Inköpscheferna kan bli börsavgörande

Makroveckan På det internationella planet har börsutvecklingen gått in i en lugnare fas men den svenska börsen fortsätter att imponera. I veckan som kommer får vi nytt besked från Riksbanken samt viktiga globala konjunktursignaler i spåren på förnyad smittspridning.

Den svenska börsen har fortsatt sin resa uppåt och steg i förra med cirka 2,5 procent. Förnyad smittspridning höll annars riskaptiten i övriga Europa i schack och det breda europeiska indexet, Stoxx 600, steg med mer måttliga 0,2 procent. I USA kan noteras en viss besvikelse efter den amerikanska centralbankens penningpolitiska besked i förra veckan och S&P500 backad, efter en svag avslutning, med 0,6 procent. I veckan (tisdag) utfrågas Fed-chefen Jerome Powell och då kanske han kan gjuta lite olja på vågorna.

Det är lite tankeväckande att den amerikanska börsen backat med 5 procent under september medan den svenska börsen stigit med över 4 procent. Även om det finns en förklaring, i att det framförallt är de amerikanska teknikaktierna som tagit stryk, så handlar det om så stora skillnader att en viss nervositet börjar infinna sig hos oss på Placera.

Oljepriset tog förnyad fart under veckan och noterade den största uppgången sedan juni. Brentolja handlas nu kring 42,7 dollar per fat och en förklaring är att Saudiarabien med flera manat till rättning i ledet avseende de produktionsbegränsningar som det tidigare beslutats om.

I veckan som kommer finns det några svenska godbitar.

Regeringen presenterar sin höstbudget men det mesta var redan känt innan så någon ”marknadschock” är knappast att vänta. Satsningar omfattande 105 miljarder har det beslutats om men det kan bli mer framöver. Framför allt om den ökade smittspridning vi nu ser i Europa tvingar fram nya, hårda restriktioner som dämpar den ekonomiska återhämtningen.

Riksbanken levererar sitt nya penningpolitiska besked på tisdag. På marknaden är förväntningarna lågt ställda på nyheter och i och med att kronan numera befinner sig i en lugnare fas tror vi att riksbanksdirektionen sitter nöjda i båten. Vad banken säger om den ekonomiska utvecklingen i stort och eventuella räntehöjningar långt in i framtiden blir förstås ändå intressant att ta del av. Sen finns ju alltid en viss potential för överraskningar när Stefan Ingves äntrar scenen.

Norges bank lämnar sitt räntebesked på torsdag. Det blir också intressant att följa eftersom Norges bank är en av få centralbanker som faktiskt ser behovet av räntehöjningar under överskådlig tid. Vi får se om de håller fast vid prognosen att räntan behöver höjas någon gång under 2022.

På det mer internationella planet blir onsdagens preliminära inköpschefsindex den stora begivenheten. I takt med att smittspridningen tagit förnya fart har oron för konjunkturutvecklingen också stigit. Det finns en viss risk för dämpade inköpschefsindex och det tror vi skulle vara tungt för marknaden att bära. Orkar däremot indexen upp till förväntade nivåer kan det bli ett litet lättnadsrally på börsen även om indexnivåerna i sig inte imponerar så här en bit in i återhämtningen.

Måndag

Den svenska regeringen presenterar sin höstbudget och som vanligt är det mesta känt redan innan. Det blir satsningar på pensionärer, miljöomställning en del skattesänkningar mm. Omfattningen på stimulansåtgärderna är hela 105 miljarder men det lär ändå inte räcka om Corona-spridningen tar förnyad fart och hämmar den globala återhämtningen.

Tisdag

Riksbanken lämnar räntebesked och det väntas inga nya penningpolitiska åtgärder. Däremot blir det förstås spännande att se om banken skjuter fram en första räntehöjning ytterligare eller om de törs sig på att flagga lite försiktigt för en räntehöjning någon gång i slutet av 2023. Vi tror inte det men osvuret är som alltid bäst.

Onsdag

Viktiga dag för konjunktur- och börshumör när de preliminära inköpschefsindexen för september rullas ut. Det är lite osäkert inför siffrorna då det finns en viss risk att indexen bryter ner efter förnyad smittspridning, framför allt i Europa. Förväntningarna är ändå inställda på hyggligt stabila index och det kan säkert räcka för att hålla en viss konjunkturoptimism vid liv.

Torsdag

Norges bank lämnar räntebesked och det är faktiskt en av få centralbanker som har räntehöjningar på agendan. Visserligen för någon gång under 2022 men banken sticker ut och det finns de som tror att Norges bank ska hålla fast vid räntesignalerna eller till och med tidigarelägga dem. Det skulle väl, om inte annat, kunna hjälpa den norska kronan en aning. Håll också koll på det tyska IFO-indexet som baseras på ett betydligt större underlag än inköpschefsindexen och därmed ska ge en något bättre bild av den tyska återhämtningen.

Fredag

En ganska lugn avslutning på makroveckan. Intressant med svensk hushållsutlåning då bostadspriserna fortsätter uppåt trots i övrigt deppiga hushåll. Penningmängdstillväxten i EMU-området är skyhög men inflationen lyser trots detta med sin frånvaro. Orderingången på varaktiga varor i USA är på väg att återhämta sig rejält och indikerar en fortsatt god investeringsvilja.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -