Kinesisk betaljätte på väg mot börsen

Marknad Det kinesiska digitala betaltjänstbolaget Ant Group anses var världens högst värderade onoterade nystartade bolag. Bolaget spås noteras på börsen under oktober och uppskattas få en värdering på runt 250 miljarder dollar.

Ryktesfloran är stor kring Ant Group och dess börsintroduktion. Flera av de allra största och mest respekterade investmentbankerna i världen sägs delta. Goldman Sachs, Citigroup, JP Morgan, Morgan Stanley och Credit Suisse samt de två kinesiska motsvarigheterna CITIC och China International Capital Corp lyfts fram som deltagande banker.

Senast bolaget tog in pengar var genom en riktad emission 2015. Ant Group tog då in 4,5 miljarder dollar som då gav bolaget en värdering på 45 miljarder dollar. I spekulationerna som lyfts fram handlar det om att dubbelnotera bolaget på både Hongkong-börsen och Shanghaibörsens heta STAR lista. Samtidigt är planerna att ta in 35 miljarder dollar i nytt kapital till en värdering av bolaget på runt 250 miljarder dollar.

Om planerna går i lås skulle det bli den största börsnoteringen genom tiderna. Det tidigare rekordet som sattes av den saudiska oljejätten Saudi Aramco som tog in 29 miljarder dollar i december i fjol. Rekordet före det stod Alibaba för, vid sin USA-notering 2014 drog de in 25 miljarder dollar, ett rekord som sannolikt överträffas av Ant Group som är Alibaba bördigt.

Ant Group började som betalningshanteringstjänsten Alipay 2004, som möjliggör transaktioner på Alibabas marknadsplats för e-handel. Sedan dess har det vuxit till att erbjuda bankprodukter, kreditvärderingstjänster, försäkringar och investeringsprodukter inklusive världens största penningmarknadsfond.

Alibaba är fortfarande Ant Groups största enskilda ägare med 33 procent. Den andelen värderas till 45 miljarder dollar idag, men är sannolikt värt närmast det dubbla vid en börsintroduktion.

E-handelsbetalningar är fortfarande Ant Groups viktigaste ben. Man har halva den kinesiska marknaden för digitala betalningar som omsatte hela 8 000 miljarder dollar 2019. Det är världens största marknad och betydligt större än den amerikanska som omsatte runt 1 300 miljarder dollar i fjol.

Den kinesiska digitala betalningsmarknaden växer snabbt i pandemins fotspår. Payment & Clearing Association of China inledde nyligen ett initiativ för att uppmuntra användningen av mobil-, online- och streckkodsbetalningar istället för kontanter för att sänka risken för framtida infektioner.

Ant Group roll är som en facilitator för e-handel och innovativa finansiella tjänster. Det betyder att de vill skapa den infrastruktur som gör det möjligt för olika parter att göra affärer. Bolaget tillhandahåller en centraliserad, effektiv marknadsplats och ett ekosystem där företag kan handla med kunder.

Inom finansiella tjänster arbetar Ant Group till exempel med befintliga banker för att digitalisera sin verksamhet och i försäkring arbetar de med traditionella försäkringsbolag för att tillhandahålla en online-marknadsplats för sina försäkringar.

För närvarande arbetar Ant Group med över 200 banker och försäkringsbolag, men planerar att utöka sitt partnernätverk till ett 1000-tal.

Ant Group har haft en imponerande tillväxt de senaste åren. Den schweiziska storbanken UBS uppskattar att Ant Groups intäkter under första halvåret 2020 ökade med 38 procent från samma period 2019. Dessutom har kredittjänster nu överträffat betalningarna för att sannolikt bli företagets främsta bidragsgivare till intäkterna.

Försäkringsintäkterna fördubblades nästan från 2018 till 2019. Trots att Ant Group växte så snabbt har Ant Group visat en vinstväg genom att öka rörelsemarginalerna från -16,8 procent 2018 till 38,1 procent under första halvåret 2020. Framför allt tror UBS-analytiker att Ant Group har visat en marginalfördel jämfört med Tencent som är den största konkurrenten när det gäller digitala betalningar i Kina.

Om nu börsintroduktionen går i lås och ger en värdering på runt 250 miljarder dollar skulle Ant Group bli betydligt större än några av Nordamerikas största banker som Goldman Sachs och Wells Fargo.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -