Så kan du göra om du gjort ett aktieklipp

Aktier Äger du Norwegian, Fingerprint, Tesla eller Aurora Cannabis? Då är risken stor att du bara äger en aktie, men du har kanske också vid någon tidpunkt gjort ett riktigt bra klipp – och/eller en riktigt stor förlust. Placera ger dig exempel på strategier för att ha kvar nästan hela uppsidan, men ändå säkra vinster längs vägen.

Den som äger en riktig börsraket vill ofta ha mer och mer i form av stigande kurser, men inte sällan följs de största aktiehajparna av en än snabbare nedgång. Det blir extra problematiskt eftersom dessa aktier ofta ägs av sparare som bara äger en eller mycket få aktier i samma bransch. Denna artikel tar upp hur du, som helst inte vill sälja något alls av din börsraket, kan tänka utan att för den sakens skull missa en fortsatt uppgång.

Ny teknik och läkemedel är ofta börsraketer

Det finns mer eller mindre alltid en eller flera aktier som lockar till sig nya sparare till börsen. Ibland gäller det en hel sektor – tänk IT-yran – ibland en delsektor och inte sällan ett enskilt bolag. Många är de sparare som bränt sig på till exempel Fingerprint.

Det är inte sällan avancerade läkemedel eller teknik som lockar nybörjare till börsen, trots att det ofta rör sig om små bolag med lite historik, låg transparens och noll intjäning. Dessutom på marknader som är svåra att sätta sig in i.

Enskilda aktier som blir riktiga raketer skapar ofta mycket engagemang i sociala medier. Så var det med exempelvis Fingerprint. Som mest stod aktien i 135 kronor, vilket motsvarade en uppgång med nästan 2 400 procent.

Haussade Fingerprint är en av de vanligaste aktierna i en-aktie-portföljerna hos Avanza.

Den som i början av 2015 satsade 50 000 kronor hade alltså som mest 1,2 miljoner kronor i slutet av november samma år. I dagsläget har den personen nära 200 000 kronor. Inte helt illa för en femårsperiod, men ändå en miljon fattigare än vad man var på pappret på toppen.

Värre är det förstås för dem som kom senare in i aktien. De har tappat nära 75 procent av kapitalet. Fingerprint har fortfarande nära 30 000 ägare på Avanza.

I efterhand är det förstås lätt att säga att det hade varit bra att sälja av en del av kapitalet under tidens gång, men det är som bekant lättare sagt än gjort.

Så vad kan man då lära sig av detta?

Att tala om diversifiering och vikten av att sprida sina risker hade förmodligen inte haft så stort gehör i Fingerprintchatten på Placeraforum under perioden 2015 till 2017, men kanske, kanske finns ändå något att lära sig här.

I tabellen längre ned i artikeln ser du vilka de vanligaste en-aktie-ägarna-aktierna, rensat för de mest ägda aktierna, som gått bäst sedan ett år tillbaka. Är du en av dem kanske det kan vara värt att tänka efter hur just du du ska agera?

Säg att du har en aktie som stigit mer än 100 procent. Vad händer exempelvis om du säljer av 10 procent av dessa för varje 100 procent aktien stiger och investerar i en Sverigefond eller en bred sverigeportfölj som väntas växa 8 procent årligen?

Att sälja på toppen är förstås det sätt som inbringar mest pengar. Tyvärr är det ju helt omöjligt att veta när toppen infinner sig förrän efteråt. Låt oss ändå ha med det som exempel, liksom icke-strategin, att vara med hela vägen upp och hela vägen ned, samt ytterligare tre sätt som tillåter aktieklipparen att vara kvar i aktiens potentiella fortsatta uppgång, men utan att riskera att förlora nästan allt.

Nedan följer ett exempel med gamingbolaget Starbreeze, en av de aktier som är vanligast att bara äga en av och som är ganska typisk med sin kraftiga uppgång följd av en lika kraftig nedgång.

 

Exempel 1: Hela vägen upp och hela vägen ned

Den som köpte aktien på 80 öre 2013, då den började ta fart, och som fortfarande äger den idag har en uppgång på dryga 50 procent (idag kostar aktien 1 krona och 24 öre).

Den som satsade 50 000 kronor har i dagsläget tjänat 23 000 kronor och har ungefär 78 000 kronor i Starbreezeaktier.

Exempel 2: Pricka toppen

Den som prickade toppen köpte aktien för 80 öre och sålde i maj 2016 till en kurs på strax över 17 kronor. Det motsvarar en uppgång på över 2 100 procent.

Den som satsade 50 000 kronor tjänade då 1 miljon kronor lite drygt.

Den som då hade sålt alla sina Starbreezeaktier och placerat 1 050 000 kronor på Stockholmsbörsen maj 2016 hade idag haft över 1 750 000 kronor (inklusive utdelningar).

Exempel 3: Sälja av 10 procent varje gång aktiekursen dubblats

De 10 procenten som säljs av återinvesteras på börsen. I dagsläget har den som gjort såhär 358 000 kronor varav 313 000 kronor kommer från realiserade vinster.

Problemet med den här strategin är att man kan gå miste om en stor del av den återinvesterade uppgången eftersom risken är stor att den sista dubbleringen aldrig uppnås (det hände i detta exempel där kursen inte dubblades efter 13 kr).

Exempel 4: Sälja av 10 procent varje gång det satsade kapitalet fördubblas

Eftersom ursprungsinvesteringen är 50 000 kronor säljer man alltså av 10 procent varje gång avkastningen ökar med 50 000 kronor. Fördelen med detta sätt är att det inte krävs lika stora uppgångar procentuellt i aktien (som ju i kronor och ören blir större ju mer kursen rusar).

Denna strategi gör att du i slutändan har 446 000 kronor varav 23 000 kronor i Starbreeze-aktier.

Exempel 5: Det omvända månadssparandet

Från det att aktievärdet dubblerats tar du ut en procent av kapitalet i månaden och placerar på börsen.

Detta sätt hade resulterat i att summan av de återstående Starbreezeaktierna (värde 23 000 kronor) och den återinvesterade avkastningen hade uppgått till 263 000 kronor, alltså en förtjänst på 240 000 kr minus courtage.

En psykologisk fördel med denna strategi är att en procent är så litet att det borde vara tämligen smärtfritt även för den mest riskbejakande aktieägaren.

En fördel är också att återinvesteringen fortgår även när kursen går ned. Att höja till två procent eller mer ökar förstås värdet i slutändan i detta exempel.

Strategi

Förklaring

Ingen

Vara med hela vägen

Den omöjliga

Pricka toppen

Aktiekursdubbleringsstrategin

Sälja 10 % varje gång kursen dubblas

Insatsdubbleringsstrategin

Sälja 10 % varje gång insatsen dubblas

Det omvända månadssparandet

Sälja 1 % varje månad från att kursen dubblats första gången

 

Strategi

Satsat kapital

Avkastning inkl återinvesteringar*

Ingen

50 000 kr

22 500 kr

Den omöjliga

50 000 kr

1 750 000 kr

Aktiekursdubbleringsstrategin

50 000 kr

313 000 kr

Insatsdubbleringsstrategin

50 000 kr

396 000 kr

Det omvända månadssparandet

50 000 kr

240 000 kr

     

*OMX Stockholm inkl. utdelningar

   

 

De vanligaste aktieraketerna som spararna bara äger en av

  Kursutveckling 1 år (24 sep)
Tesla 704%
Kancera 317%
Minesto 72%
Scandinavian Enviro 400%
Sivers IMA 335%
Powercell 107%
Diamyd Medical 981%
Spectrum One 1071%
Africa Energy 66%

Källa: Avanza

De vanligaste bottenaktierna som spararna bara äger en av

  Kursutv. 3 år (24 sep) Kursutv. 5 år (24 sep)
Norwegian Air Shuttle -100% -100%
Fingerprint Cards -18% -65%
Oasmia Pharmaceutical 52% -74%
Starbreeze -89% -90%
HK Scan -44% -54%
Anoto -91% -97%
Precise Biometrics -18% -76%
Eniro -95% -99%

Källa: Avanza

Äger du mer än en aktie kan du läsa här om olika sätt att hantera risken i portföljen.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -