Makroveckan: Fokus på politiken

Makrokommentar Det här blir ytterligare en vecka med stort politiksfokus när bland annat Brexit-förhandlingarna, det svenska regeringssamarbetet och den amerikanska valrörelsen går in i ett avgörande skede. På makrofronten bränner det till ordentligt mot slutet av veckan när inköpschefsindexen för oktober rullas ut.

Det har varit en lite mer återhållsam vecka på finansmarknaden. Ökad riskspridning i Europa och nya karantänsåtgärder har dämpat riskviljan, även om de negativa börseffekterna varit mindre än befarat. Den svenska börsen backade med 0,5 procent under vecka som gick och börsen i Europa (Stoxx600) med 0,8 procent. Den amerikanska börsen steg i sin tur med 0,2 procent.

räntemarknaden kan konstateras att det överraskande svaga inflationsutfallet för september fick viss effekt. Räntorna på alla löptider har sjunkit och allra mest långt ut på räntekurvan. Mot den bakgrunden blir det också extra intressant att följa den utfrågning i finansutskottet av Stefan Ingves och Henry Ohlsson som går av stapeln på torsdag. Det blir svårt för herrarna att bara peka på tillfälliga faktorer vad gäller den mycket låga inflationen och den direkt fråga om de faktiskt inte (tillfälligt måhända) övergett inflationsmålet vore nog på sin plats.

En svensk regeringskris kan förstås också landa i knäna om förhandlingarna kring LAS havererar fullständigt och hotet om en misstroendeförklaring läggs fram och/eller att Centern och Liberalerna hoppas av budgetsamarbetet.

För att fortsätta på det politiska spåret så går Brexit-förhandlingarna fortsatt trögt och ett brittiskt avhopp från förhandlingarna blir allt mer troligt även om marknaden fortfarande satsar på att parterna slutligen kommer överens. Natten mot fredag hålls dessutom den sista valdebatten mellan Donald Trump och Joe Biden. Kan den månne innehålla någon ”oktoberöverraskning”?

Veckans viktigast makrosiffror dröjer däremot till dagen på fredag. Då rullas de preliminära inköpschefsindexen för oktober ut. Det väntas mindre nedgångar i Europa medan de amerikanska indexen väntas hålla sig stabila. Den förnyade smittspridningen och de nya karantänsåtgärderna i Europa gör mätningarna hyperintressanta, även om det är osäkert hur mycket som hunnit fångas upp i denna undersökning. Svaga siffror lär i alla fall inte tas emot med någon glädje på finansmarknaden.

Värt att hålla koll på i veckan är dessutom torsdagens mätning av hushållshumöret i EMU-området samt den amerikanska veckostatistiken över nyanmälda arbetslösa. Dessutom publicerar den amerikanska centralbanken sin regionala sammanställning av det ekonomiska läget på onsdagskvällen. Den ska en hyfsad bild av det ekonomiska läget inför presidentvalet. Tiden börjar ju bli lite knapp för Donald Trump att lyfta fram stora framgångar på det ekonomiska området. Ja, förutom börsen då.

Måndag

Det viktigaste har kommit under natten mot måndag när de kinesiska BNP-siffrorna för årets tredje kvartal publicerade. BNP-ökningen var något mindre än väntat och stannade vid 4,9 procent i årstakt. Däremot var både detaljhandeln och industriproduktionen i september bättre än vänta, vilket gjorde investerarna lite gladare.

Tisdag

Ganska tunt på makroagendan men den av Demokraterna satta deadlinen för diskussionerna om ett nytt amerikanskt stödpaket innan valet löper ut. I alla fall ska förhandlingarna ha rört+ sig framåt väsentligt för att Demokraterna ska tycka det är lönt att diskutera vidare. Kan bidra till både en mindre eufori och rejält med sura miner på marknaden i samband med det beskedet.

Onsdag

Dagens viktigaste makrosläpp är den regionala sammanställning av det ekonomiska läget som den amerikanska centralbanken publicerar. Hushållen är deppiga och det har kommit små signaler om den dämpning på arbetsmarknaden så det blir två centrala parametrar att skärskåda i undersökningen. Dessutom givetvis nervositeten inför presidentvalet och den fortsatta smittspridningen.

Torsdag

Riksbanken publicerar sin företagsundersökning och dessutom har vi en utfrågning i finansutskottet av Stefan Ingves och Henry Ohlsson. Vi får se om det indikeras någon utvidgning av de penningpolitiska stimulanserna och om vi närmar oss en räntesänkning. För EMU-området kommer en undersökning av humöret bland hushållen och med förnyad smittspridning riskerar förstås humöret att dämpas rejält. Håll också koll på den amerikanska veckosiffran över nyanmälda arbetslösa. Viktigt för marknadshumöret att den inte drar iväg ytterligare. Väntat är en mindre nedgång jämfört med förra veckans överraskande uppgång.

Fredag

Nu rullas de preliminära inköpschefsindexen för september ut. Det väntas visserligen lite mindre nedgångar i EMU-området men kan indexen hållas sig kring förväntningarna kan det bli en lätt suck av lättnad för marknaden. Däremot tycker vi att riskerna trots allt finns på nedsidan givet de nya karantänsåtgärder som satts in men inte helt säkert att allt fångas upp i denna underökning. Vi får också se om Markits amerikanska index håller sig uppe så väl som analytikerna räknar med. Positiva svar lär ge en viss börsskjuts i slutet av börsveckan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -