Makroveckan: Viss bävan, visst lugn

Mackroveckan Nervositeten på finansmarknaden har stegrats efter en svag avslutning på förra veckan. Kanske kan det bli lugnare i veckan som kommer när ECB:s räntebesked, Brexitförhandlingar och inflationssiffror hamnar i makrofokus.

Det blev en grym avslutning på förra veckan med branta börsfall i USA och till följd av detta stigande finansoro i resten av världen. Veckonedgången för S&P500 summerar ändå bara till 2,3 procent så det kanske är lite tidigt att trycka på panikknappen. Men det blir förstås högintressant att följa utvecklingen på finansmarknaden under veckan som kommer. Det står ändå klart att marknadsaktörerna bävar en hel del inför fortsättningen.

Den svenska börsen backade med lite drygt 1 procent och som vanligt, nödgas man konstatera, tog kronan en del stryk när riskviljan svalnade väsentligt. Oljepriset fick sig också en ordentlig tryckare och Brentoljan handlas nu kring 42 dollar per fat.

Annars var det faktiskt en hygglig makrovecka ur konjunktursynpunkt. Inköpschefsindexen steg ytterligare - där Sverige stack ut i positiv bemärkelse - och den amerikanska sysselsättningen steg med nära 1,4 miljoner. Kanske kan en viss nervositet spåras till att arbetslösheten sjönk kraftigt till 8,4 procent, vilket väcker en del frågetecken kring om vi får se ”evigt” låga räntor. På den fronten tycks dock Fed-chefen Jerome Powell kommit med lugnande besked då han räknar med år innan räntan kan höjas.

Den här veckan är det annars lite lugnare på makrofronten.

Torsdagens penningpolitiska besked från ECB är ändå en given höjdpunkt. Visserligen väntas inga nya penningpolitiska besked utan mest löften om att den extremlätta penningpolitiken ligger fast under överskådlig tid. Banken har ändå förnyad smittspridning och en starkare euro att hantera så kanske är ändå osvuret allra bäst. Lär bli en del pressande frågor till Lagarde på presskonferensen.

Vi får också en hel del hårda data kring den ekonomiska utvecklingen i juli som kan ge en bättre inblick i hur snabb återhämtningen var under sommaren. Mes nyfikna är vi förstås på de svenska siffrorna över industriproduktion och orderingång.

Den räcka inflationssiffror som publiceras under veckan blir också intressant att följa. Visserligen lär de inte påverka penningpolitiken på kort sikt men vi får i alla fall vet hur långt från inflationsmålet de flesta centralbanker ligger.

I övrigt en del politikfokus. De lite glömda Brexitförhandlingarna går nu in på det åttonde varvet och det börjar bli bråttom att presentera mer substantiella resultat för att det är inte ska bli en svårhanterbar fråga för finansmarknaden senare i höst.

Den svenska riksdagen öppnar på tisdag och kanske kan vi få lite mer kött på benen vad avser höstbudgeten i samband med detta.

I övrigt önskar sig marknaden ett vaccin, ett massivt amerikanskt stödpaket och lite lugnare tongångar mellan Turkiet och Grekland.

Måndag

Det kanske viktigaste på makrofronten har publicerats under natten mot måndag när de kinesiska utrikeshandelssiffrorna presenterades. Exporten överraskade positivt med en uppgång på 9,5 procent medan importen var åt det mer negativa hållet med -2,1%. Tysk industriproduktion har återhämtat sig ytterligare i juli. Investerarförtroendet i EMU-området tragglar sig förhoppningsvis uppåt.

Tisdag

Intressanta siffror över svensk industriproduktion och orderingång. Ska vi tro på indikatorerna bör det ha skett ett skapligt lyft i juli. Riksdagen öppnar och kanske kan vi få nya besked kring budgetförslagen i Stefan Löfvens öppningsanförande. Mäklarstatistik redovisar den senaste utvecklingen på bostadsmarknaden. Fortsatt upp?

Onsdag

Propseras mätning av inflationsförväntningarna kan bli tuff läsning för Riksbanken. Få tror på bankens möjligheter att få upp inflationen till målet på 2 procent. Vi får se om förväntningarna på inflationen fallit ytterligare. Bank of Canada lämnar räntebesked men väntas vila på hanen den här gången.

Torsdag

De svenska inflationssiffrorna för augusti blir ny bitter läsning för Riksbanken även om inflationen väntas kliva upp en bit. Dagens huvudnummer är ändå den europeiska centralbankens penningpolitiska besked. De flesta tror at banken den här gången väljer att passa på nya åtgärder men banken har överraskat oss förr. Lär bli en del frågor kring hur ECB ser på den senaste tidens euroförstärkning och var smärtgränsen egentligen går. Kan bli en del rörelser på finansmarknaden i samband med besked och presskonferens.

Fredag

Lugn dag på makrofronten då v inte tror att de amerikanska inflationssiffrorna kan få marknaden till annat än att rycka på axlarna. Det är annat än enskilda inflationsutfall som driver penningpolitiken framför sig. Intressant också att se om brittisk ekonomi kan fortsätta att överraska så här i Brexit-tider.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -