Kronan kan stärkas ytterligare i veckan

Makroveckan Att Donald Trump insjuknat i Corona styr mycket av nyhetsflödet och det var nog tur för marknaden att den mest kritiska fasen tycks ha infunnit sig under helgen. I veckan följer vi sjukdomsförloppet samt en del intressanta makrosiffror som ger en indikation på hur snabb den ekonomiska återhämtningen varit.

Trots att det tidvis kändes lite oroligt under förra veckan så lyckades den svenska börsen prestera en uppgång på cirka 2 procent under veckan. Det var i linje med stora delar av den övriga världen. Men det var nog samtidigt tur att sjukdomsbeskedet kring Donald Trump kom så pass sent att det inte hann påverkar marknaderna mer. Nu ska han dessutom vara på väg tillbaka in i matchen så veckan ser ut att få en positiv start på det, mer positiva beskedet.

Oljepriset damp däremot ner rejält och handlades tidvis en bit under 40 dollar per fat (Brent) men har nu återhämtat sig något och handlas strax över den nivån.

Guldpriset fick sig däremot en skjuts uppåt av Trumps sjukdomsbesked men har nu sjunkit tillbaka till den tidigare nivån. Ett uns guld kostar nu kring 1 890 dollar per uns.

På valutamarknaden har kronan fått en rejäl revansch när riskaptiten på finansmarknaden åretvänt. Dollarn handlas återigen under 9 kronor och euron under 10,50 kronor.

Att det tidvis kändes lite oroligt under förra veckan berodde i huvudsak på att smittspridningen i Europa fortsätter att stiga och att nya restriktioner har satts in. Dessa har dock en betydligt mindre omfattning än tidigare och är dessutom mer begränsade i tid. Därmed hoppas man att de negativa konsekvenserna på ekonomierna begränsas. Och så länge restriktionerna kan hållas på de här nivåerna så kan det visa sig stämma.

Ändå får vi förstås räkna med att de höga tillväxttal som noterades i juli kommer att dämpas framöver. Därför blir också veckans skörd av hårda makrosiffror för augusti högintressant att följa. Det gäller bland annat måndagens siffra över detaljhandeln i EMU-området och den räcka siffror över industriproduktionen som publiceras löpande under veckan.

För svenskt vidkommande ser vi främst fram mot industriproduktions- och orderingångssiffrorna som kommer på tisdag samt den aktivitetsindikator som SCB publicerar på torsdag. Den senare siffran väntas visa på kraftigt ökad aktivitet under det tredje kvartalet, på uppemot 5 procent i årstakt, och om det blir utfallet kan vi nog definitivt stryka en högst eventuell räntesänkning från Riksbankens sida. Det kan få kronan att fortsätta uppåt. Givetvis under villkoret att det inte skakar till på de internationella finansmarknaderna. Det är ju främst den utvecklingen som styrt kronans resa under 2020.

Det svenska budgetsaldot som publiceras på onsdag kan också vara värt att följa. Visserligen lär det inte påverka marknadshumöret i någon större utsträckning men budgetunderskotten har varit betydligt lägre än väntat under de senaste månaderna och om den trenden fortsätter är det givetvis positivt för statskulden. Och ger dessutom kanske utrymme för ytterligare satsningar under våren.  

Måndag

Ett flertal inköpschefsindex för tjänstesektorn rullas ut. Det vore lite hoppingivande om det svaga, preliminära inköpschefsindexet för EMU-området justerades upp en bit när det slutgiltiga resultatet publiceras. I övrigt väntas relativt stabila index.

Tisdag

Viktiga, hårda data över industriproduktion i Sverige. Nu får vi ser om de hoppingivande indikatorerna ger stora utslag även i faktiskt produktion. Räkna ändå med att det fortfarande är en bit upp innan vi når gamla nivåer, mätt i årstakt. Det ska hållas tal, eller i alla fall göras uttalanden, från viktiga centralbankschefer och då kan det ju alltid komma en del överraskningar. Framför allt är det kanske Federal Reserve som tidigare tonat ner förväntningarna på den ekonomiska återhämtningen.   

Onsdagen

Industriproduktionssiffror från bland annat Norge och Tyskland. Från svenskt håll får vi statens budgetsaldo som inte alls visat det underskott som befarats. I alla fall inte hittills är väl säkrast att tillägga. Norges regering presenterar sin budget för 2021, vilket förstås kan ge lite utslag i valutan. Den amerikanska centralbanken publicerar sitt penningpolitiska protokoll och vi undrar förstås hur nära de ligger en ny stimulansomgång.

Torsdag

Tyska exportsiffror väntas ha rört sig uppåt i augusti men i en lugnare takt än förra månaden. Tillväxtkurvorna väntas överlag flacka när vi kommer in i hösten. SCB publicerar sin relativt färska aktivitetsindikator som ska ge en indikation på hur långt vi kommit i återhämtningen. Annars förstås en hel del fokus på den amerikanska veckostatistiken över nyanmälda sökande av arbetsmarknadsunderstöd. Viktigt för marknaden att den inte börjar dra iväg.

Fredag

Norge är ett av ett fåtal utvecklade ekonomier som har problem med för hög inflation. Det väntas ändå ha spelats ner av centralbanken vars chef håller tal tidigare i veckan (tisdag). Från svenskt håll kommer siffror över hushållens konsumtion som förhoppningsvis visar att svensken konsumerar trots Corona-krisen. Det har de gjort i hygglig takt hittills. Åter är det också dags att hålla koll på en del faktiska produktionssiffror.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -