På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

FI-beslut sätter press på SHB-aktien

Börs Finansinspektionen har beslutat att Handelsbanken från och med 1 januari 2021 ska använda schablonmetoden som i dag används i bankens brittiska dotterbolag även på gruppnivå för att beräkna kapitalkravet för kreditrisk. Aktien backar.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Riskexponeringsbeloppet (REA) i banken kommer som en följd av att den nya metoden införs att öka med cirka 65 miljarder kronor.

Total REA uppgick den 30 juni 2020 till cirka 705 miljarder kronor. Kärnprimärkapitalrelationen uppgick till 18,7 procent, samtidigt som det av Finansinspektionen kommunicerade kärnprimärkapitalbehovet uppgick till 14,0 procent.

"Banken har ännu inte kännedom om vilket kapitalbehov Finansinspektionen kommer att åsätta de brittiska volymerna på gruppnivå, varför beslutets exakta påverkan på kärnprimär- och totalkapitalrelation på gruppnivå kommer att meddelas senare", skriver Handelsbanken.

Banken bedömer dock att förändringen, tillsammans med övriga redan annonserade förändringar, innebär att kärnprimärkapitalrelationen per 30 juni 2020 proforma fortfarande är över måltalsintervallet.

Beslutet, som innebär att riskvikterna på koncernnivå kommer att bli högre när de brittiska volymerna nu räknas om från årsskiftet, väntas dock inte påverka bankens utlåningsförmåga, uppger bankens ir-chef Lars Höglund för Nyhetsbyrån Direkt.

"Nej det kommer det inte att göra. Vi bedömer att vi fortfarande ligger över måltalsintervallet (för kärnprimärkapitalbehovet), med det vill vi säga att vi har en väldigt stark balansräkning och definitiv utlåningskapacitet att ta hand om våra kunder på ett bra sätt", säger Lars Höglund, som inte vill uttala sig om huruvida Finansinspektionens beslut kan komma att påverka framtida utdelningar.

"Utdelning är en fråga för styrelsen och det vill inte jag föregripa eller kommentera hur de ser på det", säger han.

Aktien i banken backade efter att pressmeddelandet kablats ut. Kring klockan 15 stod den 4,5 procent lägre än stängning på måndagen.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -