste veckorna. Först och främst vill nog marknadsaktörerna ha det amerikanska president- och kongressvalet överstökat. Gärna med ett klart och tydligt valutslag som gör den politiska framtiden något mer förutsägbar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -