På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Avanza: Rapporten i sammanfattning

Q3 Nätbanken Avanza levererade bättre siffror än väntat för det tredje kvartalet 2020. Avanza meddelade också att utdelningspolicyn frångås för räkenskapsåret 2020. Vd räknar dock med utdelning för 2020.

Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:

Resultat och intäkter bättre än väntat. Avanzas rörelseresultat blev 396 miljoner kronor för tredje kvartalet. Det var bättre än väntat i Infronts prognossammanställning, där genomsnittet var 329 miljoner. Totala intäkter uppgick till 575 miljoner kronor, väntat var 506 miljoner. Courtageintäkterna blev 283 miljoner kronor, här var analytikersnittet på 243 miljoner.

Frångår utdelningspolicy för 2020. Avanza kommer för räkenskapsåret 2020 att frångå utdelningspolicyn i syfte att stärka bankens kapitalbas. Den långsiktiga policyn att dela ut minst 70 procent av vinsten kvarstår dock. Bakgrunden är att det i juni 2021 införs ett krav på den så kallade bruttosoliditetskvoten på minst 3 procent. Vidare har Finansinspektionen informerat om att de inför en bruttosoliditetsvägledning på ytterligare 0,2 till 0,5 procent.

Räknar med utdelning för 2020. Avanza räknar med att det kommer att finnas kapital kvar att dela ut till aktieägarna för räkenskapsåret 2020. Det uppger vd Rikard Josefson för Nyhetsbyrån Direkt. "Eftersom vi redan har ett resultat över 800 miljoner kronor och vi kommer tjäna pengar i fjärde kvartalet så kommer det finnas kapital kvar att dela ut till aktieägarna", säger vd. Avanzas nettoresultat var 917 miljoner kronor för niomånadersperioden januari-september 2020.

Primärkapital behöver stärkas. Avanza behöver stärka sitt primärkapital med 750–850 miljoner kronor. Det uppger banken i delårsrapporten i spåren av söndagens besked om att den för räkenskapsåret 2020 kommer att frångå utdelningspolicyn.

Upprepar kostnadsguidning. Avanza bedömer fortfarande att kostnadsökningen helåret 2020 kommer att uppgå till 12 procent. Det är inom den tidigare kommunicerade långsiktiga kostnadsguidningen på 9–12 procent som också står fast. I samband med att bankens kontor på Vasagatan i Stockholm stängdes i september och medarbetarna flyttade tillbaka till Regeringsgatan har flyttkostnader på sammanlagt 13 miljoner kronor tagits under 2020, vilket kan jämföras med tidigare beräknade 11 miljoner kronor.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -