Det är dags att bottenfiska igen

Krönika Vi summerar förra årets övning där vi gick igenom ett gäng misstrodda aktier, där vinsttillväxten förvisso förväntades bli hög men där prislappen var väldigt låg samtidigt. Det blev lyckosamt att gå mot strömmen då. Hur ser det ut i år?

För drygt ett år skrev jag en krönika om misstrodda aktier, som jag definierade som bolag där vinsttillväxten såg ut att vara hög baserad på analytikerprognoser men där p/e-talet samtidigt var väldigt lågt. Det är en väldigt intressant kombination för skulle det visa sig att vinsttillväxten slår in så betyder det att investerare betalar en låg prislapp för snabbt stigande vinster och det låter ju mumma.

Faktum är att det inte ens behöver medfölja en så kallad ”multipelexpansion” på köpet för att det ska bli en bra affär. Multipelexpansion betyder att värderingsmultipeln stiger från exempelvis p/e 10 till p/e 12 vilket innebär att investerare är villiga att betala 20 procent mer för varje vinstkrona. Det räcker egentligen med att multipeln står still så kammar man hem en avkastning som är i linje med vinsttillväxten.

I krönikan från förra året tog jag fram en lista över de bolagen som värderades till låga p/e-tal och som förväntades ha hög vinsttillväxt under kommande år. Nu är det dags att summera den övningen för att se om det har varit lönt att bottenfiska i denna grupp av ”misstrodda aktier”.

Fjolårets 10-topp lista syns här nedan (tabell 1). Jag var tydlig med att bolagen på listan bör dissekeras för att se om det är motiverat eller inte med den låga prislappen de betingades med. Därför ska man alltid se på sådana här listor som inspiration till vidare analys. Att direkt slänga sig på köpknappen och plocka in topplistan till portföljen är inget som rekommenderas.

Ser man på utfallet på 10-topp listan så har hälften av bolagen genererat en klart negativ avkastning. Tre av dem har gett en väldigt fin avkastning, långt mer än vad index gav under samma period. Dessa var Jetpak, Byggmax och Academedia. Tre bolag som vi köpstämplat flera gånger i Börsveckan (samtliga analyser finns i arkivet på hemsidan).

I de fall där vi haft köpråd i aktierna så har utfallet blivit bra, undantaget Intrum och Leovegas som presterat markant sämre än index. I Intrums fall så har aktien 30 procent kvar till toppnivåerna i år kring 303 kr som uppnåddes innan corona. Bolaget har tyngts av stängda ekonomier och stigande arbetslöshet i Europa och i synnerhet i de södra delarna av kontinenten där Intrum på senare år investerat stora belopp i köp av förfallna fordringar. Intrum har hittills klarat krisen hyfsat väl enligt oss men det värsta kan ligga framför bolaget. Den låga värderingen räckte inte för att generera god avkastning det senaste året.

I Leovegas har spelbolaget tyngts av regleringsvågen ute i Europa där UK har varit synnerligen besvärlig marknad för de flesta speloperatörer, inklusive Leo som förvärvat stort i landet innan de försämrade marknadsförutsättningarna blev verklighet. Det har sänkt värderingen av bolaget rejält och här hade vi fel i köprådet.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 38 den 14 september.

Läs mer om Börsveckan.

Men överlag så fick vi åtta av tio rätt vilket är ett riktigt bra facit. De fyra avvakta-råd vi hade på topplistan blev korrekta då samtliga gav negativ avkastning. De sex köpråden gav en snittavkastning på 24 procent, långt bättre än index.

Låt oss göra samma övning i år. Jag tar ånyo fram en lista fån databasen Factset där jag sållat bort bolag som inte täcks av minst 2 analytiker (för att få bort ej kvalitativa prognoser). Sedan har jag rensat bort alla bolag med en vinsttillväxt under 15 procent. Och slutligen har jag sorterat kvarvarande bolag på lägst p/e-tal.

Resultatet finns i tabell 2. Kika igenom den och läs gärna våra analyser på bolagen. Vissa är purfärska och andra lite äldre. Vi fyller dock ständigt på med nya analyser under året och kommer säkert täcka några av bolagen här på listan också.

Och kom ihåg, se på denna lista som inspiration till vidare analys. Lycka till!

Fotnot: Vinsttillväxten brukar i längden vara den absolut viktigaste faktorn för en akties kursutveckling. Men något som också är avgörande är givetvis hur mycket investerare är beredda att betala för varje vinstkrona vilket kan ses i just p/e-talet (Price/Earnings).

P/e-talet kan variera över tid, både för börsen som helhet men även för enskilda aktier. För att förenkla så brukar ett slags genomsnitt för börsen ligga på kring p/e 15 över tid. Men mycket handlar om var i konjunkturcykeln man befinner sig och hur räntenivåerna ser ut.

Om vinsttillväxten väntas vara hög de kommande åren så kan ett högre p/e-tal vara motiverat. Om vinsterna däremot väntas falla så vill man betala ett så lågt p/e-tal-tal som möjligt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -