Makroveckan: Rotation och vaccinhopp

Makroveckan Nedgången för amerikanska teknikaktier sätter visserligen lite griller i huvudet på marknadskollektivet men den svenska börsen fortsätter ändå uppåt. I veckan får vi bland annat nytt amerikanskt räntebesked och viktiga kinesiska konjunktursiffror.

Det är fortsatt tufft på den amerikanska aktiemarknaden då, i huvudsak, teknikaktier får en hel del stryk. Den amerikanska börsen, S&P500, sjönk i förra veckan med 2,5 procent. Det var andra veckan i rad med betydande nedgångar. Betydligt bättre gick det i Sverige som i sin tur landade en uppgång på cirka 2,5 procent. Så det går knappast att hävda att riskaptiten övergett investerarna utan det tycks, i alla fall för närvarande, mer handla om en rotation på marknaden.

Däremot har oljepriset också fortsatt nedåt och Brentoljan handlas nu strax under 40 dollar per fat. Så en viss underliggande oro kan kanske ändå skönjas. Något som egentligen inte borde förvåna mot bakgrund av bland annat nya smitthärdar, en allt mer komplicerad Brexit-process och amerikanska bränder.

Samtidigt spirar återigen vaccinoptimismen efter att Astrazeneca återupptagit sina tester och Pfizers VD ”lovat” ett vaccin innan årsskiftet.

ECB-chefen Christine Lagarde lyckades dock gör marknaden lite besviken genom sina uttalanden i samband med förra veckan räntebesked. Flera andra inom ECB har dock gått ut och gjutit olja på de små vågorna som uppstod och Lagarde har själv gått ut med klargöranden. Vi ska inte måla fan på väggen men Lagarde har i alla fall inte hittills imponerat på sina presskonferenser.

Konjunkturmässigt ser det fortsatt hyggligt ut och i veckan väntas en räcka hårda data kring utvecklingen i augusti. Dessutom börjar de första indikatorerna för september att rullas ut.

Veckan viktigaste siffror ur konjunktursynpunkt tycker vi är tisdagens kinesiska siffror över industriproduktion och detaljhandel. En lite dämpad tillväxt under de senaste mätningarna väcker farhågor om att den kinesiska återhämtningen är på väg att tappa fart. Så positiva överraskningar önskas.

Annars är veckans huvudnummer förstås onsdagens penningpolitiska besked från den amerikanska centralbanken. Visserligen väntas inga nya stimulanser men förhoppningsvis vissa klargöranden kring det nya inflationsmålet. Dessutom lämnas nya ränteprognoser och det är väl ingen vild gissning att räntehöjningarna kommer att lysa med sin frånvaro.

Även Bank of Japan och Bank of England kommer med nya penningpolitiska besked men dessa dröjer till torsdag.

För svenskt vidkommande är det med viss oro vi ser fram mot tisdagens arbetslöshetssiffror för augusti. Till det positiva hör att varslen gått ner ordentligt men det kan ändå bli så att arbetslösheten tickar upp när fler söker sig ut på arbetsmarknaden efter sommarmånaderna.

Ekonomistyrningsverket publicerar sin prognos för statsfinanserna på onsdag men det lär inte vara något som påverkar regeringen och samarbetspartierna. Det är spenderbyxorna på som gäller men det gäller också att lansera rätt åtgärder. Nya utspel i budgetfrågan kommer säkerligen i vecka då höstbudgeten ska presenteras i nästa vecka.  

Måndag

Industriproduktionen har tickat upp världen runt under sommarmånaderna. Tyvärr är det ändå en bra bit kvar i de flesta länder innan hela vårens fall är återhämtat. I EMU-området väntas produktionen ha stigit i hygglig takt under juli.

Tisdag

Viktiga siffror över industriproduktion och detaljhandel i Kina. Efter en imponerande vändning efter vårens ras har takten i den kinesiska återhämtningen kommit av sig något. Viktigt för marknaden att Kina, som på något sätt ändå visar på den möjliga återhämtningsvägen, fortsätter att visa god fart. Nu står kanske det främsta hoppet till att konsumtionen åter ska börja öka i årstakt. Den svenska arbetslösheten har visserligen stigit kraftigt men uppgången har ändå kommit av sig de allra senaste månaderna. Så det är högintressant att se hur arbetslösheten står sig i augustimätningen.

Onsdag

Ekonomistyrningsverket publicerar prognoser över statsfinanserna. Underskotten väntas stiga men kanske inte i den dramatiska takt som tidigare var väntat. Alla stödpaket som lanserades under våren har inte utnyttjats till fullo. Men nu ska det förstås spenderas 100 miljarder till i höstbudgeten. Huvudnumret är annars den amerikanska centralbankens räntebesked. Inga nya besked väntas men analytikerna hoppas på klargörande kring hur det nya inflationsmålet ska tolkas. Hur hög inflation kommer egentligen att tolereras? De enskilda FOMC-medlemmarna lämnar dessutom nya prognoser och av allt att döma skjuts en första räntehöjning framåt ytterligare.

Torsdag

Bank of Japan och Bank of England lämnar penningpolitiska besked. En viss osäkerhet råder kring huruvida någon, eller bägge, bankerna kommer att leverera några nya penningpolitiska nyheter. Bägge bankerna öser dock på redan i utgångsläget på och kanske vill spara på krutet utifall den ekonomiska utvecklingen försämras. I Bank of Englands fall spökar dessutom de nya stökigheterna kring handelsavtalet med EU. Däremot skrev Japan och Storbritannien på ett nytt handelsavtal i förra veckan. Vilket förstås var en glädjande nyhet.

Fredag

Nya prisrekord på den svenska bostadsmarknaden när Valueguard publicerar augustisiffrorna? Mycket talar i alla fall för detta eftersom aktiviteten på bostadsmarknaden varit hög och hushållen tror på fortsatt stigande priser. Amerikanska hushåll surar och det är kanske inte så förvånande inför ett stökigt presidentval, fortsatt smittspridning, bränder och protester. Dessutom är fortfarande arbetslösheten hög trots en imponerande återhämtning.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -