Förvaltarens nordiska favoriter

Fondkommentar Placera har träffat Marcus Rylander, nordisk småbolagsförvaltare på Swedbank Robur för att diskutera Norden som investeringsregion och vilka aktier han köpt sedan han tog över fonden för ett år sedan.

Marcus Rylander har ett långt förflutet som förvaltare av nordiska aktier. Under närmare 10 år förvaltade han framgångsrikt fonden Handelsbanken Norden Selektiv. I fjol lämnade han för att ta över förvaltningen av Swedbank Robur Småbolagsfond Norden.

Marcus Rylander

Marcus Rylander gjorde direkt ganska många ändringar bland fondens existerande innehav. Förändringar som betalat sig. Fonden har placerat sig i det absoluta toppskiktet avkastningsmässigt för fondkategorin Nordenfonder under de senaste 12 månaderna.

Vilken typ av bolag investerar du i nu?

"Jag är renodlad stockpicker och investerar helst i kvalitetsbolag med tydlig tillväxt, och stuvade om fonden mer till en allvädersfond som investerar i många olika teman och typer av bolag. Det får däremot inte bara bli tillväxtbolag, hållbara bolag eller teknikbolag i fonden utan balansen i fonden är också viktig. Många av de bolag jag investerat i passar inte in som ett renodlat teknikbolag eller hållbarhetsbolag även om det är fina drivkrafter.”

”Det kan också vara lite bortglömda bolag som är lite av varje del och på väg att bli ett hållbarhetsbolag med bra tillväxt från att varit något annat. Det kan vara sunda kvalitetsbolag till attraktiva värderingar som jag tycker andra investerare helt enkelt glömt bort. Kvalitet är inte en konstant variabel utan något som kan förändras och du vill typiskt äga ett bolag som blir lite bättre kommande år oavsett utgångsläge."

"Jag har passat på att bredda fondens nordiska mandat och investerar betydligt mer utanför Sverige än tidigare. När jag tog över fonden var det runt 75 procent investerat i Sverige, idag är det cirka 60 procent i Sverige. Det fanns bara ett danskt innehav, nu har jag sju stycken”, säger Marcus Rylander.

Vad gör nordiska småbolag så bra som investeringsalternativ?

”Norden ger ett betydligt större urval av bolag och flera intressanta branscher än enbart Sverige. Norge erbjuder flera bolag inom matproduktion som laxbolag, och oljeindustrin som dominerar där kommer sannolikt att transformeras om till hållbar energi på sikt. Danmark har många intressanta läkemedels- och bioteknikbolag. Regionen har ett bra affärsklimat. Sverige utgör runt halva börsvärdet i Norden. Småbolag är intressanta då de har överavkastat historiskt. Nordiska bolag tenderar också att överavkasta. Det blir en bra kombination av Norden och småbolag. Bland småbolag hittar vi många innovativa bolag som har kommit lång i digitaliseringsgrad och har väl utvecklade hållbarhetsstrategier”

Vilken typ av bolag letar du efter?

”Jag kan investera i runt 500 nordiska bolag. Det finns en bra palett att plocka ifrån. Jag investerar i huvudsak i kvalitetsbolag som har en bra underliggande tillväxt. Jag letar gärna upp lite bortglömda mindre bolag som kanske hamnat i skymundan av temporära skäl. Bolagen ska helst gynnas av positiva teman och jag investerar gärna i tre till fem år. Värderingen är en viktig faktor – jag vill ha bolag till rätt värdering – men det är nästan aldrig en bra första utgångspunkt. Den viktigaste faktorn är att bolagen har en bra plattform och ett bra och skalbart kassaflöde. Det är kombinationen av bolag som är viktigast när jag investerar, det är integrationen och balansen av olika bolag i fonden som gör den intressant och att den klarar av olika marknadssentiment.”

Vilka bolag har du investerat i det senaste året?

”Inom temat, hållbar mat och hälsa har jag ökat exponeringen mot norska laxbolag som nu väger mellan 4 till 5 procent av fonden och även köpt in svenska Midsona inom hälsosam mat. Tidigare ägde fonden bara laxbolaget Bakkafrost, som anses vara bäst i klassen men jag har även tagit in Grieg Seafood som har lägre kvalitet och haft lite temporära problem men med en bra potential. Det mest intressanta är Atlantic Sapphire som jag investerade i februari. Bolaget skiljer sig då de har laxodlingar på land. De har investerat i en egen teknologi de senaste nio åren och nu står de inför en intressant kommersialiseringsfas. Den första kommersiella laxen kommer under hösten från den verksamhet de har i Florida med unik kunskap om laxodling på land, vilket ger bolaget fördelar då det blir mindre lätt att kopiera det.”

”Bland de mer bortglömda bolagen har jag hittat danska Solar som jag placerat i inom temat hållbart byggande och energibesparing. Solar är helt bortglömt, det är ett värdebolag som passar in i temat med ett marknadsvärde runt 2 miljarder. Men det är en klassisk grossist och inte ett rent hållbarhetsbolag eller teknikbolag även om de gynnas av dessa drivkrafter. Bolaget har en ny ledning och renodlar verksamheten sedan ett par år tillbaka. Under några år investerade de mycket i digitaliseringen och hade jättejobbiga integrationsproblem och investerarna tappade intresset. Investeringarna har gjort att Solar nu har en väldigt hög digitaliseringsgrad och kommer också gynnas av investeringar inom exempelvis hållbara fastigheter och energi.”

Vilka är fondens senaste placeringar?

”Jag investerade nyligen i danska Simcorp, vilket är ett danskt kvalitetsbolag inom mjukvara. En investering som jag hade under många år när jag förvaltade på Handelsbanken och som jag tycker att jag förstår. Dessutom är jag kund eftersom de säljer system till världens större kapitalförvaltare. Bolaget har längre och bättre track-record än de flesta andra nordiska mjukvarubolag men var ändå billigare än andra mjukvarubolag jag kunde hitta i somras och de har haft ett lite svagare år.”

”Finska Nokian Tyres köpte jag i slutet av juli. Bolaget har bra lönsamhet och är supernischade med en bra distribution, men hade en VD som inte riktigt levererade i en svag däckmarknad. Nu har de anställt Jukka Moisio som tidigare var framgångsrik vd hos Huhtamäki. Bolaget har investerat mycket kapital i en amerikansk fabrik. Det har varit kapitaltungt och inte sett så fint ut kassaflödesmässigt på kort sikt. Och nybilsförsäljningen ser inte så bra för tillfället, men borde inte bli så mycket sämre. Genom bolaget får fonden en viss cyklisk exponering som vi saknat och ett bra kvalitetsbolag med stark ny ledning och tillväxtmöjligheter.”

”Det mindre finska småbolaget Talenom, verksamma inom redovisning och mjukvara, är också ett spännande nytt innehav. De säljer redovisningstjänster och mjukvara för redovisning. Bolaget växer bra och kommer tredubblat vinsten på fem år om de levererar på plan. De är nu verksamma i Sverige också och har köpt ett par mindre redovisningsbyråer men här säljer de Fortnox mjukvara istället för sin egen”

Hur tänker du kring allokering och vikter i fonden?

”Fonden har runt 70 kvalitetsinnehav så det är en ganska bred fond. Men jag äger inga olje- eller energibolag, teleoperatörer och biotech-bolag. Det finns framförallt många kapitaltunga bolag och branscher jag undviker även om fonden är bred. De största innehaven väger inte så mycket utan runt tre till tre och en halv procent även om jag kan gå högre periodvis. Runt 75 procent av fondens investeringar faller in under sju starka teman jag definierat. Utanför dem har jag även mer bolagsspecifika investeringar i fastigheter, cykliska verkstadsbolag och diverse konsument och finansrelaterade bolag.”

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -