En riktigt fullmatad vecka väntar

Makroveckan Veckan som kommer är högintressant ur både ett politiskt och ekonomiskt perspektiv. Till de riktiga höjdpunkterna hör en amerikansk valdebatt, nya Brexit-samtal och inköpschefsindexen för september.

Det har fortsatt varit lite surare på världens börser och de amerikanska nedgångarna har nu spritt sig till stora delar av den övriga världen. Den svenska börsen backade med 2,5 procent under veckan som gick och i EMU-området var den genomsnittliga nedgången 3,6 procent. I Europa har nedgångarna dessutom spätts på av förnyad smittspridning.

Däremot lyckades den amerikanska börsen återhämta sig mot slutet av veckan så här stannade nedgången på 0,6 procent (S&P500). Här bidrog bland annat spekulationer om att det efterlängtade stimulanspaketet trots allt kan komma att levereras innan presidentvalet.

I samband med börsoron har marknadsräntorna sjunkit och den svenska 10-årsräntan handlas återigen under nollstrecket. Samtidigt har kronan tagit rejält med stryk och en amerikanska dollar kostar nu över 9 kronor. Det är dock mycket en rörelse i euro/dollar som styr över kronutvecklingen och euron har också börjat tappa. Både finansiell oro och ökad smittspridning i Europa bidrar till den rörelsen.

Den kommande veckan är fullmatad med både politiska och ekonomiska nyheter.

På det politiska spåret har vi bland annat nya förhandlingar mellan EU och Storbritannien om handelsavtalet. Det brådskar verkligen med substantiella resultat och helst skulle väl marknaden vilja få sig några köttben redan inför torsdagen EU-toppmöte. Även om just det mötet inte ska handla särskilt mycket om handelsavtalet. Det avtalet ä tänkt att behandlas vid EU-toppmötet i mitten av oktober.

Den första valdebatten mellan Donald Trump och Joe Biden ska hållas natten mot onsdag svensk tid. Det ses kanske i första hand som en chans för Trump att börja vända på opinionsvindarna. Ett problem som dock uppstått för presidenten är att New York Times kommit över hans deklarationer så stor risk för honom att det blir en hel del fokus på privatekonomiska frågor. Annars var det ju väntat att Trump bland annat skulle attackera Biden i en del personliga frågor.

Här på hemmaplan drar den försenade avtalsrörelsen igång på torsdag.

På makroplanet är torsdagens räcka av inköpschefsindex givetvis högintressanta och då främst de svenska och amerikanska indexen. Vi vill ju se en fortsatt konjunkturåterhämtning. För svenskt vidkommande blir dessutom tisdagens konjunkturbarometer högintressant läsning och där hoppas vi på att kurvorna också fortsätter att peka uppåt.

Veckan avlutas med de amerikanska sysselsättningssiffrorna för september. Sysselsättningsuppgången väntas fortsätta, om än i en något lugnare takt än tidigare. Det kan räcka för att få finansmarknaderna på lite bättre humör.

I övrigt bir det förstås en hel del fokus på den europeiska smittspridningen och de åtgärder som olika regeringar sätter in för att begränsa denna. Det är ju lite av en mardröm för marknaden om åtgärderna tvingas bli så tuffa att de hämmar den ekonomiska återhämtningen. Där är vi dock inte än.

Måndag

De svenska hushållen har förhoppningsvis varit hyggligt glada shoppare även i augusti. Viktigt för att de svenska, ekonomiska hjulen ska rulla på.

Tisdag

Konjunkturinstitutet publiceras resultaten från sin senaste enkätundersökning av humöret bland hushåll och företag. Förhoppningarna ligger på att konfidensindikatorerna ska fortsätta att röra sig uppåt, även om det nog är säkrast att inte hoppas på för mycket. Intressant att se om humöret bland hushåll och i tjänstesektorn kan ta lite mer rejäla skutt uppåt efter svaga siffror. Motsvarande siffror för EMU-området publiceras också under tisdagen så det blir en viktig konjunkturdag för Europa.

Onsdag

Den första valdebatten hålls mellan Donald Trump och Joe Biden. Givetvis högintressant ur ett politiskt perspektiv men kan givetvis även ge utslag på finansmarknaderna. Vi tror reaktionerna på marknaden blir störst om Biden överraskar positivt. Det kan i så fall bli lite knepigt för börsen att hantera. I den lite mindre världen publiceras svenska Konjunkturinstitutet en uppdateras prognos och vi får se vilka korrigeringar som görs i spåren av förnyad smittspridning.

Torsdag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut på bred front.De preliminära inköpschefsindexen som publicerades i förra veckan har redan täckt in en del och enligt dessa ska återhämtningen i industrin ha fortsatt. De intressantaste indexen att följa blir det svenska och amerikanska. Det svenska indexet bör, med viss marginal, ligga över det viktiga 50-strecket. Annars kan nog kronan ta lite stryk. Viktigast för marknaden är att det amerikanska indexet fortsätter att peka uppåt med viss kraft. Riksbanken publicerar sitt penningpolitiska protokoll men det lär vara tomt på nyheter.

Fredag

Inflationssiffrorna för EMU-området lär vara fortsatt plågsam läsning för ECB. I övrig blir det en hel del fokus på de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för september, även om de inte har riktigt samma tyng nu som tidigare under återhämtningen. Däremot är det förstås viktigt att sysselsättningen fortsätter att tugga sig uppåt. Om än i lite lugnare takt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -