På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Norsk Sinch-konkurrent börsnoteras

Börs De globala börsnoteringarna har tagit fart eftersommaren. Teknikbolagens noteringar har varit särskilt heta. På Oslobörsen kommer årets andra heta teknikbörsnotering som investerarna reda står på kö till.

Norska Link Mobility är Europas största leverantör av SMS-kommunikation och mobila kommunikationstjänster så kallade Cpass-lösningar. Bolaget är delvis konkurrent till den svenska framgångssagan Sinch.

Link Mobility blev utköpta 2018 av det amerikanska riskkapitalbolaget Abry Partners som är specialister på teknik och information. Bolaget kommer sannolikt att noteras på Oslobörsen under det fjärde kvartalet. Det rapporterade bolaget i veckan.

Link Mobility har haft en betydande omsättningstillväxt de senaste åren, och särskilt stark under perioden 2017 till 2019. Tillväxten har drivits av en kombination av organisk tillväxt och förvärvad tillväxt. Bolaget hör till de bolag som har gynnats av coronapandemin. Kundefterfrågan har ökat kraftig på digitaliserade produkter och tjänster som företaget levererar.

Bolaget rapporterade en omsättning på 2 933 miljoner norska kronor räkenskapsåret 2019 och för det första halvåret 2020 rapporterade man en omsättning på hela 1 718 miljoner

Link grundades 2001 bland annat den norska it-superentreprenören Jens Rugseth som är bolagets ordförande. Jens Rugseth har bland annat varit med och grundat det norska mjukvarubolaget Crayon Group som är noterat på Oslobörsen sedan hösten 2017, och har sedan dess stigit med 600 procent.

Jens Rugseth

I samband med börsintroduktionen planerar bolaget att ta in runt 2,5 miljarder norska kronor. Börsintroduktionen kommer att stödja Links strategi och tillväxtplaner, som även inkluderar framtida bolagsförvärv. Samt minska bolagets skulder och stärka balansräkningen.

Att bolaget ska få in det önskade kapitalet lär inte vara några problem i dagens heta börsintroduktionsmarknad.

Bolaget har kommunicerat att man har sju ankarinvesterare som åtar sig att köpa aktier för motsvarande 2,3 miljarder kronor. Förutom Norges största kapitalförvaltare DNB och den statsägda Folketrygdfonden hittar vi svenska fondbolagen Swedbank Robur, Didner & Gerge samt TIN Fonder bland ankarinvesterarna.

Link Mobility värderas till runt 10 miljarder norska kronor vid ett aktiepris på 47 norska kronor per aktie.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -