Fågelvinge håller börsen på gott humör

Makrokommentar Världens börser har fortsatt resan uppåt även om takten i uppgången dämpats något. Lite av samma mönster kan även ses i de globala konjunktursignalerna medan teknikturbulensen på den amerikanska börsen ser ut att bli ett temporärt fenomen.

Vi kan lägga ytterligare en bra börsperiod bakom oss. Huvuddelen av de börser som ingår i MSCI:s olika index har rört sig uppåt sedan den 15 augusti., mätt i lokal valuta. Även om tillväxtekonomierna (Emerging Markets) nu har en lite lugnare period bakom sig är det fortfarande den gruppen som leder börsutvecklingen sett från årsskiftet. Mycket beroende på att de större börserna i Kina, Sydkorea och Taiwan gått mycket starkt. Under den senaste 30-dagarsperioden är det ändå de nya tillväxtekonomierna, eller förhoppningsekonomierna (Frontier Markets) som tagit tillbaka lite förlorad mark med en uppgång på 4,6 procent.

Att det varit lite stökigt på den amerikanska börsen under de senaste veckorna har väl knappast undgått någon. Teknikföretagen har i flera fall tagit ordentligt med stryk. Ändå ligger den amerikanska börsen på plus för den senaste 30-dagarsperioden och noterar en uppgång på 6,6 procent sedan årsskiftet. Att den dominerande amerikanska börsen gått så stark och Kina närmast tjurrusat med en uppgång på 17,1 procent bidrar till att princip hela den globala börsnedgången (mätt som MSCI World) numera är återhämtad. Spridningen mellan länder är däremot fortsatt stor och sträcker sig från +18,2 procent till -33,7 procent. (Vi lämnar den libanesiska börsen som rusat med 48,4 procent utanför det här spannet).

Att det tidvis varit stökigt på den amerikanska börsen fick volatilitetsindexet, VIX, att skjuta i höjden men den har återigen börjat sjunka under de senaste dagarna. VIX ligger ändå på en något förhöjd nivå vilket kan tolkas som att det ändå kostar en del att försäkra sig mot framtida börsfall. Så helt lugn har inte den här smått fantastiska börsuppgången varit och fortfarande finns det en hel del skeptiker där ute på marknaden. PE-talen har dessutom stigit till nivåer vi inte sett sedan millenniebubblans dagar

Det är väl egentligen bara ett fungerande vaccin som skulle få volatiliteten att krypa ner till de nivåer vi vande oss vid under föregående år. Sen vill nog investerare världen över även se ett överstökat amerikanskt presidentval och en Brexit-process som äntligen går i land.

På konjunktursidan har Citigroups Economic Surprise Index (ESI), som mäter hur makrostatstiken rullas ut i förhållande till analytikernas prognoser, numera hamnat i en negativ trend både i USA och EMU-området. Det ska, enligt oss på Placera, inte tolkas som att konjunkturen är på väg ner utan är mer ett tecken på att analytikerna kanske skruvade upp sina prognoser lite för mycket efter de stora, positiva överraskningarna under sommaren. Världskonjunkturen är fortfarande på väg uppåt men inte den snabba takt som sommarstatistiken indikerade.

Under sommaren var det mycket av en rekyleffekt efter den rekordsvaga våren som drev upp siffrorna men nu börjar vi kunna skönja styrkan i den mer långsiktiga återhämtningen. Med fortsatt smittspridning och därmed ett trögare öppnande av ekonomierna än vad som var förhoppningen ska man egentligen inte bli förvånad om tillväxttalen dämpas. Även framöver.

Den globala återhämtning i form av en ”fågelvinge” som den franska centralbankschefen introducerade förefaller som ett allt mer sannolikt scenario. Och det kanske räcker för att hålla investerarna på gott humör.   

  Developed Markets

Sedan den 15 augusti är det den svenska börsen som stigit snabbast, mätt i lokal valuta. Den är upp med hela 4,0 procent (MSCI-index) medan genomsnittet för gruppen utvecklade ekonomier stannar vid 0,9 procent. Även sett från årsskiftet tillhör den svenska börsen gruppen som klarat sig allra bäst även om det är en bit upp till Danmarks 16,9 procent. Noterbart är att den amerikanska börsen, trots den senaste tidens oro bland teknikbolagen, stigit med 1,0 procent under den senaste 30-dagarsperioden. Att det skett en viss rotation på aktiemarknaden syns dessutom på att de europeiska börserna dominerar vinnarlistan. DM-gruppen som helhet ligger fortfarande på plus sedan årsskiftet, mycket på grund av att den amerikanska börsen presterat så pass bra.

Den österrikiska börsen fortsätter att ha det tungt och är den börs som presterat sämst sedan årsskiftet. Huvudförklaringen till detta torde vara en olycklig sammansättning av stora börsföretag som påverkats mycket negativt i samband med Corona-krisen och där framtidsutsikterna är grumliga.  Storbritannien fortsätter också att halka efter.    

Emerging Markets

Den genomsnittliga uppgången sedan den 15 augusti ligger på 1,3 procent och sedan årsskiftet är gruppen tillväxtekonomier upp med hela 5,2 procent. Det förklaras helt av att börserna i Kina, Sydkorea och Taiwan gått mycket starkt under året och att uppgången fortsatt under de senaste 30 dagarna. Glädjande är också att den indiska börsen börjat röra sig uppåt och nu dessutom ligger på plus sedan årsskiftet. Ett flertal oljeländer har också gått starkt men den senaste tiden prisnedgång på olja kan ställa till det framöver.

I botten på börslistan hittar vi främst sydamerikanska och östeuropeiska länder. Exempelvis fortsätter Tjeckien och Ungern att underprestera.

Frontier Markets

Man kan antingen tolka det som att den generella riskaptiten är fortsatt god eller att investerare helt enkelt tvingas söka sig till mer obskyra marknader i jakten på avkastning, men faktum är att gruppen förhoppningsekonomier gått allra starkast under den senaste 30-dagarsperioden. Som genomsnitt har Frontier Markets presterat en uppgång på 4,6 procent. Ändå ligger gruppen fortfarande en bit under de andra. Den här gången är att en överväldigande majoritet av länderna noterar uppgångar och att spridningen i gruppen inte är riktigt lika stor som den brukar vara. Hela sex länder har dock sett uppgångar runt 10 procent, vilket får anses imponerande.

Endast Marocko och Västafrika har sett lite större nedgångar. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -