På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Kavaljer letar oupptäckta börspärlor i ny fond

ANNONS Kavaljer Quality Focus är fonden som för närvarande rankas högst av fondutvärderaren Morningstar i kategorin Sverigefonder över en, tre och sex månader. Bakom fondens framgångar ligger ett utpräglat fokus på att hitta nordiska kvalitetsbolag till attraktiva värderingar. ”Vi har lyckats hitta ett antal bolag vars aktier utvecklats exceptionellt väl under året. Det finns dock betydande uppsida kvar i många av portföljbolagen”, säger förvaltarna Peter Lindvall och Håkan Telander.­

I september förra året startade fondbolaget Kavaljer aktiefonden Kavaljer Quality Focus. Målsättningen är att genom aktiv förvaltning av nordiska kvalitetsbolag skapa en avkastning som på lång sikt överstiger Stockholmsbörsen. Utvecklingen sedan start har varit mycket stark och framförallt har fonden avkastat betydligt bättre än jämförbara fonder under det senaste halvåret.

”Vi letar bolag över hela Norden som vi bedömer uppfyller våra kriterier på kvalitet. Det är bolag med sunda affärsmodeller, stabila kassaflöden och starka ledningar. Vi har under året fått bra betalt för våra aktieval och flera av innehaven har gått urstarkt”, säger Peter Lindvall.

Kavaljer Quality Focus förvaltas aktivt och långsiktigt och portföljen är koncentrerad till ett trettiotal innehav. Fonden har inga begränsningar vad gäller bolagens storlek, utan kan investera i allt från indextunga bolag till bolag på de mindre listorna. Svenska bolag utgör cirka 80 procent av portföljen.

”Vi bedriver en värdedriven förvaltning som kan beskrivas som präglad av fundamental analys med bolagsval i fokus. Vi letar bolag som vi tycker av olika anledningar missförståtts av marknaden, men där den underliggande kvaliteten och tillväxtpotentialen är hög. Eftersom fonden tillåts investera i riktigt små bolag kan vi också hitta dolda juveler som inte täcks av analytikerna”, förklarar Håkan Telander.

Läs mer och köp fonden här.

Innehavslistan domineras idag av bolag inom industri, men den största positionen är det medicinska diagnostikbolaget Immunovia – en position som utvecklats mycket väl under året.

”Immunovia är faktiskt ett väldigt otypiskt bolag för oss, vi känner oss mer hemma i industribolagen som är lättare att räkna på. Immunovia har vi dock följt på nära håll under lång tid och vi har verkligen gjort ett stort grundjobb för att analysera bolaget i detalj. Vi ser potential för en stor omvärdering av aktien när försäljningen av bolagets pancreastest kan starta under innevarande kvartal. Potentialen är enorm och infrias bolagets egna förväntningar avseende marknadsandel och bruttomarginal så kan kursen mer än tiofaldigas från dagens nivåer”, bedömer Peter Lindvall. 

Bland bolag som förvaltarna lyfter fram som fundamentalt attraktivt värderade nämns den danska smyckestillverkaren Pandora.

”Pandora drabbades hårt av coronapandemin men vi ser att bolaget kommer tillbaka starkt. De är mitt inne i en ’turnaround’, men trots låg värdering har de flesta analytiker en avvaktande inställning till aktien. När bolaget snart åter visar organisk tillväxt kommer analytiker våga att bli positiva igen, tror vi. Aktien borde kunna fördubbla sig från nuvarande nivå”, säger Peter.

Håkan framhåller också Semcon som klart underskattad av marknaden.

”Bolaget är enormt välskött, men man är ganska sparsamma i sin kommunikation, vi tror att de har alla möjligheter att överraska positivt och tycker värderingen ser mycket attraktiv såväl i absoluta termer som relativt bolagets sektorkollegor.”

Förvaltarna ser goda möjligheter för fonden att fortsätta sin positiva utveckling även framåt och har en positiv grundsyn på aktiemarknaden mot bakgrund av en fortsatt global ekonomisk återhämtning.

”Vi ser framför oss att den globala ekonomiska återhämtningen kommer fortsätta under resten av året 2020 och 2021. I en sådan miljö känner vi oss väl positionerade i bolag som är attraktivt värderade givet sin tillväxtpotential. Portföljen kommer även fortsättningsvis ha en stor övervikt mot svenska bolag. Det är här vi hittar de mest intressanta bolagen i Norden och där vi ser störst möjligheter för vår fundamentala analys att fortsätta leverera överavkastning.”

Läs mer och köp fonden här.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -