På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Två aktier med köpsignaler – ett sälj

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser har hittat köpsignaler i två aktier, och säljsignaler i en aktie.

Stockholmsbörsen (OMXSPI) hade en positiv utveckling under måndagen och steg 1.30 procent till en slutnotering på 735 punkter. Indexet bröt med det rekordnoteringen från 19 februari i år och satte ett nytt all-time-high rekord. Kursen har med måndagens uppgång marginellt brutit upp genom det tidigare motståndet runt 730 punkter som därmed har ombildats till en ny stödnivå. På det långsiktiga kursdiagrammet så testas fortsatt en motståndsnivå så en etablering ett par procent ovanför nuvarande nivå kommer att stärka utsikterna ytterligare. Trendbilden är annars positiv på hela skalan från kort- till lång sikt.

Investtechs hausseindex visar andelen av aktierna som har gett köpsignal som sista signal, och används som en indikation på andelen av investerarna som är optimister. Det korta och långa hausseindexet står i 61 respektive 73, och det är därmed en övervikt av de kortsiktiga- och långsiktiga investerarna som är optimister.

Börsens insiders har både köpt och sålt aktier den senaste tiden. Den senaste veckan och månaden ligger köpandelen av insidertransaktionerna på 76 respektive 71 procent. Detta ligger på varsin sida om snittet det senaste året där köpandelen ligger på 76 procent. Aktier med insiderköp har statistiskt presterat bättre än aktier med insiderförsäljningar, och anses vara ett tryggare köp än andra aktier.

Sammantaget har vi rekommendationen Svagt köp för OMXSPI-indexet på medellång sikt (1-6 månader). Närheten till stöd- och motstånd gör att rekommendationen för index kan ändras från en dag till en annan.

 

Bergman & Beving som bland annat utvecklar, förvärvar och marknadsför varumärken för industri- och byggsektorn har dubblat kursen sedan bottennoteringen i mars. Aktiekursen återfinns i en stigande trendkanal på kursdiagrammet för kort och medellång sikt medan kursen på det långsiktiga kursdiagrammet med 6 års historik återfinns i en fallande trend.

Det senaste halvåret har alltså investerare så väl som insiders betalat allt högre kurser för att köpa in sig i bolaget. Nyligen bröt kursen upp genom två motståndsnivåer runt 75.00 och 86.00 kronor. Dessa nivåer ombildades därmed till stödnivåer och avsaknaden av motstånd signalerar vidare uppgång. Enligt Investtechs forskningsresultat på kurs ovanför stöd har aktien statistiskt goda utsikter för vidare uppgång.

Den positiva trenden bekräftas av en starkt positiv volymbalans som signalerar att investerarna är optimistiska, vilket stärker aktien på kort sikt. En positiv volymbalans innebär att det har varit en högre omsättning i aktien på dagar med kursuppgång och lägre omsättning på dagar med kursnedgång. Enligt Investtechs volym-forskning har aktier med positiv volymbalans i genomsnitt presterat 3.9 procentenheter bättre än marknaden det kommande året.

Aktien är även positiv på Investtechs Insideranalys och totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Aktiekursen till industrikoncernen Alimak Group utvecklas positivt i stigande trendkanaler på kursdiagrammen för kort och medellång sikt. Trender och framför allt stigande trender är en central indikator innanför teknisk analys. Dessa indikerar nämligen att köpintresset bland investerare är ökande, vilket är en teknisk köpsignal som statistiskt ger goda utsikter för vidare uppgång enligt Investtechs forskningsresultat på aktier i stigande trender.

I slutet av september bröt kursen upp genom motståndet runt 120 kronor. Vidare uppgång är därmed signalerad och vid reaktioner tillbaka så utgör 120 kronor nu en stödnivå.

Ett starkt positivt momentum med ett överköp RSI-värde indikerar ökande optimism hos investerarna och ytterligare kursuppgång för Alimak Group enligt Investtechs forskningsresultat på RSI.

Aktien är svagt positiv på Investtechs insideranalys och är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Aktiekursen för teknikbolaget Midsummer som är noterat på First North ser trendmässigt negativ ut. Trendkanalerna på både kort och medellång sikt pekar nedåt som ett resultat av att investerare så väl som nyckelpersoner med insiderstatus så som VD, finanschef och grundare varit pessimistiska och sålt aktieposter till stadigt lägre kurser för att komma ut ur aktien. Enligt Investtechs trendforskning på fallande trender har aktier med den här typen av säljsignal i genomsnitt presterat 5.1 procentenheter (%e) svagare än marknaden/referensindex det kommande året.

Den 1 oktober utlöstes en säljsignal från en negativ rektangelformation (REC) vid brottet ned genom stödet vid 16.72 kronor (nedre blå linje). Det signalerar en vidare nedgång till 13.56 kronor eller lägre. Aktien har nu stöd vid cirka 11.40 kronor och motstånd vid cirka 21.00 kronor. En starkt negativ volymbalans bekräftar den fallande trenden.

Aktien är även svagt negativ på insideranalysen och är totalt sett tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Stigande och fallande trendkanaler – centrala tekniska indikatorer

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckling tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du överväga att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtechs forskning visar att aktier i stigande trendkanaler på Stockholmsbörsen tenderat följas av meravkastning mot börssnittet, medan aktier i fallande trendkanaler tenderat underprestera. Forskningen visar också att trendsignalernas signifikans beror av vilket tidsperspektiv som betraktas. Trendkanaler på kort och medellång sikt, som baseras på kursdata på 5 månader respektive 1,5 års sikt har gett signifikanta signaler.

Diagrammet visar att aktier i stigande trendkanaler (blått diagram) på Investtechs medellångsiktiga kursgraf tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier i fallande trendkanaler (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om stigande och fallande trendkanaler här.

 

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -