Här är månadens fondvinnare

Fondkommentar Den senaste månaden har varit svängig. Men över lag har de flesta fondmarknader stigit och är på plus den senaste månaden. Placera har i vanlig ordning listat månadens vinnar- och förlorarfonder.

Vi har listat vinnare och förlorare ur Avanzas fondutbud. De tio bästa fonderna har haft en hög avkastning under månaden. Det är ännu en månad där vi uteslutande hittar aktivt förvaltade fonder på listorna.

Skillnaden mellan bästa och sämsta fond är 27 procent enheter, vilket är ganska normal avkastning mellan de båda listorna. Det finns ett tydligt tema som går igenom båda listorna och det är energibolag som är både vinnare och förlorare.

Vinnarlistan innehåller flera branschfonder inom förnyelsebar energi. Dessutom hittar vi där en handfull fonder med fokus på USA-bolag, oftast med tillväxtfokus.

Två viktiga faktorer till det positiva investerarsentimentet kring ny energi är sannolikt ECB:s krispaket som innehåller en stor del öronmärkta pengar till gröna investeringar. Den andra är det amerikanska presidentvalet där presidentkandidaten Biden lagt fram ett stort investeringsförslag om att göra USA 100 procent beroende av grön el från 2035.

Ytterligare en positiv händelse i september var att Kina avser att höja sina klimatambitioner, helt i linje med tankarna från COP21. Under hösten börjar den 14:e femårsplanen att diskuteras och inriktningen blir sannolikt med ett betydligt större klimatfokus.

Bästa fond är Handelsbanken Hållbar Energi, med en avkastning på hela 19 procent senaste månaden. Den hör även till branschfondsvinnarna i år med en uppgång på 65 procent.

Fonden förvaltas av Patric Lindqvist. Han letar bolag globalt som utvecklar eller använder teknologier och metoder för att begränsa den globala uppvärmningen genom att direkt eller indirekt begränsa utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser. Gärna i bolag som kan bidra till effektivare energianvändning genom alternativa energikällor eller miljöteknik. 

USA-bolag utgör största delen av fonden på drygt 36 procent, följt av kinesiska bolag på drygt 17 procent. Norska bolag är tredje störst på drygt 8 procent.

Totalt är fonden investerad i drygt 70 innehav. Fondens tio största innehav har haft en stark utveckling i år, hälften av bolagen har stigit med mer än 165 procent det senaste året. Störst i fonden är det kinesiska Xinyi Solar Holdings som levererar glas och reglerare till solceller på drygt 5 procent.

På topplistan finns också det franska fondbolaget BNP Paribas med en grön energifond, BNP Paribas Energy Transition C C fond som stigit drygt 14 procent. Den har ett liknande fokus på bolag som bidrar med att minska utsläpp av koldioxid från fossil energi som Handelsbanken Hållbar energi.

En tredjedel av fonden är investerat i industribolag. Närs största sektor är allmännyttiga bolag. USA-bolag utgör knappt halva fondens värde. Det Texasbaserad solenergibolaget Sunnova Energy är fondens största innehav. Aktien har stigit med 7,4 procent det senaste månaden och 154 procent sedan årsskiftet.

Näst högst avkastning har den relativt nystartade DNB Disruptive Opportunities. Fonden investerar globalt i företag som är förknippade med spetsteknologi inom tekniksektorn, hälsovård och förnybar energi. Den senaste månaden har fonden stigit med 16 procent.

Totalt har fonden 85 innehav. Den japanska speltillverkaren Nintendo är fondens största innehav på drygt 3 procent. Följt av italienska energilösningsbolaget Prysmian Group. Tekniksektorn väger tyngs på 31 procent följt av industribolag på 26 procent. Nintendo har stigit 33 procent i år. Europeiska bolag väger tyngst i fonden på 48 procent och amerikanska bolag utgör 35 procent.

Bästa USA-fond är Placerafavoriten MS INVF US Growth Fund A. Fonden har ett tydligt investeringsfokus i amerikanska tillväxtbolag, vilket varit en bra strategi i år. Fonden har en avkastning på 15 procent den senaste månaden och hela 89 procent sedan årsskiftet.

Fonden har över tid levererat en ovanligt hög överavkastning. Den är aktivt förvaltad sedan 2009 av Dennis Lynch, Alexander Norton och Armistead Nash. Dennis Lynch är ansvarig för Morgans Stanleys tillväxtbolagsteam på totalt 11 personer. Teamet letar investeringar fritt utan påverkan av index och storlek. Samma team sköter även systerfonden MS INVF US Advantage som har investerar en större andel i medelstora bolag.

MS INVF US Growth är koncentrerad med 40 innehav. Teknikbolag väger tyngst med hela 40 procent följt av kommunikationssektor på 25 procent. De två största innehav är Kalifornienbaserade videostreamingföretaget Zoom Video Communications på 7,3 procent. Det digitala betaltjänstbolaget Square är näst störst på 6,7 procent av fondens värde.

Zoom Video Communications hör till årets bästa bidragsgivare med en uppgång på närmare 700 procent i amerikanska dollar sedan årsskiftet.

Bästa teknikfond är en fond med småbolagsfokus, BGF Next Generation Technology. Bakom Next Generation Technology står Blackrock, världens största kapitalförvaltare. I år har fonden avkastat 63 procent.

Fonden investerar inom framtidsteman som artificiell intelligens, automatisering, robotisering och nya betalningslösningar. Halva fonden är investerad i USA-bolag. Kinesiska bolag utgör drygt 15 procent och är klar två som region före brasilianska bolag på 8 procent.

Drygt 52 procent är investerat i små- och medelstora bolag. Största sektor är mjukvarubolag på 26 procent följt av processorer- och halvledarbolag med 21 procent.

Då fonden letar efter bolag inom nya heta sektorer blir det förhållandevis många mindre investeringar. Det är tydligt när man ser på vikten hos de tio största innehaven som tillsammans väger 17 procent. Inget innehav väger mer än 1,7 procent. Totalt har fonden 110 investeringar.

Fondens största innehav är elbilstillverkaren Tesla som står för 1,7 procent av fondens värde. Det är fondens bästa bidragsgivare i år med en uppgång på hela 450 procent.

Vi hittar energifonden BGF World Energy A2 USD överst på förlorarlistan. Avkastningen den senaste månaden är minus 8 procent. Det är en aktivt förvaltad fond med fokus på medelstora energibolag. Fonden har ett koncentrerat innehav på 30 innehav, främst i amerikanska bolag.

De tio största innehaven väger drygt 58 procent av fonden. Amerikanska Chevron med drygt 9,7 procent är fondens största innehav. Franska Total är fondens näst största innehav på 9,4 procents vikt. Bolagen har sjunkit med 3,7 respektive 13 procent den senaste månaden.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -