På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Fastighetsfondernas vändning

Fondkommentar Den tidigare så populära fastighetssektorn har haft det tufft att få tillbaka tappade kurser efter corona. Men sedan slutet på augusti har fastighetsaktierna börjat röra på sig. Placera har listat fonderna som gått allra starkast senaste veckan

Fastighetsfonder har varit omåttligt populära under ett antal år och de allt fler fondandelsägarna har blivit bortskämda med en hög avkastning.

Men sedan bottennoteringen i slutet på mars har fastighetssektorn inte hört till de hetaste sektorerna. De har haft det kämpigare att återfå investerarnas förtroende. Det har varit en kombination av en allt snabbare butiksdöd och restauranger som stänger i spåren av coronapandemin när nya köpbeteenden förstärks som en kraftigt ökad e-handel.

För att inte prata om de fastighetsbolag som är verksamma inom hotellnäringen. Här har det varit tufft när resandet bromsat in totalt. Samtidigt har det hörts allt fler röster som tror att företagen kommer att tillåta anställda att jobba allt mer hemifrån i framtiden, vilket minskar efterfrågan kontorsytor.

Det som är intressant är att fastighetsaktierna har nu börjat stiga allt snabbare de senaste veckorna. Och det är inte bara på Stockholmsbörsen, även globalt har det varit en tydligt nyvunnen aptit för fastighetsaktier hos investerarna.

Det har den senaste tiden genomförts ett antal intressanta fastighetstransaktioner. Flera insiders har vågat köpa aktier i det egna fastighetsbolaget och flera fastighetsbolag kommer att återuppta utdelningar, vilket marknaden tolkat som ett styrketecken.

Det har smittat av sig på fastighetsfonderna som nu hör till fondvinnarna den senaste veckan, frågan är om det är början på en längre uppgång. Trots de senaste veckornas fastighetsrally har många av fastighetsfonderna betydande nedgångar sedan årsskiftet.

Carnegie Fastighetsfond Norden har haft en uppgång på drygt 7 procent på en vecka. Fonden investerar främst i renodlade fastighetsbolag där bolagen huvudsakligen äger färdigställda fastigheter. Det är en koncentrerad fond med 35 innehav.

Största innehaven i fonden är Balder på drygt 8 procent, följt av Klövern och Kungsleden på drygt 6 procent vardera. Fondens tre största positioner har stigit mellan 10 och 12 procent den senaste veckan. Trots den senaste goda avkastning är fonden ner 14 procent sedan årsskiftet.

Det norska fondbolaget Odin fonders Fastighetsfond, Odin Fastighet C, intar andraplatsen. Fonden investerar i fastighetsbolag på den nordiska marknaden. Alla investeringar sker i börsnoterade bolag som äger olika typer av fastigheter som kontor, hotell, köpcenter och lager. Drygt 85 procent av fondens investeringar är i bolag noterade på Stockholmsbörsen.

Största innehavet i fonden är Fastighetsbolaget Sagax som i huvudsak investerar i lager- och industrifastigheter. Vi hittar även fastighetsentreprenörern Erik Selins Balder som näst största innehav. Sagax har inte riktigt hängt med i den tvåsiffriga aktiekursutvecklingen den senaste veckan.

IKC Fastighetsfond A inriktar sina investeringar på bygg- och fastighetsbolag som är verksamma på den svenska marknaden. Fonden är fondkategorins minsta med bara drygt 100 miljoner kronor under förvaltning. Det lilla kapitalet ger vissa fördelar att man kan investera i betydligt mindre och mindre likvida bolag och samtidigt få en stor andel av fondens värde placerat.

Det lilla fastighetsinvestmentbolaget Fastator med ett marknadsvärde på 2 miljarder kronor är fondens största innehav på knappt 10 procent. Även här hittar vi Sagax och Balder bland fondens största innehav.

Fastator har faktiskt backat kursmässigt den senaste veckan. Men aktien sticker ut då den har stigit med över 60 procent sedan årsskiftet. Det senaste året är uppgången hela 120 procent och en betydande faktor till fondens goda avkastning sedan årsskiftet. Fonden är bästa fond i fondkategorin Branschfonder, fastigheter med en nedgång på drygt 2 procent. 

Länsförsäkringar Fastighetsfond A är den absolut största fastighetsfonden med över 20 miljarder kronor under förvaltning. Fonden hör till pionjärerna som fastighetsfond och startade redan 1990. Norden är hemmamarknad för investeringar, svenska bolag väger tyngst på drygt 90 procent.

Fonden har 38 innehav och de tio största innehaven väger närmare 60 procent. Största innehavet på drygt 9 procent är samhällsfastighetsbolaget SBB med fastighetsentreprenören Iljan Batljan vid rodret. Vi hittar i vanlig ordning de populära fastighetsbolagen Sagax och Balder i den absoluta toppen bland fondens största innehav.

Fondens bästa bidragsgivare det senaste året är SBB och Sagax. De har uppgångar på 35 procent respektive 40 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -