Tydliga tecken på lugnare fas

Makrokommentar Hushållens konsumtion steg med måttliga 0,3 procent i augusti och fortfarande är det långt till fjolårets nivåer. Allt bättre hushållshumör ställs nu mot fortsatta restriktioner och en ökad risk för nya svaghetstecken på arbetsmarknaden.

På fredagsmorgonen kom en ytterligare bekräftelse på att den svenska återhämtningen nu gått in i en lugnare fas efter den kraftiga rekylen uppåt under juni och juli. Hushållens konsumtion steg visserligen med 0,3 procent i augusti jämfört med juli men tillväxttakten har samtidigt minskat väsentligt jämfört med tidigare månader. Sett över den senaste tremånadersperioden (juni – augusti) ligger hushållens konsumtion 4,7 procent under konsumtionen motsvarande period i fjol.

Det var nog ändå lite väntat att vi skulle få se en lite mer dämpad konsumtionsutveckling under augusti. Julisiffrorna sköt delvis i höjden på grund av att de allra flesta svenskar tillbringade sin semester på hemmaplan och därmed handlade mer inhemskt än vanligt. Den här effekten har väl också påverkat augustisiffrorna men i mindre omfattning.

Den här ”hemester-effekten” syns också i utveckling inom olika branscher. Så har exempelvis livsmedelshandeln och konsumtion relaterat till boende fortsatt att stiga och ligger någon procent över nivåerna från fjolåret.

I andra branscher har däremot ”Corona-effekten” tagit en ordentlig tribut. Här är det kanske mest intressant att se över perioden juni – augusti jämfört med motsvarande period i fjol. Då har beklädnadshandeln en utveckling på – 21,3 procent, transporter inklusive bilhandel -13,4 procent och restaurang och hotell -22,2 procent.

Lite förvånande är att kultur- och rekreationssektorn, som det varit en hel del fokus på, ”bara” backat med 5,9 procent.

Att hushållen ändrat lite fokus gällande spenderandet under sommaren syns också på att bostadspriserna fortsatt uppåt med nya prisrekord i augusti. Enligt Mäklarstatstiks färska siffror. En genomsnittsvilla kostar nu 3,5 miljoner medan en bostadsrätt går att få loss för 2,7 miljoner.

Nu är hushållshumöret dessbättre på väg uppåt enligt Konjunkturinstitutets enkätundersökning. Om än från låga nivåer. I septembermätningen stärktes framför allt synen på svensk ekonomi i stort (makroindex) medan synen på den egna ekonomin stärktes lite mindre. Fortfarande är det dock en bit upp till de historiska snitten på 100.

Förhoppningen är förstås att ett allt bättre hushållshumör ska bidra till en mer generell ökning av hushållens konsumtion under hösten och att vi mer tydligt ska börja närma oss fjolårets nivåer.

Risken mot det scenariot är förstås en mer omfattande smittspridning och en ytterligare försvagning av arbetsmarknaden. Att mycket av restriktionerna och de strama rekommendationerna kanske blir kvar under lägre tid än väntat kan i värsta fall betyda att många företag, framför allt riktade mot hushåll, slutligen tippar över stupkanten och antingen går i konkurs eller tvingas ta en hel del obekväma personalbeslut under hösten.

Slutligen kan nämnas att prisutvecklingen på hushållens konsumtion (konsumtionsdeflatorn) i augusti låg på 1,2 procent i årstakt. Något som Riksbanken knappast är nöjda med. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -