Elva köpvärda aktier i oktober

Köptips Den senaste månaden har vi fått en rekyl i tech. Nedgången skylls på att techbolagen stigit för snabbt, presidentvalet och den andra virusvågen. Placera tar utvecklingen med ro och tar in en svensk snabbväxare.

Traditionellt sett brukar september dessutom vara en svag månad. Faktum är att Stockholmsbörsens svagaste månad under de senaste 40 åren är just september.

I genomsnitt har månaden gett en avkastning på minus 1,39 procent sedan 1980.

Den här månaden har dock september bjudit på en glad Stockholmsbörs. OMX-Index slutade på plus 3,6 procent.

Stockholmsbörsen har utvecklats markant starkare än de flesta av världens mogna marknader.

Gapet mellan svenska börsen och EU-börserna är nu hela 20 procentenheter i år. Det är häpnadsväckande mycket.

Samtidigt har september bjudit på något lite dystrare inköpschefsindexdata till följd av den andra virusvågen som rullar in över Europa.

den positiva fronten finns att vi knappast kan vänta oss samma typ av nedstängningar som i våras.

Dessutom närmar vi oss med stormsteg ett vaccin och nya antikroppsbehandlingar för de som drabbats.

Under 2021 kan vi anta att det kommer att ske en successiv återgång till ett normaltillstånd. Många branscher kommer dock att behöva lång tid för att komma tillbaka till förpandeminivån.

Det som särskilt tagit stryk i september är techbolagen. Under månaden har teknikbörsen Nasdaq backat med 6,5 procent.

Placeras lista över de tio mest köpvärda aktierna är techtung, vilket fått många av innehaven att rekylera.

Placera tar vi dock techrekylen med ro och utgår från att det är en naturlig sättning. Investerarna kommer att söka sig tillbaka till företag med god tillväxt, särskilt under den långa period av extremt låga räntor som vi sannolikt har att se fram emot under de kommande åren.

Den här månaden är det bara fyra aktier som ligger på plus.

Bäst har det gått för Instalco, vars aktie är upp 18 procent under den senaste månaden.

Under månaden har Instalco fått flera köprekommendationer och högre riktkurser. I år spås omsättningen växa med 25 procent och 2021 spås tillväxten bli 13 procent.

Näst starkast under den senaste månaden har det gått för Hexagon. Aktien är upp 19,2 procent under september månad.

Mätteknikbolagets aktie har också gynnats av positiva rekommendationer och höjda riktkurser.

Cibus som är upp 24,2 procent. Under månaden höll bolaget en extra bolagstämma, där det bland annat beslutades att bolaget från och med nu kommer att ha en månadsvis utdelning. Cibus blir därmed det första bolaget i Norden att införa det utdelningsförfarandet. Att dela ut månadsvis är annars ett vanligt förfarande i Nordamerika, särskilt för fastighetsbolag.

Även konglomeratet Lifco är upp under den senaste månaden.

Den aktie som gått svagast under den senaste månaden var nyförvärvet techkonglomeratet Prosus. Aktien har backat med 9 procent jämfört med senaste publiceringen.

Bakom nedgången ligger techfrossan i USA. Amsterdambörsen, där Prosus är noterad är den marknad i världen som är mest korrelerad med tekniktunga Nasdaqbörsen.

Vi tror fortsatt att Prosus med sin breda techexponering mot konsumentsektorn kommer att addera värde under lång tid framöver.

Även Amazon har haft det tufft med en nedgång på knappt 9 procent under den senaste månaden.

Nytt för den här månaden är att vi tar in den svenska snabbväxaren Embracer på listan över våra mest köpvärda aktier.

Vd och storägaren Lars Wingefors förvärvsbygge inom spelbranschen har varit en dundersuccé med en uppgång på hela 1700 procent sedan noteringen på First North i slutet på 2016.

Affärsmodellen handlar om att utveckla och förlägga spel. Mycket handlar om att växa genom förvärv. Genom att bygga en större koncern med synergier i form av förädling och vidareutveckling och bredare distribution och förläggarverksamhet skapas värden.

För den som vill ha exponering mot spelbranschen och litar på Embracers fortsatta förvärvsförmåga är aktien högintressant.

Förvärvsmodellen har varit väldigt värdeskapande. Det stora institutionella ägandet är också det positivt.

Köpvärda listan för oktober består därför av följande bolag:

 

Rek. datum

1 mån (%)

Sedan köp (%)

Mastercard

feb-19

-5,7

45,3

Cibus

jul-19

7,6

24,2

Activision Blizzard

feb-20

-3,1

38,4

Microsoft

okt-18

-6,7

87,5

Lifco

nov-17

1,5

139

Amazon

dec-19

-8,7

73,2

Prosus

sep-20

-9,0

-9,0

Ericsson

maj-20

-3,5

19,1

Instalco

jun-20

18,1

42,7

Hexagon

aug-20

6,3

19,2

Embracer

okt-20

0,0

0,0

 

Amazon

De senaste årens stora detaljhandelsvinnare har om något gynnats av coronapandemin då e-handeln tagit ytterligare marknadsandelar. Molntjänsten AWS är en lysande stjärna i bolaget och tidigare investeringar på området börjar nu gå mot skördetid.

Amazon lever upp till högt ställda förväntningar och estimat och riktkurser petas löpande upp.

(Sedan köprekommendation dec 2019 +73,2%)

Activision Blizzard

Kortsiktigt en stay-at-home vinnare då spelandet ökar när folk tvingas tillbringa betydligt mer tid i hemmen. Även långsiktigt väntas bolaget gå en ljus framtid till mötes med starka varumärken i portföljen. 2019 blev tufft men det innevarande året har fått en bra start och de kommande åren väntas bjuda på stadigt stigande vinster.

(Sedan köprekommendation feb 2020 +38,4%)

Microsoft

Microsoft är ett väldiversifierat mjukvaruföretag med ungefär tio avdelningar. Majoriteten utvecklas positivt. Pandemin har gett en kraftig ökning i användandet av bolagets molntjänster.

(Sedan köprekommendation okt 2018 +87,5%)

Lifco

Lifco är i grunden välskött, har en stark huvudägare i Carl Bennet och en tredjedel av resultaten genereras inom den normalt sett konjunkturstabila dental-verksamheten.

(Sedan köprekommendation nov 2017 +139%)

Mastercard

Branschen har strukturell tillväxt och Mastercard jagar ikapp marknadsledaren Visa. Under de kommande åren väntas Mastercard ha en högre omsättningstillväxt än Visa. Den i utgångsläget lägre bruttomarginalen väntas öka stadigt fram till 2021. Kortbetalningar växer strukturellt, inte minst pådrivet av e-handeln, och förväntas öka kraftigt under kommande år.

(Sedan köprekommendation feb 2019 +45,3%)

Cibus Nordic Real Estate

Cibus fokuserar på livsmedels- och dagligvarusektorn vilka är relativt okänsliga för konjunktursvängningar. Finland är huvudmarknad men i början av året köptes även ett stort bestånd av Coop-butiker i södra och mellersta Sverige.

Med stabila kunder följer också mer pålitliga kassaflöden och sannolikt därför också mer stabila substansvärden. Bolaget har nyligen gått över till månadsvisa utdelningar.

(Sedan köprekommendation jul 2019 +24,2%)

Prosus

Prosus fokuserar på att bygga digitala konsumentverksamheter. Det gör man genom att hitta de stora konsumenttrenderna. Prosus består av en bred portfölj av ett 100-tal snabbväxande konsumentorienterade internetbolag. Man äger bland annat 20 procent av svenskstyrda bolaget Delivery Hero.

(Sedan köprekommendation september 2020 -9,0%)

Ericsson

Ericsson bjuder på bra kassaflöden och mycket stabila finanser. Utrullningen av 5G har också tagit fart och marknaden väntas inte påverkas nämnvärt av coronapandemin. 

De senaste årens målmedvetna arbete med att bygga en stark position inom 5G-marknaden har lyckats och om analytikerna får rätt i sina prognoser väntar nu en kraftigt förbättrad lönsamhet och bra vinsttillväxt under de kommande åren.

(Sedan köprekommendation maj 2020 +19,1%)

Instalco

Snabbväxare inom installationstjänster som hållit ångan uppe på förvärvsfronten även i dagens något pressade marknadsläge. Bolaget presenterade en stark rapport för det andra kvartalet med fortsatt god orderingång.

(Sedan köprekommendation juni 2020 +42,7%)

Hexagon

Världsledare inom mätteknik med starka positioner inom en rad områden med ljusa tillväxtutsikter de kommande åren. Klarade det andra kvartalet betydligt bättre än väntat och vd Ola Rollén räknar med att bolaget nu passerat botten i efterfrågan.

Vinsttillväxten de närmaste åren väntas vara stark. Aktien har återhämtat sig bra och värderingen kan tyckas hög. Stora avskrivningar drar dock ned resultaten och jämfört med internationella konkurrenter är rabatten stor.

(Sedan köprekommendation augusti 2020 +19,2%)

Embracer

Snabbväxande Embracer levererar imponerande siffror i senaste kvartalet och gör dessutom åtta förvärv som kommer ge understöd till tillväxten framgent.

Vd och storägaren Lars Wingefors förvärvsbygge inom spelbranschen har varit en dundersuccé med en uppgång på hela 1700 procent sedan noteringen på First North i slutet på 2016.

Förvärvsmodellen har varit väldigt värdeskapande. Det stora institutionella ägandet är också det positivt. Läs gärna Börsveckans Peter Hedlunds analys av aktien.

(Ny oktober 2020)

Här kan du följa mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Mastercard Köp 337,73 -
Cibus Nordic Real Estate Köp 164,20 -
Köp 80,95 -
Microsoft Köp 210,33 -
Lifco B Köp 701,50 -
Amazon.com Köp 3 148,73 -
Prosus NV Köp 78,93 -
Ericsson B Köp 97,22 -
Instalco Köp 200,00 -
Hexagon B Köp 677,60 -
Embracer Group B Köp 165,10 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -