Aktien för den andra maskinåldern

Aktieanalys Nederländska ASML är världsledande på maskiner inom avancerad litografiteknik till halvledarindustrin. Deras teknik är avgörande för den andra maskinåldern och aktien borde ha en given plats i varje framtidsorienterad aktieportfölj.

ASML är något så unikt som en europeisk marknadsledare inom halvledarindustrin. Det bolaget är särskilt specialiserat på är maskiner för produktion av integrerade kretsar med en teknik som kallas EUV-litografi (Extreme ultraviolet lithography), vilket är en teknik de är ensamma om.

EUV-litografi går ut på att använda extremt starkt ultraviolett ljus med en våglängd på bara 13,5 nanometer, vilket nästan är i paritet med en laserstråle.

Det i sin tur gör att man med ASML:s maskiner kan göra chip som är 14 gånger mindre än närmsta konkurrenterna inom litografi som bara använder sig av tekniken DUV (deep ultraviolet).  

Litografi med ultraviolett ljus är avgörande för att massproducera små chips eller små integrerade kretsar i halvledarindustrin.

EUV-teknologin är i förlängningen avgörande för att minska storleken på kretsarna och därigenom öka prestandan på en mindre yta i allt från datacenter till smarta telefoner.

ASML tillverkar dock inte bara maskiner. De förser även halvledartillverkarna med mjukvara och servicetjänster för att öka kundernas värde och minska tillverkningskostnaderna.

Både mjukvarudelen och servicedelen borgar för skydd vid konjunkturnedgångar.

EUV-tekniken är avgörande för att Moores lag ska fortsätta gälla under det kommande decenniet. Moores lag går ut på att antalet transistorer som får plats på ett chip växer exponentiellt med en fördubbling var 24:e månad.

Moores lag formulerades 1965 av Intels grundare Gordon E. Moore och har i princip gällt sedan dess.

ASML har ungefär 90 procent av marknaden för litografi och 100 procent av marknaden för EUV.

Dominansen här gör ASML:s position är unik. Det fina är att ju mindre kretsar, vilket alla räknar med att det ska bli, desto mer ökar betalningsviljan hos kunderna.

I dagsläget finns det heller inga realistiska alternativ till EUV-tekniken. Utöver det samarbetar ASML mycket nära sina kunder med serviceavtal och mjukvara. 

ASML kan räkna med ökat tillväxt under många år framöver när tillverkarnas behov av allt mindre kretsar ökar till alla elektroniska apparater allt från smarta telefoner och PC:s till molntjänster, datacenter och i uppkopplade bilar och andra maskiner.  

Eftersom ASML säljer både mjukvara och servicetjänster utöver hårdvaran har de kontroll över sina kunder produktionsdata och kan på så vis lättare agera konsulter åt kunderna.

Utöver att det gör att bindningen mellan ASML och kunderna blir starkare gör det också att kunder kan sänka sina kostnader. Den goda tillgången på data underlättar också ASML:s egen utveckling av allt mer avancerade maskiner.

Värderingsmässigt handlas aktien nu relativt högt i förhållande till hur den historiskt brukar värderas, men jämfört med andra aktier i liknande positioner är aktien inte dyr.

ASML grundades 1984 och har sitt huvudkontor i Veldhoven i Nederländerna.

Under det kommande året väntas ASML öka omsättningen med 16 procent. Aktien handlas på ett p/e-tal på 31 för 2021. Rörelsemarginalen väntas stiga kraftigt och komma upp i 32 procent under 2021.

Hittills i år har ASML:s aktie stigit med drygt 20 procent. Sett över en treårsperiod är aktien upp över 120 procent. Marknadsvärdet uppgår till 133 miljarder euro. Det gör bolaget till Amsterdambörsens näst största bolag efter konglomeratet Prosus.

Aktien bevakas av 36 analytiker. 21 av dessa sätter köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen ligger på 346 euro.

ASML-aktien hör hemma i varje framtidsorienterad portfölj. Den försiktige kan vänta med köp och hoppas på att komma in billigare om vi eventuellt får en stökig börs under hösten för den långsiktige spelar sådana kortsiktiga fluktuationer mindre roll.

Här kan du följa mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
ASML Holding NV Köp 319,90 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -