En investering i säkerhetstjänster

Börs Den 29 september noteras dataanalysfirman Palantir. Bolaget har flera av världens säkerhetstjänster på uppdragslistan men också life sciencebolag som bland annat arbetar med big data-lösningar för att lösa cancerns gåta.

Palantir är expterter på så kallad big dataanalyser alltså på att analysera enorma mängder data att använda som beslutsunderlag.

Särskilt tidiga att implementera detta har underrättelsetjänsterna varit. Palantirs största kunder finns här.

Bland annat användes Palantirs mjukvara vid uppspårningen av terroristen Usama bin Laden.

Runt tre fjärdedelar av bolagets omsättning kommer från säkerhetstjänster som CIA, militära underrättelsetjänster, myndigheter och regeringar i världen.

Totalt väntas Palantir omsätta 1050 miljoner dollar i år. Det är en ökning på drygt 40 procent jämfört med 2019. För 2021 spår bolaget att omsättningen ska växa runt 30 procent.

Ungefär halva omsättningen genereras i USA. Även Storbritannien och Frankrike är stora marknader för bolaget. Bland annat är Frankrikes säkerhetstjänst DGSI (Direction générale de la sécurité intérieure) kund.

Palantir är noga med att påpeka i prospektet att de bara arbetar med vänner och allierade till USA. Det finns till exempel inga kinesiska kunder till bolaget.

Palantir grundades redan 2003. Namnet Palantir kommer från en sorts kristallkula i Tolkiens Sagan om ringen. Palantir sysslar med enorma mängder data. I denna data försöker man sedan hitta mönster.

En ansedd kund som inte är militär eller säkerhetstjänst är det tysk-amerikanska läkemedelsföretaget Merck. Sedan hösten 2018 arbetar Palantir med projektet Syntropy som är tänkt att bli något som liknar Spotify inom cancerforsknningen, skriver Handelsblatt.

Tanken är att forskare och företag ska kunna jämföra och analysera data mycket enklare.

Palantir är också kunder till flygplanstillverkaren Airbus. Bland annat har de varit med och organiserat bygget av modellen A350. Deras mjukvara används dessutom för att förutsäga när flygplansdelar behöver bytas ut samt hur planen ska tankas optimalt. För att få europeiska kunder har Palantir varit tvingade att bygga lokala databaser.

Palantir har koppling till Tyskland. Dels för att grundaren Peter Thiel är född utanför Frankfurt och för att Palantirs vd Alexander Karp har doktorerat i Frankfurt och studerat under den kända filosofen och sociologen Jürgen Habermas ledning.

Peter Thiel är också känd för att ha grundat betaltjänstbolaget Paypal.

Peter  Thiel

Det som talar emot Palantir är att bolaget inte är ett renodlat mjukvarubolag. Mjukvaran kräver mycket handpåläggning för respektive kund.

Det går alltså inte att jämföra bolaget med andra mjukvarubolag. Bolaget liknar snarare ett konsultbolag på det sättet med många handsydda lösningar.

Palantiraktien kommer att börja handlas på New York-börsen genom en direktnotering. Det betyder att noteringen sker utan hjälp från banker. Aktiepriset kommer helt att sättas av marknaden.

När bolaget senast tog in pengar värderades det till drygt 20 miljarder dollar.

En investering i Palantir är så nära man kan komma att investera i västerländska säkerhetstjänster. I förlängningen kan man dock anta att den civila delen kommer att växa när fördelarna med big data-processer visar sig kunna användas i de mest vitt skilda sammanhang.

Här kan du följa mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -