På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Så kan du investera i husdjurstrenden

Fondkommentar Kön för hundvalpar är i många fall oändligt lång och allt fler har skaffat katt. Det har varit i det närmaste en explosion av husdjursägandet när vi tillbringar allt mer tid hemma i spåren av coronapandemin. Nu finns en fond med tydligt husdjursfokus

Husdjursägandet ökar efterfrågan på bland annat djurfoder, djurförsäkringar, veterinärbesök, djurläkemedel och inte minst olika typer av tillbehör till våra fyrfotade vänner. För den som vill investera i den förstärkta husdjurstrenden finns det nu en fond med tydligt husdjursfokus.

Husdjurstrenden var stark och stabil redan före coronapandemin. I USA har husdjursägandet mer än tredubblats sedan 1970-talet med en växande befolkning. Även på tillväxtmarknader med större välstånd kommer en större önskan om husdjursägande - Indien har den snabbast växande hundekonomin i världen. I Kina är det en tydlig statussymbol att äga en hund som husdjur.

Det har också skett ett förändrat konsumentbeteende att betrakta husdjur som en del av familjen. Man är beredd att betala allt mer i utgifter för sina husdjur. Ett tydligt tecken är husdjursförsäkring som ägarna är allt mer benägna att betala nu jämfört med tidigare.

Bakom husdjurtrenden finns det en robust strukturell tillväxt som har tydliga faktorer i en demografisk och social förändring. Det är långsiktiga strukturförändringar i samhälle och ekonomi styrs till stor del av en förändrad befolkningsprofil.

Vi har ett allt högre välstånd tillsamman med ett åldrande samhälle. Och en ny generation i  Millennials som är födda på 1990-talet påverkar husdjurstrenden. Millennials tenderar att gifta sig senare och de har flera husdjur för sällskap än tidigare generationer.  Men husdjuren ökar även hos den stora babyboomers-generationen som lever allt längre.

I Kina har ägandet av husdjur ökat med ökande. Men det är inte bara antalet husdjur som ökar, utgifterna per husdjur ökar också stadigt, en effekt som kallas "humaniseringen av husdjur".

De flesta husdjursägare skulle beskriva sina husdjur som familjemedlemmar och de behandlas som sådana. Som en följd av detta sparar husdjursägare inte på olika typer av medicinska behandlingar eller ens livsmedel för sina älskade.

Som en konsekvens av de tätare banden mellan husdjursägare och husdjur kan husdjursekonomin sannolikt vara mer lågkonjunkturbeständig än andra delar av ekonomin. Husdjur behöver också äta oavsett om det är lågkonjunktur.

Den globala husdjurekonomin är ett snabbt växande marknadssegment. I USA som är den största enskilda husdjursmarknaden växte spenderandet i sektorn med 5,3 procent i genomsnitt de senaste tio åren. Det är betydligt mer än USA:s BNP-tillväxt som under motsvarande period hade en genomsnittlig tillväxt på 3,8 procent.

Andra delar av världen ser liknande utvecklingsmönster och i flera länder växer det betydligt snabbare än så.

En av de första fonderna på området som fångar upp den växande husdjurstrenden är Allianz Pet and Animal Wellbeing AT EUR.

Fonden investerar i globalt i ett 30-tal aktier som gynnas av den allt starkare husdjurstrenden. Knappt två tredjedelar av fondens investeringar är i rena husdjursbolag, som amerikanska Trupanion som är verksamma inom husdjursförsäkringar och New Jesey baserade husdjurs- och boskapsmedicintillverkaren Zoetis.

Ett antal bolag har en betydande andel av verksamhet exponerad mot husdjurmarknaden. Ett exempel är det Kalifornien baserade Central Garden och Pet som säljer handelsträdgårdsvaror och mat- och tillbehör till husdjur.

Den tredje typen av bolag har en viss del av intäkterna från den växande husdjursmarknaden. Japanska Unicharm som tillverkar rengörings- och hygienprodukter samt produkter för husdjursskötsel har man investerat i.

Allianz Pet and Animal Wellbeing AT EUR tio största innehav

Fonden får en tydlig lutning mot mindre- och medelstora bolag.  med en vikt på drygt 60 procent mot amerikanska bolag. Fonden har i år stigit med 23 procent mätt i svenska kronor och har inte tillräckligt lång tidsperiod för att erhålla något Morningstar fondbetyg.

Fonden är dagligt handlad och går att handla genom Avanza, minsta insättning är 100 kr. Den årliga avgiften landar på 2 procent, vilket är en väl tilltagen avgift.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -