Så påverkas Tokyo av Abes avgång

Fondkommentar Den japanska aktiemarknaden är känd för att vara en världens billigaste av de mogna marknaderna. Nu har landets långvariga premiärminister Shinzo Abe annonserat sin avgång. Placera har pratat med Dan Carter på Jupiter Fonder som förvaltar deras Japanfond om vilka konsekvenser det får för börsen.

Hur påverkas den japanska börsen av premiärminister Shinzo Abes avgång?

”Avgången kom inte som någon chock. När man summerar Shinzo Abes period så var han tidig med att ta fram en plan för strukturreformer för att modernisera och stärka Japans ekonomi, de så kallade tre pilarna. När man nu summerar åtgärderna och effekterna är det med ett blandat utfall."

"Den första pilen första penningpolitiken. Målet var en lösare penningpolitik. Stora delar av målet är uppnått. Resultatet är en svagare japansk yen sedan tillträdet och en betydligt större balansräkning för den japanska centralbanken. Haruhiko Kuroda har styrt Bank of Japan under Abe:s mandatperiod. Kurodas mandatperiod går ut under 2021, frågan är vad som händer med honom och vilken penningpolitik som kommer efter. Inflationen har inte ökat som det var tänkt. Men den japanska ekonomin har nu lite inflation istället för deflation som landet led av tidigare. Man kan summera det som en framgång”, säger Dan Carter.

Dan Carter

”Den andra pilen var finanspolitiken som Shinzo Abe reformerade. Här har vi både höjda och sänkta skatter. Rent grundläggande sänkte Abe företagsbeskattningen och samtidigt höjdes skatterna för konsumtion. Med facit i hand har det varit bra för Japan. Japan hade bland de absolut lägsta skatterna på konsumtion i världen och samtidigt en hög företagsbeskattning, som inte var särskilt investeringsvänlig. Nu är det ett betydligt bättre företagsklimat. Det inte är fult att investera och tjäna pengar längre, vilket det var tidigare. Det har varit en framgångsrik reform och den kommer sannolikt att fortsätta efter Abe:s avgång.”

”Det var mycket reformprat 2012 – 2013 vid Shinzo Abes tillträde. Landet brottades med många frågor som en allt mer åldrande befolkning, dålig lönsamhet i företagssektorn och att den kvinnliga delen av befolkningen lämnade arbetsmarknaden. Japans ekonomi påminde mer om en ekonomi i västeuropa på 1950-talet och inte en särskilt modern ekonomi. Vissa delar har varit framgångsrikt. Det går inte att påverka åldrandet och födelsetalen så mycket. Men man har lyckats locka tillbaka allt flera kvinnor till arbetsmarknaden".

 

Shinzo Abe

"Det stora och viktigaste som har hänt är att lönsamheten i företagssektorn har ökat betydligt. Det är till viss del Abes förtjänst med ett större företagsvänligt klimat. Men den globala tillväxten har helt klart hjälpt till för att öka bolagens lönsamhet.”

Vad händer med politiken nu med den nya premiärministern Yoshihide Suga?

”Det positiva med Yoshihide Suga är att han har varit något av Abes högra hand under flera år. Abe gav Suga jobbet som kabinettsekreterare 2012, i samband med att Abe blev premiärminister. Det är helt klart att Suga har varit delaktigt i att många av reformerna blivit genomförda under Abes tid. Sannolikt kommer Sugas politik inte att avvika så mycket från den politik och reformer som lagts av Abe, vilket ger viss stabilitet för investerare."

Yoshihide Suga

"Suga är inte lika kontroversiell i grannländerna Kina och Sydkorea som Abe var, vilket är en fördel för den närliggande geopolitiken. Suga har en helt annan bakgrund än Abe som hade flera generationer av japanska toppolitiker i släkten. Suga är snarare motsatsen och kommer från enkla förhållanden är son till en bonde och betydligt mer en folkets man. Han kommer sannolikt att satsa mer kapital och stärka de olika regionerna i Japan för att vitalisera den inhemska ekonomin.”

Ser du några sektorer som är särskilt utsatta och kan drabbas vid premiärminsisterbytet?

”En sektor som Suga kan titta närmare på är telekomindustrin. Den tjänar lite för mycket pengar idag och det skulle vara populärt politiskt drag. Idag betalar alla en mobiltelefonräkning, så det skulle vara ett populärt politiskt drag att jaga de stora telekombolagen för att få ner kostnaderna. Här finns det en uppenbart en risk. Men det finns inte många sektorer som telekomsektorn. Du vinner inga röster på att jaga ett vattenbolag med låg lönsamhet.”

Har du gjort några förändringar i portföljen inför premiärministerbytet?

”Runt två tredjedelar av portföljens bolag har intäkter som skapas lokalt i japan och är inte är drivet av exportintäkter. Det är en betydligt högre andel än japanskt aktieindex. Den typen av bolag tror vi kommer att gynnas av en vitalisering av de japanska regionerna. Det handlar exempelvis om ökat byggande och renoveringar. Jag är nöjd med fondens exponering inför premiärministerbytet.”

Hur är dagens värdering på Tokyobörsen och vad talar för börsen på sikt?

”Tokyobörsen hör till de absolut billigaste utvecklade börsen i världen. Den har många värdebolag och är exportdriven. Jag tycker att Tokyobörsen är undervärderad. De japanska bolagen har ökat lönsamheten betydligt under senare år och bolagen har i genomsnitt väldigt starka balansräkningar. De starka balansräkningarna gör att japanska bolag kan leverera bra och höga utdelningar trots att de påverkas av coronapandemin, vilket är en stor kontrast när man ser globalt. Globalt är sannolikheten betydande för sänkta utdelningar. Och de japanska företagen är inte överbelånade, vilket är ett plus.”

”Men den låga värderingen av Tokyobörsen beror till stor del på att börsen har en stor del värdebolag och lite färre tillväxtbolag. Men om marknadssentimentet förändras med en större aptit för värdebolag kan Tokyobörsen bli en vinnare.”

Warren Buffet har köpt en handfull aktier i japanska värdebolag, en nyhet som kom i samma veva som nyheten om Shinzo Abes avgång blev känd, så den försvann i nyhetsflödet. Är det bra för japanska aktier att Warren Buffet investera här?

”Det är viktigt att Warren Buffet investerat i japanska värdebolag, men det behöver bli ett bättre investerarsentiment att investera i värdebolag. Vi har inte sett något rally i japanska värdebolag ännu. Det som är intressant är att industribolagen överraskade under den senaste rapportperioden och fortsätter det nästa rapportperiod kan det öka intresset för värdebolag. Det som sannolikt skulle hjälpa värdebolagen mest på sikt är om inflationen överraskar och tar fart.”

Hur är fördelningen mellan värde- och tillväxtbolag i din fond?

”Fonden har en liten övervikt mot tillväxtbolag och samtidigt en övervikt mot högutdelande bolag, jämfört med börssnittet. Målet är att låta fonden ha den fördelningen och vi letar tillväxtbolag som inte är så tydliga för alla investerare. Vi har bland annat investerat i ett snabbväxande och högutdelande tandvårdsbolag som tillverkar borrar, vilket inte är där investerarna letar idag, det ska vara molntjänstbolag och mjukvara. Samtidigt kommer det många nya intressanta tillväxtbolag till Tokyobörsen, vilket gör den japanska aktiemarknaden mer spännande än tidigare.”

Hur ska man tänka som privatinvesterare när det gäller japanfonder?

”Japanska aktier utgör runt 7 procent av det globala världsindexet. Men de har haft dåligt rykte sedan börsbubblan i slutet på 1980-talet. Jag kan tänka att man väljer en japanfond för att det är en billig marknad. Tokyobörsen rör sig inte riktigt som andra utvecklade börser, vilket är en fördel i en fondportfölj. Och man bör ha en viss andel av portföljen på kanske runt fem procent i japanska aktier. Det ger en bra exponering mot värdebolag och samtidigt kan man minska exponeringen mot betydligt dyrare aktiemarknader. Inte minst den japanska valutan är intressant, då det anses vara en safe haven-valuta som också hjälper till att sprida risken i en fondportfölj. Den japanska yenen rör sig oftast uppåt när börserna globalt går ner. Att vara investerad i japanfonder har varit en bra investering de senaste tio åren och ger en ökad riskspridning.”

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -