På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Stort kapitalflöde till industriaktier

Fonder Efterfrågan på börshandlade produkter minskade marginellt i september. Det framgår av en färsk rapport om in- och utflöden i börshandlade fonder.

Totalt var nettoinflöden till börshandlade produkter 53,2 miljarder dollar i september, enligt en månadsanalys från världens största kapitalförvaltare Blackrock. Störst inflöde var det till aktier. Ränteplaceringar hade det minsta månadsinflödet sedan rekordmånaden juni. Intresset för råvaror minskade betydligt och hade de minsta inflödet hittills under 2020.

Sektorrotationen som startade vid månadsskiftet augusti/september ser man tydligt i enskild efterfrågan på börshandlade sektorprodukter.

Under månaden var det betydande köp i industrisektorn. Sektorn såg det klart största inflödet av kapital sedan januari 2018. Det är tydligt att stora delar av kapitalflödet kom från defensiva sektorer som hälsovård och allmännyttiga bolag som hade nettoutflöden.

Näst störst intresse var det för sällanköpsvaror. Tekniksektorn och kommunikationssektorn som attraherat det största kapitalet tidigare i år hade det sämsta nettoinflödet sedan oktober i fjol. Det var ett tydligt nettoutflöde från teknikaktier under första halvan av september. Nettoutflödet vände under till nettoinflöden, trots den tydliga vändningen var slutade månadens flöden i det negativa territoriet.

Nettoinflödet till aktier har ökat för varje månad under det tredje kvartalet i september var det främst drivet av amerikansk aktieexponering. Nettoinflödet till amerikanska aktier hade det största månadsinflödet sedan april. Samtidigt var det ett minskat intresse för europeiska aktier. Det var det första negativa månadsutflödet sedan juni.

Aktier på tillväxtmarknaderna har blivit hetare under det tredje kvartalet. Kvartalets nettoinflöde på tillväxtmarknaderna var det högsta sedan det fjärde kvartalet 2019. Kina är det enskilda land som attraherar mest nettoinflöden på tillväxtmarknaderna.

På räntemarknaden har vindarna svängt. I september var det första månaden under kvartalet med betydligt lägre nettoinflöden.

Investerarnas aptit för företagskrediter minskade betydligt i september. Nettoinflödet till amerikanska Investment Grade som anses vara de säkraste företagskrediterna minskade från hela 7,2 miljarder dollar i augusti till bara 0,6 miljarder dollar. Investment Grade-företagskrediter har stått för en betydande andel av nettoinflödet till ränteprodukter under året. Men i september var andelen bara 5 procent.

High Yield som är företagskrediter med högst risk hade också en negativ efterfrågan under september. Det var den svagaste efterfrågan sedan kollapsen i februari.

Efterfrågan på kortränteprodukter ökade under september. Det var störst efterfrågan på korta amerikanska statspapper.

Kinesiska statsobligationer som fått en allt större vikt i de globala obligationsindexen hade fortsatt stor efterfrågan i september med ett betydande nettoinflöde.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -