På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Börsen öppnar uppåt, Bilia vinnare

Börsen Stockholmsbörsen steg i den inledande handeln på fredagen. Ericsson stärktes något efter att ha meddelat förvärv, och Bilia klättrade märkbart i samband med att bolaget kommit med omvänd vinstvarning.

Omkring 9.40-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index 0,2 procent högre till 1.838. Aktier för drygt 2,7 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen. På kontinenten sågs tyska DAX marginellt ned, medan franska CAC40 backade 0,1 procent.

Ericsson steg 1 procent efter att ha meddelat att det förvärvar bolaget Cradlepoint. Det USA-baserade bolagets verksamhet innefattar utvecklandet av företagslösningar inom 4G och 5G för trådlöst Edge WAN. Köpeskillingen uppgår till ett rörelsevärde på 1,1 miljarder dollar, motsvarande cirka 9,6 miljarder kronor, och transaktionen förväntas slutföras under det fjärde kvartalet i år.

Sandvik sågs även på den gröna sidan av OMXS30-indexet med en uppgång på 1,5 procent till 185 kronor. Berenberg Bank har höjt riktkursen för verkstadsbolaget till 235 kronor från 200 kronor där köprekommendation upprepas.

Verkstadsbolagen Atlas Copco och Assa Abloy handlades även upp med 1,4 respektive 0,6 procent.

På förlorarsidan noterades storbankerna efter att finansdepartementet på torsdagen skickat ut ett förslag om att införa en riskskatt för större banker och kreditinstitut från 2022. Handelsbanken, som på torsdagen backade 5,5 procent, klev ned 1,5 procent. SEB handlade ned 2,1 procent medan Swedbank retirerade 1,7 procent. Nordea klarade sig lindrigast med en nedgång på 0,8 procent.

Utanför storbolagsindexet meddelade gamingbolaget Stillfront att det köper mobilspelsutvecklaren och utgivaren Nanobit - baserat i Zagreb, Kroatien. Aktien var upp 5,9 procent.

Bilia meddelar att resultatet för det tredje kvartalet blir klart högre än motsvarande period förra året och "väsentligt över marknadens förväntningar". Bolaget uppger att det operativa rörelseresultatet påverkats mer positivt än förväntat av stark efterfrågan på begagnade bilar under kvartalets gång. Det operativa rörelseresultatet för det tredje kvartalet väntas uppgå till 340-360 miljoner kronor, upp från 280 miljoner tredje kvartalet 2019.

Marknaden mottog beskedet väl och handlade upp aktien med 9 procent.

Biofarmabolaget Alzinova backade 25 procent efter besked om företrädesemission. Aktien steg dock under torsdagen med 48 procent efter en analys från analysfirman Carlsquare.

Investmentbolaget Svolder, som kommit med helårsrapport för det brutna räkenskapsåret 19/20, föreslår en förhöjd utdelning om 2:20 kronor per aktie, att jämföra med fjolårets 2:15 kronor. Aktien noterades 0,3 procent högre.

På torsdagskvällen blev det känt att danska Mediuminvest, som är största ägare i satellitsystembolaget AAC Clyde Space, har avyttrat "så som gott hela innehavet i bolaget". Mediuminvest ägde den 30 juni 13,4 miljoner aktier i bolaget, motsvarande 13,9 procent av kapitalet och rösterna. Aktien backade 2 procent.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -