På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser har hittat köpsignaler i ett investmentbolag och en it-konsult. Men samtidigt varnas det för en aktie.

Stockholmsbörsen (OMXSPI) startade veckan med en svag stigning på 0.24 procent och stängde därmed runt 737 punkter. 730 punkter utgör stöd vid reaktion ned. Ovanför dagens kurs återfinns en pivotpunkt vid all-time-high noteringen runt 744 punkter i den korta grafen. Detta utgör ett svagt motstånd, brott genom denna nivå utlöser köpsignal. Ser vi till trendbilden är den fortsatt positiv på kort-, medellång-, och lång sikt.

Investtechs hausseindex som förenklat är en optimismindikator visar andelen av aktierna som har gett köpsignal som sista signal. Det korta och långa hausseindexet står i 55 respektive 69, och det är därmed en övervikt av de kortsiktiga- och långsiktiga investerarna som är optimister.

Börsens insiders verkar positiva och har i huvudsak köpt aktier den senaste tiden. Den senaste veckan och månaden ligger köpandelen av alla insidertransaktioner Investtech har registrerat på 86 respektive 73 procent. Köpandelen det senaste året ligger på 76 procent. Aktier med insiderköp har statistiskt presterat bättre än aktier med insiderförsäljningar, och anses vara ett tryggare köp än andra aktier.

Sammantaget har vi rekommendationen köp för OMXSPI-indexet på medellång sikt (1-6 månader) men närheten till ett eventuellt brott ned genom stödnivån runt 730 punkter gör att rekommendationen snabbt kan försvagas en gradering.

 

Under måndagen presenterade IT-konsulten Softronic sin senaste kvartalsrapport. Marknaden reagerade positivt och kursen återfinns i stigande trendkanaler på kursdiagrammen för kort- medellång och lång sikt. Investtechs algoritmer skannar dagligen Stockholmsbörsen och dess aktier efter de mest optimala trendkanalerna på kort- medellång och lång sikt. Stigande trender indikerar att köpintresset bland investerare är ökande och är en teknisk köpsignal. Dessa ger goda utsikter för vidare uppgång enligt Investtechs forskningsresultat på aktier i stigande trender.

Det saknas motstånd på medellång sikt och måndagens uppgång medförde att kursen bröt upp genom en stark motståndsnivå runt 19.40 kronor som därmed ombildades till en ny stödnivå. Kursen återfinns runt 5-6 procent ovanför närmaste stödnivå och enligt Investtechs forskningsresultat på kurs ovanför stöd är det goda statistiskt utsikter för vidare uppgång.

En starkt positiv volymbalans bekräftar den positiva trenden som signalerar optimistiska investerare. Enligt Investtechs volym-forskning har aktier med positiv volymbalans i genomsnitt presterat 3.9 procentenheter bättre än marknaden det kommande året.

Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Den 23 mars i år handlades kursen till b-aktien i investmentbolaget Kinnevik till runt 138 kronor. Där vände det och kursen har sedan återhämtat sig och utvecklats positivt där investerare har valt att betala högre kurser för att köpa in sig i bolaget. I förra veckan kom bolaget med sin kvartalsrapport och kursen återfinns i en stigande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Stigande trender indikerar att köpintresset bland investerare är ökande, vilket är en teknisk köpsignal som statistiskt ger goda utsikter för vidare uppgång enligt Investtechs forskningsresultat på aktier i stigande trender. Volymbalansen är också positiv och bekräftar den stigande trenden.

I mitten av juni bröt kursen upp genom motståndet runt 236 kronor som därmed ombildades till en ny stödnivå. Vidare uppgång är signalerad vilket även stöds av Investtechs forskningsresultat på mer än 44000 liknande signaler från nordiska aktier.

Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Aktiekursen till teknikbolaget Climeon har utvecklats negativt sedan starten av året med undantag för vissa korta perioder med kursuppgång. Det är ett resultat av att investerare har valt att sälja sig ur bolaget till lägre och lägre kurser. Det signalerar en pessimism om framtiden som har resulterat i fallande trendkanaler på kort och lång sikt och ett brott ned ur en stigande trendkanal på medellång sikt. Brott ned genom golvet i en stigande trendkanal är ingen katastrof rent tekniskt men tillsammans med fallande trender på kort och lång sikt så ser den tekniska bilden försvagad ut.

Kursen har brutit ned genom stödet runt 47.00 kronor på kort och lång sikt och marginellt ned genom stödet runt 45.00 kronor på medellång sikt som därmed har ombildats till en motståndsnivå. Det tillsammans med en negativ volymbalans och ett starkt negativt momentum med ett RSI-värde under 30 försvagar aktien .

Aktien är även negativ på insideranalysen och är totalt sett därför tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Stigande och fallande trendkanaler – centrala tekniska indikatorer

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckling tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du överväga att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtechs forskning visar att aktier i stigande trendkanaler på Stockholmsbörsen tenderat följas av meravkastning mot börssnittet, medan aktier i fallande trendkanaler tenderat underprestera. Forskningen visar också att trendsignalernas signifikans beror av vilket tidsperspektiv som betraktas. Trendkanaler på kort och medellång sikt, som baseras på kursdata på 5 månader respektive 1,5 års sikt har gett signifikanta signaler.

Diagrammet visar att aktier i stigande trendkanaler (blått diagram) på Investtechs medellångsiktiga kursgraf tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier i fallande trendkanaler (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om stigande och fallande trendkanaler här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -