Sjutton tips till aktienybörjaren

Aktier Bortsett från coronakrisen i våras har vi haft en långvarig och kraftig uppgång på aktiemarknaden. Det har lockat många nya sparare till börsen. Placera reder ut vanliga missuppfattningar och misstag som nybörjare ofta gör – och ger tipsen om hur du undviker dem.

Att investera i aktier är en av få hobbyer som förhoppningsvis genererar pengar istället för att kosta och dessutom bidrar till en massa kunskap. Tyvärr är det lätt att göra misstag och till skillnad från en vanlig fritidssysselsättning finns inget grönt kort för att få komma in på banan. Däremot desto större risk för förluster som kan få rejäla konsekvenser.

Här kommer då en guide till det som kan vara bra att veta och som förhoppningsvis gör att du undviker de mest uppenbara misstagen med aktiehandel.

17 tips till dig som ska börja spara i aktier

1. Fråga dig själv varför du vill göra det

Är det enbart för att maximera avkastningen på dina sparpengar över tid kan du lika gärna spara i en billig indexfond. Eftersom chansen är liten att du, trots stor möda och mycket nedlagd tid, slår index på sikt, så det bra om du i alla fall har kul under tiden.

2. Ta reda på vad banken erbjuder

Nätbanker som Nordnet och Avanza kan erbjuda gratis eller mycket billig handel med aktier. Numera erbjuder även några av storbankerna ännu billigare courtage, men har fortfarande lite kvar när det kommer till användarvänlighet. Ta reda på vad som passar dig! Tänk på att ha courtage (avgifter) i åtanke när du handlar så att inte förtjänsten äts upp utan att du tänker på det. Spreaden (skillnaden mellan köp och säljkurs) utgör också en kostnad. Det positiva är förstås att det inte kostar något att äga själva aktien (som det ju gör med fonder).

3. Anpassa handeln till dina ekonomiska förutsättningar och hur mycket har du råd att förlora

På sikt kommer aktier att sjunka ibland och stiga ibland. Ungefär var tionde år sjunker börsen med 20 till 30 procent, men över tid stiger den i genomsnitt med ungefär åtta procent per år. Det kan man förvänta sig av en diversifierad portfölj, ett mindre antal aktier innebär förstås en högre risk.

4. Skapa dig en egen uppfattning

Detta gäller särskilt om köpråd om små bolag och om det sker på sociala medier. Läs på och lyssna på experterna – ja, visst – men det är i slutändan din egen analys som ska ligga till grund för ditt köp. Sök information från flera håll.

5. Se upp med små förhoppningsbolag 1

Små bolag som inte tjänar pengar men tar in mycket kapital kallas ibland förhoppningsbolag och blir ofta haussade i sociala medier. Ofta kommer caset med en intressant historia, det kan handla om att bota en dödlig sjukdom eller lösa ett angeläget miljöproblem. Eftersom hyfsat få av dessa bolag tar sig förbi nålsögat och blir stora och lönsamma är det inget för nybörjare.

6. Se upp med små förhoppningsbolag 2

I små bolag är handeln så liten att det kan vara svårt att få aktierna sålda, eftersom handeln inte är likvid.

7. Se upp med små förhoppningsbolag 3

I små bolag som förhoppningsvis ska växa snabbt är det också vanligt med nyemissioner, något du kan få erbjudande om. Tänk dock på att det kan vara en emission i raden av många och vill du inte fortsätta pytsa in pengar under flera år kommer ditt ägande komma att späs ut. I nyemissioner (som ibland sker när bolag noteras på börsen) är det dessutom ofta så att de aktier som finns tillgängliga för vanliga sparare redan har ratats av fonder och institutionella investerare. Det som blir över är ofta det av en anledning. Här kan du läsa om börsintroduktioner och nyemissioner.

8. Se upp med små förhoppningsbolag 4

Av de 473 bolag som idag handlas på First North och Spotlight (de två svenska börserna med mindre bolag, dock inte de minsta som handlas på Nordic Growth Market, NGM) har 124, alltså fler än var fjärde sjunkit med 50 procent eller mer på tre år. Det är alltså under en period när ”börsen” (alltså de bolag som handlas på huvudlistan) stigit med nästan 30 procent.

206 (44 procent) bolag har gått sämre än om pengarna förvarats på ett nollräntekonto. Mer än hälften av bolagen har alltså gått sämre än om du ägt en indexfond, men till en betydligt högre risk. (Det finns förstås mycket stabila och lönsamma bolag även på dessa listor, men det vet du ju om du redan har läst på.)

Aktier på First North och Spotlight, 3 år

 

Sjunkit mer än 50 %

124 st

Sjunkit mellan 50 % och 0,1 %

82 st

Stigit mindre än 27 % (sämre än index)

29 st

Stigit mer än 27 % (bättre än index)

238 st


Trots att risken är betydligt större har endast knappa hälften av bolagen på First North och Spotlight överträffat OMXS PI (alla bolag på Stockholmsbörsen exklusive utdelningar).

9. Ett investmentbolag är en bra första aktie

Köp ett stort investmentbolag med låg förvaltningsavgift och en inte alltför hög premie jämfört med sitt historiska snitt. Hängde du inte med? Läs på om investmentbolag här. Tycker du det verkar tråkigt? Investor har trots allt stigit med 20 procent på ett år (50 procent på tre år).

10. Om du ändå bara vill köpa en aktie och det är ett förhoppningsbolag – tänk på det här

Långt ifrån alla som börjar handla med aktier gör det i jakten på den högsta möjliga riskjusterade avkastningen. Vissa vill helt enkelt bara äga aktier i ett visst bolag som av någon anledning ligger en varmt om hjärtat eller man tror extra mycket på. Då ska man förstås vara medveten om att risken är hög. Ofta gäller dessa bolag som blir väldigt hajpade. Hur du kan tänka kring sådana börsraketer kan du läsa om här.

11. Köp kanske tio bolag i ungefär fem olika sektorer

Genom att sprida ett hanterligt antal aktier över några olika branscher minskar du riskerna och ökar dina chanser till god avkastning över tid. Det kan till exempel vara:

2 investmentbolag (gärna med två olika inriktningar)

1 fastighetsbolag

2 techbolag

1 bank

1 läkemedelsbolag

2 verkstadsbolag

12. Se till att alla aktier handlas på large- eller åtminstone mid cap, det vill säga att det är stora eller medelstora bolag

13. Om du vill köpa en utländsk aktie – tänk på att valutarisken tillkommer Läs mer om valutarisk här.

14. Vill du ändå investera i ”nästa Spotify”, ”en potentiell ten bagger” eller vad det nu kan vara?

Ha då en liten del av portföljen (kanske max fem till tio procent) till de lite mer våghalsiga investeringarna och kortsiktiga affärerna – det är i alla fall vara bättre odds än på casinot.

15. Sätt upp en strategi, eller åtminstone regler, för din portfölj

Att vara för aktiv är ett av de vanligaste misstagen, eftersom det mycket sällan leder till att portföljen avkastar mer. Bestäm vissa saker från början. Hur mycket ska en aktie få sjunka innan du 1) säljer eller 2) köper mer? Hur stor del får en aktie ta av portföljen? Man ska inte underskatta vilka misstag man kan göra när en aktie går antingen väldigt bra och du blir girig, eller om en aktie går väldigt dåligt, och du agerar i panik.

16. Var källkritisk

Vissa av de mest tongivande profilerna på sociala medier och de som har mest följare är mer eller mindre oseriösa. Några varningstecken är att personen redovisar en överavkastning som är orimligt hög, bara visar upp affärer i efterhand (de som gått bra förstås) eller har tvivelaktiga samarbeten. Vissa haussar egna innehav i små bolag för att få kurserna att stiga och sedan sälja, så kallad pump-and-dump. Även i årsredovisningar och prospekt gäller det att tänka kritiskt. Bolag är på börsen för att ta in pengar och vill förstås få investerarna intresserade.

17. Läs på – men vänta inte på att bli fullärd

Ju mer du vet desto större chans att du tar bra beslut. Men läs inte på i all oändlighet innan du börjar handla, för det finns oändligt mycket information där ute. Du lär dig när du sätter igång. Du behöver inte betala dyra pengar för kurser, använd de pengarna på aktierna istället. Det viktiga är att du fortsätter att läsa på medan du handlar – på det sättet kommer du lära dig mest och snabbast.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -