På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Nikola rasar i förhandeln, ned 25 procent

Börs Vätgas- och elfordonsutvecklaren Nikolas aktie sjönk med 25 procent strax efter att den amerikanska förhandeln satts i gång på måndagen. Grundaren Trevor Milton lämnade under morgonen sin post som ordförande efter en tid av kontroverser runt bolaget.

Nikola-aktien handlades till sina lägsta kurser sedan noteringen i våras, för runt 26 dollar. Det kan jämföras med kurser kring 50 dollar för bara någon vecka sedan, efter att ett stort samarbetsavtal offentliggjorts mellan Nikola och General Motors.

Dagen efter att avtalet gavs till känna utlöstes en våg av spekulationer och mediauppmärksamhet kring Nikola och dess utveckling efter att blankarfirman Hindenburg Research publicerat en kritisk analys.

Hindenburg hävdade att Nikola och Trevor Milton gjort sig skyldiga till bedrägerier, bland annat genom att överdriva den egna tekniska utvecklingen.

Anklagelserna har anmälts till amerikanska finansinspektionen SEC av Nikola och Trevor Milton, som hävdat att det rör sig om "ett beställningsjobb" avsett att påverka aktiekursen med falsk information.

Trevor Milton har även tidigare nyttjat liknande strategier mot Nikolas belackare. Bland annat riktades stämningshot mot nyhetsbyrån Bloomberg efter att en granskning renderat i misstänkliggöranden mot bolagets påståenden.

"Fokuset måste få vara på bolaget och dess världsomvälvande uppdrag, inte på mig som person. Därför har jag fattat det svåra beslutet att erbjuda min avgång från rollen som styrelseordförande", sade Trevor Milton i morgonens pressmeddelande där hans avgång aviserades.

Trevor Milton är fortsatt en av de största aktieägarna i bolaget med runt 20 procent av aktierna.

Även i andra bolag i vätgassektorn var kursfallen markanta. Norska Nel, som i somras tecknade ett första avtal under bolagens partnersamarbete värda 30 miljoner, sjönk med tvåsiffriga procenttal. På svenskt håll var bränslecellsutvecklaren Powercell ned med 5 procent.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -