Lyssna och lär av börsbolagen

Börs Förra veckan var det åter dags för Börsveckans småbolagsdag med sju presenterande bolag och än fler intressanta uppslag. Att lyssna på bolag ger insikter i deras verksamhet såväl som respektive marknad och det kan varmt rekommenderas.

Ett par gånger om året anordnar Börsveckan tillsammans med Financial Hearings en småbolagsdag då 6-8 bolag presenterar sin verksamhet och möter investerare och deras eventuella frågor. Det är ofta stor spridning på branscher som representeras så det finns mycket att lära av att lyssna på bolagen alldeles oavsett om man tänker investera i aktierna eller ej.

Nu under höstens upplaga av småbolagsdagen som i år blev digital av uppenbara skäl var det sju bolag som presenterade: AAC Clyde Space, Arise, Aspire Global, Azelio, Initiator Pharma, Nexam Chemical samt Soltech. Vi har fokus på små och medelstora bolag, men det är samma drivkrafter för dessa som för stora pjäser, om än att de mindre bolagen ofta har bättre långsiktig tillväxtpotential då de mer eller mindre definitionsmässigt ligger tidigt i sin utvecklingskurva.

Småbolag är också ofta snabba på att plocka upp och kapitalisera på ny teknik och nya trender. Det är också en annan typ av risk/reward i små bolag, ofta med lite oprövade affärsmodeller eller nya idéer.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 37 den 7 september.

Läs mer om Börsveckan.

Först ut att presentera var forskningsbolaget Initiator Pharma som har två läkemedelskandidater på väg in i fas 2. Det är det snävaste nålsögat att passera men också det mest värdeskapande. För forskningsbolag finns det tydliga, diskreta steg att ta sig igenom på väg mot en kommersiell produkt, men för de flesta bolagen är vägen fram mindre tydlig, och det gäller små bolag i synnerhet som måste bygga upp distribution, varumärkeskännedom med mera. Så timing är ofta viktig. När når bolaget den punkt där maximalt värdeskapande (i ett börsperspektiv) nås?

Tre av bolagen tar sig an en av de största utmaningarna vi står inför: energiförsörjning. Det är Azelio som är verksamt inom energilagring, Arise inom vindkraft och Soltech inom solkraft. Just energi tycker jag själv är spännande dels eftersom det är en så viktig bransch, dels för att det också är ett tema som spänner över väldigt många olika typer av verksamheter.

Ett problem inom energiförsörjning som Azelio arbetar med är lagring av energi. El konsumeras inte nödvändigtvis när den produceras, och det finns ofta stora avstånd mellan produktion och konsumtion. Så lagring tillsammans med så kallade smarta nät är nog två av de ”hetaste” segmenten på energimarknaden.

Arise och Soltech är mer inriktade på produktion inom sina respektive energislag. Arise handlar om storskalig elproduktion och Soltech småskalig. Inom vindkraft är den tekniska utvecklingen snabb med större och effektivare kraftverk, samtidigt som vindkraften brottas med svårigheter att finna vindlägen som är bra och innebär minimalt med störningar för boende och natur. Prissättningen av el är instabil med stora skillnader i spotpris över tid och säsonger vilket är en utmaning för hela branschen.

En annan liten spaning är att konceptet Software as a service (SaaS) numer dyker upp lite varstans i olika tappning. AAC Clyde Space talar om ”space as a service” och Soltech pratade om ”Solar as a Service”. Idén om att bygga långsiktiga kundrelationer med löpande avtal snarare än diskreta försäljningspunkter har onekligen fått stor spridning. I fallet Soltech är konceptet att finna outnyttjad potential, i deras fall overksamma ytor som kan användas för att producera el. Och den typen av marknadsinnovation är alltid intressant.

AAC Clyde Space är stora på små satelliter och det verkar också vara en generell trend att teknikutvecklingen ger stor kapacitet även i mindre enheter, och inte bara när det gäller satelliter. Ta exempelvis mobiltelefonen. Och när teknik blir mindre och billigare öppnas nya användningsområden såsom internet of things där det numer är lönsamt att packa in avancerad elektronik även i vardagliga föremål.

Spelbranschen har gjort comeback på börsen i år och på det temat var det roligt att lyssna på Aspire Global och det jag tar med mig därifrån var att bolaget föredrar reglerade marknader. Det ger stabilitet och förutsägbarhet vilket behövs för många av kunderna, och att regleringar kan vara bra för en marknad är vi inte så vana att höra.

Sist ut hörde vi Nexam Chemicals som illustrerar problemen med att ha en ny teknik men sakna de stora bolagens distributionsstyrka. Det betyder att det tar lång tid att bygga upp förtroende hos kunder och distributörer och det är något man bör ta med sig som investerare generellt. Det är lätt att tro att en bra idé eller bra teknik ska slå direkt, men i verkligheten tar det ofta tid. Lång tid.

Alla stora träd har börjat som små frön så vill man vara med på resan måste man komma in tidigt. Alltså är det extra mycket fokus på långsiktiga tillväxtförutsättningar när man investerar i den här typen av småbolag.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -