Så högt värderas techjättarna

Aktiekommentar De stora tillväxtaktierna FAANG, Microsoft och Tesla har i år till stor del varit börsmotorn och lyft de nordamerikanska aktieindexen. Så här ser värderingen av de aktierna ut.

Som ett kvitto på den starka börsuppgången lyckades Apple-aktien passerar drömgränsen för börsvärdet 2 000 miljarder dollar den 19 augusti. Men spridningen i avkastning mellan de stora amerikanska tillväxtdrakarna är större än man tror och värderingarna skiljer sig åt rejält.

Spridningen i årets uppgång spänner från Alphabets (Googles noterade moderbolag) modesta 13 procent (vilket är sämre än Nasdaqbörsens index som stigit 20 procent) till Teslas monstruösa 345 procents uppgång. Tesla är utan konkurrens den stora vinnaren i år.

Avkastningen den senaste femårsperioden är hela 764 procent, årets rusning motsvarar knappt 50 procent av periodens avkastning.

Tesla har efter den stora kursuppgången som var synnerligen stor i augusti genomfört en aktiesplit den sista augusti. Samtidigt fanns det på finansmarknaden stora förhoppningarna om att Tesla-aktien skulle ta plats i det prestigefyllda S&P 500 index under september.

Indexförhoppningarna kom efter att bolaget levererat en stark kvartalsrapport för årets andra kvartal som gjorde att bolaget levererat fyra kvartal på rad med vinst. Vinst krävs för att bolaget ska få ta plats i indexet. Men någon indexinkludering blev det inte av.

Bolaget har fyra vinstkvartal i rad och värderingen har sprungit iväg till ett p/e-tal på astronomiska 540 för årets vinstprognoser. Enligt analytikerna spås det närmast en vinstexplosion de närmaste åren, vilket tar ner p/e-talet från himlen till 99 baserat på 2022 års vinstprognoser.

Tesla har i och med den enorma kursuppgången blivit världens största bilbolag mätt i börsvärde med sin 350 miljarder dollar.

En tydlig coronavinnare när kontoret är hemmabaserat och barnen har varit hemma från skolan är Netflix. Antal användare exploderad under årets första kvartal. Investerarna har handlat upp aktien närmare 50 procent i år. Och sett över de senaste fem åren är kursuppgången över 420 procent. P/e-talsvärderingen på årets vinstprognoser är 77 men sjunker till p/e-tal 41 under 2022.

Netflix har klart lägst börsvärde av de populära tillväxtbolagen på ett marknadsvärde på drygt 210 miljarder dollar.

Näst högst avkastning har världens näst största bolag mätt i börsvärde, mjukvarujätten Microsoft, som avkastat 30 procent sedan årsskiftet. Mätt över de senaste femåren är kursuppgången på 425 procent. Under den perioden har bolaget haft stor medvind av sin molntjänst Azure som växte med 47 procent i bolagets senaste kvartalsrapport, vilket var en nedgång från de föregående kvartalen som hade en tillväxttakt på hela 59 procent.

Bolaget har liksom Apple en enorm kassa. Värderingen är betydligt lägre än Tesla och Netflix. På årets vinstprognoser landar den på ett P/e-tal på 32. Då explosionen i vinsttillväxten inte är i nivå med Tesla och Netflix utan mer mellan 12 till 13 procent per år är värderingen på vinstprognoserna om två år på p/e-tal 29.

Microsoft är ständigt bland världens största bolag mätt i börsvärde, vid millennieskiftet var det störts i världen med ett marknadsvärde på 615 miljarder dollar före General Electric. Idag är Microsofts marknadsvärde drygt 1 500 miljarder dollar.

Apple blev först med ett börsvärde på 1 000 miljarder dollar och två år senare gick man som andra bolag över 2 000 miljarder dollar. Den intogs av Saudiska oljejätten Saudi Aramco under några dagar vid noteringen. Men med årets 53-procentiga uppgång har Apple sprungit om.

Apples enorma börsvärde får sig en tankeställare när man sätter det i proportion till hela börser. Bolagets är värt lika mycket som flera stora enskilda börser. Alla bolag noterade på de stora börserna i London, Paris, Kanada, Schweiz och Frankfurt, är mindre värda än Apple.

I spåren av det fördubblade börsvärdet de två senaste åren genomförde man samtidigt som Tesla en aktiesplit för varje gammal aktie fick man fyra nya. Närmare 400 procent är aktieuppgången de senaste fem åren, då har bolaget genomfört en hel del aktieåterköp. Värderingen på årets vinstprognoser är ett p/e-tal på 34.

Nästa år är förväntningarna på en 23-procentig vinsttillväxt, vilket får värderingen att sjunka till ett p/e-tal på 26 för 2022.

Amazon är årets vinnare på coronapandemin när omsättningen för näthandeln har lagt in en ny överväxel. Aktiekursen har stigit närmare 70 procent, en tydlig revansch från fjolårets skrala kursutveckling på 23 procent, ett år då Nasdaq 100-index steg hela 38 procent. De senaste fem åren har kursen stigit drygt 220 procent.

Bolaget intar tredjeplatsen med ett börsvärde på 1 516 miljarder kronor. Och det var det andra bolaget i världen efter Apple att passera drömgränsen 1 000 miljarder dollar under 2018. P/e-tals värderingen är knappt på 100 för årets vinstprognos. Bolagets tillväxt är hög och nästa år spås bolagetsvinst öka med 43 procent. P/e-talet spås halveras till 48 år 2020.

Till skillnad från Apple och Microsoft delar bolaget inte ut några pengar eller gör återköp av aktier. Man behöver kapitalet för att fortsätta växa och ta ny marknad. Amazon Web Services (AWS) som är världen största molntjänstbolag växer så det knakar.

AWS-divisionen omsatte under 2019 35 miljarder dollar och tillväxten är hög. Under årets första kvartal passerade man 10 miljarder dollar i omsättning. Bland de absolut största enskilda kunderna hittar vi både Netflix, Facebook och Linkedin.

Facebook har under de senaste fem åren avkastat i nivå med Amazon trots att årets uppgång är mer modesta 30 procent. Bolaget har en bit kvar före det når drömgränsen 1 000 miljarder dollar i börsvärde, idag ligger värdet på 760 miljarder dollar.

P/e-talsvärderingen är 33 för årets vinstprognoser och tillväxten är hög. Vinsten spås växa med strax under 30 per år de närmaste åren, vilket ger en p/e-talsvärdering på ganska låga 21 år 2020.

Årets klenaste kursuppgång står Alphabet för. Kanske inte så konstigt när den viktiga annonsmarknaden inte varit lika het under coronapandemin. Alphabet är det enda av bolagen som har en negativ vinsttillväxt i år jämfört med 2019. Årets p/e-talsvärdering landar på 34. Men redan nästa år spås vinsten växa med 30 procent och 2022 är p/e-talsvärderingen sjunker till 21.

Aktien har inte hängt med de övriga de senaste fem åren, trots en uppgång som skulle få de flesta andra börsbolag att blekna på 140 procent. Börsvärdet för Alphabet har nått den magiska 1 000 miljarder dollar nivå och det är världens fjärde största bolag.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -