På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Så minskar du skatten med dina gåvor

Skatt Sedan förra året kan du få skattereduktion när du ger pengar till välgörenhet. Placera förklarar hur det fungerar i praktiken och hur du kan se till att få reduktionen.

I år det första hela året sedan skattereduktionen för gåvor till välgörenhet återinfördes. Det betyder att många som ger pengar till välgörenhet har rätt till en skattereduktion i nästa års deklaration.

Skatten minskas med 25 procent av din gåva. Du kan som mest få skatten minskad med 1 500 kronor, vilket motsvarar gåvor på 6 000 kronor sammanlagt under året.

”Det är alltså inte ett avdrag som minskar inkomsten och därmed skatteunderlaget, utan en skattereduktion. Är skattereduktionen på 1 000 kronor så minskar skatten med 1 000 kronor, inte underlaget för beskattning”, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket apropå vanliga missförstånd med den nya skattereduktionen.

”Vissa tror också att man får reduktion med hela gåvobeloppet, vilket ju inte stämmer, eftersom det är 25 procent.”

Det gäller att ha koll på beloppen

För att överhuvudtaget kunna få skattereduktionen måste du ha skänkt sammanlagt 2 000 kronor under året. Alltså är den minsta skattereduktionen du kan få 500 kronor. Ett annat villkor som måste vara uppfyllt är att du gett minst 200 kronor vid varje gåvotillfälle.

Det är välgörenhetsorganisationen som sedan skickar in kontrolluppgifter till Skatteverket. Den sammanlagda summan på 2 000 kronor behöver inte ha getts till en och samma organisation.

Kanske är du med i en hjälporganisation som du då och då skänker pengar till, du kanske har gett en minnesgåva när någon i din närhet gått bort och bidragit med en slant på sociala medier. I så fall är risken stor att du inte har en aning om du har gett 1 000, 1 500 eller 2 000 kronor under året.

 

Sammanlagt värde av gåvor under året Kostar dig Välgörenhetsorganisationen får:
1 950 kr 1 950 kr 1 950 kr
2 150 kr 1 613 kr 2 150 kr
2 600 kr 1 950 kr 2 600 kr

 

Tänk också på att om du exempelvis ger 150 kronor i månaden så är du inte berättigad någon skattereduktion.

Det kanske kännas skulle kännas lite snöpligt om du när året nått sitt slut skänkt 1 950 kronor. För om du blir varse om att du gett 1 950 under året kan du nämligen ge 650 kronor ytterligare till samma kostnad.

Höjer du ditt månadsgivande från 150 kronor i månaden till 200 kronor i månaden ger du 600 kronor mer utan att det kostar dig något extra. Förutsättningen är förstås att gåvan uppfyller Skatteverkets villkor.

Månadsgåva Summa gåva/år Kostar dig efter ev. skattereduktion
150 kr 1 800 kr 1 800 kr
200 kr 2 400 kr 1 800 kr

 

Det är kanske lite sent påkommet nu, med tanke på att vi redan är inne på årets sista kvartal, men till nästa år kan det vara värt att fundera på om en person i hushållet ska stå för välgörenhetsgåvorna om de sammanlagda beloppen inte är så höga. Ta exemplet nedan:

Tänk dig en familj med två föräldrar och två barn där de två syskonen har varsitt fadderbarn. Den ena föräldern betalar det ena barnets månadsgivande på 100 kronor i månaden och den andra betalar för det andra barnets fadderbarn, också 100 kronor i månaden.

Familjen ger alltså 2 400 kronor i under ett år, men är inte berättigad till skattereduktion. Om den ena föräldern istället för över pengarna till den andra föräldern som skänker gåvan och därigenom får skattereduktion, kan fadderorganisationen få lika mycket pengar, men familjen får minskad skatt med 600 kronor. Kostnaden för fadderbarnen blir istället 1 800 kronor. De kan också höja gåvobeloppet med 67 kronor i månaden utan att det kostar familjen något mer (2 400 kronor), trots att fadderorganisationen får 3 200 kr, alltså 800 kronor mer. Detta gäller så långe summan vid varje gåvotillfälle uppgår till 200 kronor.

Det finns tyvärr inget sätt se hur mycket pengar till välgörenhet du gett under året och som berättigar skattereduktion. Du får helt enkelt spåra dina egna betalningar.

Andra krav för att få reducerad skatt när du skänker pengar

Förutom beloppsgränserna på gåvorna finns en rad andra krav som också måste vara uppfyllda för att du ska få minskad skatt.

Den som tar emot gåvan måste vara godkänd av Skatteverket. Här hittar du listan över godkända gåvomottagare.

Tänk också på att det måste vara en ren gåva. Det brukar inte vara något problem och kräver inget särskilt från din sida, men tänk på att ett medlemskap i exempelvis Röda Korset inte får räknas med. Att köpa julkort eller liknande i en välgörenhetsorganisations presentshop räknas förstås inte heller som en gåva.

Ytterligare krav för att få skattereduktion på gåva:

- Du måste fylla 18 år senast det år du ger gåvan.

- Du ger gåvan som privatperson.

- Du har tillräckligt mycket skatt att räkna av reduceringen mot. Skattereduktion räknas av mot kommunal och statlig skatt, statlig fastighetsskatt och kommunal fastighetsavgift efter en särskild turordning.

- Ett dödsbo kan bara få skattereduktion om givaren levde vid själva gåvotillfället.

- Om gåvan är en skattepliktig löneförmån kan du få skattereduktion.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -