På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Spararnas favoritaktie i september

Aktier Privatspararnas aktivitet var hög i september och de nettoköper aktier för sjunde månaden i rad. I köptoppen hittar vi en storbank, det visar siffror från Avanza.

”Stockholmsbörsen går mot sjätte månaden i rad med positiv avkastning och majoriteten verkar dela det globala investerarkollektivets tro på att vi är inne i en ny stark aktiemarknad”, säger Johanna Kull, sparekonom Avanza.

Johanna Kull

Handelsbanken är månadens klart mest köpta aktie och den får sällskap av ytterligare två storbanker på köptoppen.   

Bakom köpen finns sannolikt också förhoppningar om förhållandevis matiga utdelningar nästa år. I år råder utdelningsstopp, men svenska banker är välkapitaliserade och flera analytiker menar att det finns utrymme för extrautdelning kommande år.

”Bankernas aktiekurser har i flera år varit pressade av ökade kostnader och penningtvättsutredningar, men nu tycker uppenbarligen många sparare att värderingarna blivit väl låga”, säger Johanna Kull.

Köper

Säljer

Handelsbanken

Stillfront

Swedbank

Astra Zeneca

Millicom

Swedish Match

Tesla

Telia

SEB A

Gravity

Evolution Gaming

H&M

Ericsson B

Balder

Tele2

ABB

Embracer

Latour

Lundin Energy

HiQ

 

Elbilstillverkaren Tesla tar sig som ensam utländsk aktie in på köptoppen. Spararna storköpte Tesla efter kursraset på 21 procent under en enskild handelsdag. Ett avsevärt stort antal sparare såg enligt Johanna Kull nedgången som ett köpläge:

”Aldrig tidigare har privatspararna köpt mer i aktien och antalet ägare i Tesla bland Avanzas kunder har ökat med 40 procent på en månad.”

Månadens säljlista är spretig men toppas av gamingbolaget Stillfront.

Gamingbolagen generellt har haft en mycket stark utveckling lyfta av hög underliggande tillväxt och den förvärvsaktivitet som råder inom sektorn. Stillfrontaktien är upp över 200 procent i år.

Att befintliga aktieägare valt att plocka hem en del av vinsten är rimligt. Man har emellertid inte sålt innehavet helt, vilket blir tydligt när man tittar på antalet aktieägare i bolaget som är upp 16 procent på en månad”, säger Johanna Kull.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -