På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Förbättrad info för räntefondsköpare

Fonder Många sparare brände sig på högräntefonder när många av dem föll kraftigt under coronakrisens värsta dagar. Nu sätter branschen nya krav på informationen till köparna.

Syftet med den nya standarden är, enligt ett pressmeddelande från Fondbolagens förening, att öka transparensen och jämförbarheten mellan olika fonder.

Fondbranschens sjugradiga riskmått (som är EU-standard), men även i vissa fall bolagens marknadsföring, gjorde att högräntefonderna framstod som mycket lägre risk än det i själva verket var.

Information som man kan tycka borde vara ganska självklar och till stor nytta för kunden, som exempelvis hur stor andel av innehaven som har ett visst kreditbetyg, eller inget kreditbetyg alls för den delen, redovisas i dagsläget bara av några få fondbolag.

Den mycket knappa handeln av företagsobligationer gjorde också att vissa räntefonder med betydligt högre risk såg ut att vara mer säkra än de mer trygga alternativen med mer likvida tillgångar. Så länge allt var frid och fröjd på marknaden var alla mer eller mindre nöjda. Men bristerna i kundinformationen var inte okända.

Placera skrev om de mer eller mindre dolda riskerna i företagsobligationsfonder redan före krisen var ett faktum.

I samband med coronakrisen gjorde frånvaron av likviditet på företagsobligationsmarknaden att fonder behövde stängas för uttag. Många, till synes säkra fonder, föll kraftigt.

Nu inför fondbranschen krav på att även spreadexponering och kreditbetyg redovisas.

Spreadexponeringen visar hur mycket fonden faller i värde om ränteskillnaden mellan fondens innehav och räntan på statsobligationer fördubblas.

Redovisningen av kreditbetyg ska bli mer enhetlig. Vissa fonder redovisar den redan, men betydligt färre än man kan tro.

Hur lätt det kommer att vara att ta till sig dessa mått för en vanlig småsparare återstår att se. Utformningen av måtter kommer att presenteras av Fondbolagens förening i slutet av månaden.

Placera har tidigare skrivit om varför sparkontot, i den mån det är valbart, kan vara ett bättre alternativ än räntefonden och vad man ska titta på när man väljer räntefonder.

Här kan du läsa pressmeddelandet från Fondbolagens förening.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -