På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Schablonmetod kan påverka SHB-utdelning

Bank Finansinspektionens beslut om att Handelsbanken ska börja använda sig av den nya schablonmetoden kan innebära att utdelning från banken blir mindre framöver. Det uppger Kepler Cheuvreux bankanalytiker Robin Rane till Nyhetsbyrån Direkt.

"Beslutet kan påverka Handelsbanken utdelningsförmåga kommande år, men inte så pass mycket att den helt utesluts. Det handlar i sådana fall om storleken på utdelningen", säger Robin Rane och tillägger att utdelning kan komma att bli något lägre framöver än vad marknaden förväntar sig.

Finansinspektions beslut slår till viss del negativt mot Handelsbanken då det ser ut som att banken kommer att ha ett högre kapitalkrav i absolut tal. Det i sin tur skulle innebära att mer kapital skulle bindas och som i sin tur i det långa loppet minskar utdelningsutrymmet för banken, konstaterar Robin Rane.

Aktien i Handelsbanken handlades ned tydligt i takt med att marknaden tog till sig beskedet. En aktör på Finansmarknaden, som Nyhetsbyrån Direkt har varit i kontakt med och som vill vara anonym, säger att nedgången tyder på investerarkollektivet inte uppskattar osäkerheten kring Handelsbankens kärnprimärkapitalrelation som Finansinspektionens beslut för med sig.

"Beroende på utfallet kommer bankens kapacitet att lämna utdelning troligen att påverkas negativt", säger denna bedömare.

Robin Rane säger vidare att utlåningsförmågan för banken inte väntas påverkas nämnvärt av beslutet.

"Det kanske kan påverka bankens vilja att växa i just Storbritannien nu när de behöver binda mer kapital för varje lån".

Efter att Handelsbanken vid 13-tiden på tisdagen gick ut med nyheten svarade marknaden med att handla ned aktien över 4 procent. Resterande storbanker drogs med i tappet och handlades ned något under nollstrecket.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -