Lång väg att vandra till normaliteten

Makrokommentar Riksbanken sitter still i båten och håller nog mest tummarna för att den ekonomiska utvecklingen följer deras nya prognosbana. Förnyad smittspridning kan komma att sätta käppar i hjulet men minusränta ligger troligen ändå en bit bort.

Riksbanken lämnade som väntat sin styrränta oförändrad på 0,00 procent i samband med tisdagens penningpolitiska besked. Det låg i linje med förväntningarna på marknaden och allt annat än oförändrad ränta hade varit en stor överraskning. Sedan det förra mötet i inledningen av juli har den svenska ekonomin börjat repa sig samtidigt som förstärkningen av den svenska kronan kommit av sig.

Samtidigt konstaterar Riksbanken att det fortfarande är en lång väg att vandra innan svensk och global ekonomi börjar närma sig det normala och att vägen dit är kantad av risker för bakslag både på kort och lång sikt.

Givet de förutsättningarna var det nog ändå bäst att sitta still i båten tycks riksbanksdirektionen ha resonerat och det är lätt att hålla med. I pressmeddelandet finns ändå en liten passus om att reporäntan åter kan sänkas under nollstrecket om det bedöms vara en verkningsfull åtgärd, och särskilt om förtroendet för den 2-procentiga inflationsmålet skulle vara hotat.

Vi på Placera tror ändå att det är långt till ett nytt införande av negativ ränta, särskilt som flera företrädare för banken tycks luta åt att det snarare vore av ondo att gå så långt givet de ekonomiska förutsättningarna. En grundförutsättning för ett sådant steg tror vi dessutom är att den svenska kronan stärks ordentligt från dagens nivåer.

En rejält låg inflation kan visserligen också bli en faktor att räkna med men eftersom Riksbanken själva gör prognosen att inflationen ligger ganska klart under inflationsmålet under de närmaste tre åren - utan att för den skulle sänka räntan redan nu – krävs nog mycket svaga inflationsutfall för att skrämma direktionen till att agera. Riksbanken räknar med att inflationen (KPIF) når upp till 1,8 procent först under hösten 2023.  Under perioden fram till dess ska den huvudsakligen ligga närmre 1 än 2 procent med ett tillfälligt undantag under våren 2021.

Någon räntehöjning lär det förstås heller inte bli tal om under nuvarande förutsättningar. Riksbankens egen prognos är att räntan ligger fast på nollan i alla fall till tredje kvartalet 2023. Vilket är så långt som deras prognoshorisont sträcker sig. Visserligen goda nyheter för alla med lån men såklart också ett tecken på hur beroende ekonomin är av fortsatt extrema åtgärder.

Dessutom fortsätter banken med alla andra stödåtgärder som exempelvis obligationsköp, generös utlåning till bankerna och dollarlån. Från och med den 14 september har Riksbanken dessutom påbörjat sina köp av företagsobligationer, som i förlängningen ska uppgå till 10 miljarder. Det har dock gnölats lite på marknaden att banken kan köpa upp till 50 procent av ett enskilt företags totala utestående volym av företagsobligationer. Något som skulle kunna komma att snedvrida prissättningen och allokeringen på kreditmarknaden. Vi får vänta och se hur Riksbanken kommer att hantera den risken.

När det gäller den ekonomiska utvecklingen justerar Riksbanken, i likhet med de flesta andra bedömare, upp prognosen för 2020. BNP-nedgången väntas i år stanna vid 3,6 procent. 2021 0ch 2022 väntas svensk ekonomi i sin tur växa med 3,7 procent årligen. Det är i vårt tycke en ganska optimistisk prognos. Framför allt nu när smittspridningen tagit förnya fart och nya karantänsåtgärder ser ut att bli aktuella i Europa. Risken är därmed att återhämtning drar ut på tiden och att såväl slutet av 2020 och inledningen av 2021 blir svagare än väntat.

Det presenteras också ett alternativ scenario med en andra våg av smittspridning. I den prognosen sjunker BNP med 4,9 procent i år och växer med måttliga 1,2 procent 2021. Det finns visserligen också ett scenario med en snabbare återhämtning men det lämnar vi den här gången därhän eftersom det i dagsläget förefaller högst osannolikt att det skulle kunna realiseras.

Skulle återhämtningen visa sig bli svagare än väntat lär Riksbanken presentera nya stimulansåtgärder och vi tror att ett utvidgat program för obligationsköp ligger betydligt närmare till hands än en räntesänkning.

Som man kunde vänta sig, givet de högst väntade beskeden, har marknadsreaktionerna efter Riksbankens räntebesked varit mycket måttliga.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -