Intervju med förvaltaren av Spiltan Småbolagsfond

ANNONS Spiltan Småbolagsfond, före detta Spiltan Aktiefond Sverige, ligger i toppskiktet bland svenska småbolagsfonder i år. Fonden är aktivt förvaltad och startades samtidigt med fondbolaget Spiltan Fonder år 2002. Sedan 2008 är ansvarig förvaltare Pär Andersson.

Berätta för oss om fonden.

Spiltan Småbolagsfond är en aktivt förvaltad och koncentrerad småbolagsfond som huvudsakligen investerar i Sverige. Som förvaltare tycker jag det är väldigt roligt att förvalta en fond som investerar i mindre bolag som oftast till en början är okända men som med tiden kan utvecklas till välkända bolag. Fonden passar väldigt bra in i Spiltan Fonders investeringsfilosofi vilket är en trygghet för mig som förvaltare då det ger en tydlighet vad vi vill investera i. Tillsammans med våra analytiker för jag löpande dialog med ett stort antal bolag. Totalt har vi möjligheten att investera i cirka 350 svenska bolag och av dessa väljer vi ut mellan 30–35 bolag som skapar fonden. Vi investerar bland annat i flertalet olika sorters teknikbolag men även i bolag i andra sektorer som exempelvis industri och dagligvaruhandel. Fonden är ett enkelt och effektivt sätt att ta del av många mindre bolags utveckling speciellt då småbolag historiskt gett bättre avkastning än större bolag.

Vad är det som gör Spiltan Småbolagsfond intressant?

Om man letar efter en småbolagsfond som verkligen investerar i riktiga småbolag är den intressant. Förutom innehaven på Stockholmsbörsen har jag flera innehav i fonden som är noterade på de mindre listorna som Spotlight, Nordic SME och First North där jag tycker att jag kan hitta riktigt intressanta bolag. I linje med vår investeringsfilosofi letar jag efter bolag med strukturell tillväxt, starka kassaflöden, stabila affärsmodeller och pålitliga ägarstrukturer med extra plus för en stark huvudägare. Jag har också koncentrerat portföljen för att inte ha för många innehav och jag äger mycket av de bolag jag verkligen tror på.

Klicka här för att läsa mer och köpa Spiltan Småbolagsfond

Kan du ge exempel på bolag i fonden?

Ett bolag som verkligen har varit en lyckoträff i år är BHG, där Bygghemma är det stora varumärket. Bygghemma har gynnats positivt av att många spenderat sommaren hemma. Och det är ett väldigt intressant bolag som tagit bygghandeln till näthandeln vilket ligger helt rätt i tiden.

Ett annat bolag som haft en stark utveckling i år och bidragit till fondens positiva utveckling är Storytel. Storytel har funnits i portföljen sedan 2017 och aktien har tredubblats sedan dess. Den digitala strukturella transformationen från fysiska böcker till ljud- och e-böcker kommer att fortsätta.

Ett bolag som är lite mer okänt är NCAB, som tillverkar mönsterkort till olika kretskort. Mönsterkortstillverkningen är en väldigt fragmenterad marknad och NCAB har hittat sin nisch att fokusera på relativt lägre volymer med högre marginaler. De fokuserar helt enkelt på kvalitet framför kvantitet.

Och slutligen vill jag lyfta fram ett av våra favoritbolag, Fortnox, som funnits länge i portföljen. Fortnox är ledande i Sverige inom webbaserad bokföring och fakturering. Jag gillar verkligen bolaget på grund av deras affärsmodell med en hög andel repetitiva intäkter, alltså abonnemang, vilket skapar en strukturell stabil intjäning.

Vad håller du extra koll på framöver?

Som jag ser det finns det två kraftiga strukturella trender idag som är avgörande för hur bolag kommer att klara sig. Den första är digitaliseringen som förändrar människors beteenden och hur vi producerar varor och tjänster. Den andra är hållbarhet. De företag som har hållbarhet integrerat i sin affärsstrategi har större förutsättning och är bättre rustade för långsiktigt värdeskapande i framtiden.

Klicka här för att läsa mer och köpa Spiltan Småbolagsfond

Riskinformation

Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade beloppet. Faktablad och informationsbroschyr kan beställas från Spiltan Fonder, tel: 08-545 813 40, eller laddas ner på spiltanfonder.se

Fondens värde kan variera kraftigt på grund av fondens sammansättning och de förvaltningsmetoder fondbolaget använder sig av.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -