Hitta rätt bland vätgasaktierna

Börs Rallyt i vätgasaktierna har saktat ner men framtidsutsikterna för bolagen ser fortsatt ljusa ut. Placera har tittat på värdekedjan inom vätgasbranschen och vilka som kan bli vinnare på sikt

Stora satsningar på vätgasbranschen har och kommer genomföras framöver, bland annat via ”The European Green Deal”. EU-kommissionen kommer satsa 430 miljarder euro fram till 2030 för att göra vätgas till en del av vår energimix.

Samtidigt har övriga delar av världen genomfört starka åtaganden för att satsa på bränsleceller som drivmedel, bland annat Japan, Kina, Australien, Sydkorea och USA. Vidare uppskattar Markets and Markets att vätgasmarknaden kommer växa med åtta procent årligen fram till 2023.

Powercell, som tillverkar bränslecellsstackar och därmed befinner sig långt fram i värdekedjan, har varit en stor favorit bland investerare under de senaste åren. Bolag som befinner sig i andra delar av värdekedjan är bland annat Cell Impact, Impact Coatings, Nel och Hexagon Composites.

Efter en stark uppgång hos vätgasaktierna under de senaste åren fick sektorn en rejäl sättning i september, för ett par veckor sedan, till följd av att grundaren och dåvarande ordförande av Nikola, en stor amerikansk samarbetspartner till bland annat norska Nel, anklagats för bedrägeri.

Det fick Nel att tappa cirka 20 procent av sitt börsvärde under september månad.

Sett till i år har Cell Impacts aktie gått bäst och stigit med 192 procent. Impact Coatings har utvecklats plus-minus-noll på tre år. Aktien rycktes med i vätgashaussen och steg 70 procent första halvåret av 2020, för att sedan falla nästan 50 procent under juli och augusti till följd av en svalnad hype kring vätgasaktierna.

Norska Nel är upp 93 procent i år men har på tre år stigit med 521 procent. Hexagon Composites, som också är noterat på Oslo-börsen, är upp endast 38 procent i år.

Cell Impact befinner sig i den del av värdekedjan som tillverkar flödesplattor som utgör en central del i bränslecellen. Dessa plattor leder syre och vätgas från luften och möjliggör för bränslecellen att omvandla energin från vätgasen till elektricitet. Det enda utsläppet är rent vatten.

Bolaget genomförde en strategisk förändring år 2018 från att tidigare leverera produktionsutrustning för tillverkning av flödesplattor till att nu själva vara tillverkare av dem. Tekniken är dessutom patenterad och bolaget har en stark ställning på den globala marknaden.

Bolaget befinner sig i kommersiell fas där försäljningen på den amerikanska marknaden har tagit ordentlig fart, framförallt bland amerikanska logistikkunder och deras gaffeltruckar.

Dock ser bolaget störst potential på elbilsmarknaden. För drygt ett år sedan inledde bolaget ett samarbete med NKC Japan, en stor japansk underleverantör till bilindustrin. Samarbetet innefattar initialt en beställning värd 3,4 miljoner kronor.

Bolagets omsättning för 2019 uppgick till 12 miljoner med en omsättningstillväxt på 82 procent från föregående år. Rörelseresultatet har dock hittills inte varit positivt. För år 2019 redovisar Cell Impact ett Ebitda på minus 44 miljoner kronor och minus 41 miljoner året innan.

Impact Coatings tillverkar PVD-beläggning, en slags ytbeläggning, av bränslecellsplattor som är motståndskraftig mot korrusion. PVD-beläggningar maximerar därmed prestanda och effektivitet hos bränslecellsplattorna enligt bolaget.

Bolaget genomförde en riktad nyemission i fjol som tecknades av Hyundai Motor Company och Accendo Capital, som numera representerar 12 procent respektive 10 procent av utestående aktier och röster i bolaget.

Samarbetet med Hyundai innebär en viktig industriell storägare och strategisk partner för Impact Coatings. Hyundai är en av världens största fordonstillverkare och dessutom en ledande aktör inom vätgas och bränsleceller.

Trots en rekordomsättning år 2019 nådde bolaget inte förväntningarna på nya affärsavslut under det senare halvan av 2019, något som kom att påverka första halvan av 2020 då ledtiderna för beläggningssystem är långa.

För år 2019 redovisar bolaget en omsättning på 49 miljoner kronor och en omsättningstillväxt på 92 procent jämfört med föregående år. Sett till en femårsperiod har bolaget, bortsett från 2018, haft en stigande omsättningstillväxt. Bolaget har dock än så länge inte redovisat något positivt rörelseresultat.

I andra änden av värdekedjan befinner sig norska Nel, ett vätgasbolag som levererar lösningar för att producera, lagra och distribuera vätgas från förnybar energi.

Sol, vind och vatten producerar ibland mer el än vad som behövs. Med hjälp av de lösningar Nel erbjuder kan man lagra överskott i energi från sol, vind och vatten i en process som kallas elektrolys. Överskottet lagras som vätgas som sedan kan användas som el igen när de behövs, eller som drivmedel till fordon.

Bolaget har en ledande position på marknaden och växer internationellt.

I somras tog Nels amerikanska filial och dotterbolag Proton Energy Systems emot 4,4 miljoner dollar i bidrag från USA:s energidepartement. Dotterbolagets syfte är att utveckla komponenter och tillverkningsmetoder för att minska kostnaden för vätgasproduktion.

För 2019 redovisade Nel en omsättning på 519 miljoner norska kronor. Denna förväntas öka med 19 procent i 2020 samt 54 respektive 38 procent för 2021 och 2022. Bolaget har än så länge inte redovisat ett positivt rörelseresultat men analytiker uppskattar en vändning i år 2022 och en ebitda-tillväxt på 9 procent.

Hexagon Composites ASA är en global marknadsledare för lagring och transport av gaser under högt tryck. De tillverkar kompositcylindrar som används för att bevara och transportera gaser utsatta för högt tryck i olika industriprocesser.

Bolaget expanderar globalt och ingick i juli 2020 för första gången i avtal med en amerikansk leverantör av vätgas avseende en av Hexagons transportmoduler för vätgas.

Bolaget, som har kommit längre sett till kommersialisering, redovisar en stark omsättningstillväxt för 2019. Analytiker uppskattar att bolagets omsättningstillväxt kommer att minska till 1 procent för 2020 för att sedan öka till 21 respektive 9 procent för 2021 och 2022. Under dessa år förväntas ebitda-tillväxten ligga runt 11 procent.

Bolaget äger dessutom tillsammans med Powercell och Nel samriskbolaget Hyon AS som förenar varje parts världsledande kompetens genom hela värdekedjan; från förnybar produktion, lagring och distribution av vätgas till elproduktion med bränslecellsteknik. Hyon AS fungerar därigenom som en one-stop-shop för slutkunderna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -