Rysslands Google växer så det knakar

Aktieanalys Det är inte bara de amerikanska teknikjättarna som handlas på rekordnoteringar. Även de ryska teknikaktier har hängt med i årets techrally. Placera har tittat närmare på Rysslands Google som är noterat på den amerikanska Nasdaq-börsen.

Ryska teknik- och internetbolaget Yandex är den ledande sökmotorn i Ryssland. Bolagets största intäkter kommer precis som för amerikanska Google från annonsering och betald sökning. I likhet med kinesiska Baidu är Yandex en av få spelare globalt som lyckades tävla framgångsrikt mot Google i betald sökning på internet.

Yandex senaste 18 månaderna jämfört med Google

Investerarna gillar Yandex. Kursutvecklingen har varit stark för Yandexaktien som stigit betydligt mer än den amerikanska motsvarigheten Google.

Det jag gillar med Yandex är att det har en tydlig exponering mot strukturell tillväxt.

Yandex är vid en första anblick en sökmotor i likhet med Google och dominerar rysk internetsökningen med en marknadsandel på drygt 60 procent. Här domineras intäkterna av internetannonsering och betald sökning.

I år har internetannonseringen drabbats eftersom den ryska marknaden påverkades av lägre annonsintäkter i spåren av coronapandemin. När landets ekonomi gick in i en nedstängningsfas minskade annonsintäkterna tydligt från sektorer som bilförsäljning, fastighetsförsäljning, resor och finansindustrin. Sannolikt kommer det att vara motvind hela 2020.

Men samtidigt så kommer coronapandemin som i många digitala verksamheter att skynda på den strukturella tillväxten som innebär ett skifte från traditionell annonsering till internetreklam.

När den ryska ekonomin öppnar upp igen kommer den strukturella tillväxten sannolikt att ta fart igen. För det är tydligt att en allt större andel av annonsbudgetar flyttar från traditionella medier till internetreklam. Yandex är marknadsledande och ligger i framkant vilket gör att vi förväntar oss en fortsatt snabb tillväxt.

Men bolaget har även en attraktiv exponering mot andra snabbväxande marknader med digitalisering och konsumtion som huvudtema.

Yandex.Taxi

Yandex dominerar den snabbt växande ryska onlinetaxi-marknaden. Yandex.Taxi har även haft en viss motvind med mindre lokalt resande i år. När det var som tuffast den sista veckan i mars sjönk intäkterna med 39 procent, men enligt bolaget så såg man en klar tillväxt i juli.

Ledningen har passat på att bredda verksamheten. Logistiksamarbetet med systerbolagen Yandex.Eat och Yandex.Lavka som hör till Yandex food tech-affärsområdet har utvecklats vidare. Man har även ökat logistiksamarbeten med tredjepartsleverantörer inom e-handel. Det är verksamheter som gynnats av coronapandemin och fått ett betydande uppsving i sin försäljning.

Istället för att frakta människor levererar man färdiglagade maträtter och vanliga livsmedelsleveranser och e-handelsvaror. Samtidigt har ledningen var duktiga på att parera de sjunkande intäkterna med en bra kostnadskontroll.

Yandex.Taxi är i mångt och mycket en unik verksamhet, och deras stora konkurrensfördel är den klart bästa navigatorn. En navigator visar den optimala vägen med hänsyn till jobbiga trafikstockningar i de ryska storstäderna. Framför allt i Europas största stad Moskva är köerna och trafikstockning en vardagsrealitet.

Dessutom gynnas taxibolag i Ryssland i allmänhet av att man flerdubblat parkeringsavgifter och tagit bort stora parkeringsytor i centrala delar av städer, vilket gjorde det oekonomiskt för majoriteten att ta egen bil.

Analytikernas estimat för affärsområdet 2021 är en tillväxt på 92 procent. Den genomsnittliga omsättningstillväxten per år är på höga 66 procent under perioden 2019 till 2023. Och då har de inte med några intäkter från den spännande delen som arbetar med självkörande bilar.

Där är man tillsammans med Google och Tesla den ledande aktören för att utveckla självkörande bilar. Yandex har näst mest data för självkörande bilar i världen och det sker på tre olika platser, USA, Ryssland och i Israel. Det ger Yandex en fördel mot de andra aktörerna med test i så många regioner som erbjuder helt olika vägstruktur och klimat.

Det finns banker som värderar enheten självkörande bilar till mellan 2,5 till 6,5 miljarder dollar på de affärer som är gjorda inom sektorn, vilket skulle motsvara en uppsida på 4,5 till 12 dollar per Yandexaktie.

Food Tech

Yandex Food tech (som inkluderar Yandex.Eats som levererar färdiglagad mat och Yandex.Lavka som dominerar inom e-handel för livsmedel) är tydliga vinnare på coronanedstängningen. Precis som i många andra länder har det kommit helt nya kunder som inte e-handlade färdigmat eller livsmedel.

Verksamheten har en tydlig coronamedvind och tillväxten i år har varit tydlig. Analytikerna tror att omsättningen för affärsområdet kommer att växa med 165 procent i år jämfört med fjolårets omsättning på 1 860 miljoner rubel. Under perioden 2019 till 2023 spår man en genomsnittlig tillväxt på höga 61 procent per år.

Yandex Media

Yandex Media är ytterligare ett intressant och snabbväxande affärsområde. Nu ser man tydliga likheter med Amazon som både har livsmedelsleveranser och en mediadel där man konkurrerar med Netflix och svenska Spotify.

Yandex.Medias intäkter växte under årets andra kvartal med närmare 100 procent jämfört med motsvarande kvartal 2019. De stora verksamheterna är Yandex.Music som innehåller streamad musik och snabbväxande podcasts. Här ingår onlinestreaming-tjänsten Kinopisk som är Rysslands tredje största aktör inom tv och serier.

Svenska Spotify etablerade sig på den ryska marknaden den 15 juli men flera analytiker tror att Yandex.Music blir en tuff konkurrent då kunderna erbjuds hela Yandex ekosystem av produkter som streamad filmer och serier, matleveranser, taxi, e-handel mm.

E-handel

Yandex.Markets erbjuder e-handel av varor och produkter från tredjepartsleverantörer. En verksamhet som växer snabbt och delar av den hade 250 procents tillväxt under årets andra kvartal. Verksamheten är inte lönsam ännu men enligt bolagets ledning spås den vara det under 2023. Analytikernas prognoser är en genomsnittlig tillväxt på 53 procent per år fram till 2023.

Det är tydligt att ryska Yandex är ett mellanting mellan Google, Amazon och Uber på den stora ryska marknaden och några närliggande länder. Bolaget är välskött och har många år med väldigt hög tillväxt framför sig.

Men det går inte att blunda för att aktien handlas på rekordnivåer och årets p/e-tal är runt 80, vilket är historiskt högt. Det är även högre än snittet för liknande internet- och teknikbolag på tillväxtmarknaderna. Och även högre värderat än snittvärderingen för i internet- och teknikbolag på de utvecklade marknaderna främst amerikanska bolag.

Den senaste månadens starka aktiekursutveckling är sannolikt drivet av att Yande-aktien tagit plats i MSCI Rysslandsindex. Det hör till de fem största bolagen, vilket skapat en efterfrågan från passiva indexfonder. Den stora aktievikten gör att den är en allt viktigare aktie för aktiva förvaltare att ta hänsyn till, och en aktie man oavsett vill äga för att inte avvika för mycket från jämförelseindex.

Efter den spektakulära uppgången värderas Yandex med ett stort premium till ryska aktiemarknaden i helhet. Det är inte så konstigt, då den ryska börsen historiskt domineras av lågt värderat värdebolag inom energi- och råvarusektorn.

Yandex starka uppgång är mer en produkt av att investerarna snarare värderat upp bolaget i nivå eller över snittet för de globala teknikbolagen.

Ytterligare en faktor som kan ställa till det på kort sikt är att den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj som ser ut att vara förgiftad med nervgiftet Novitjok, som är utvecklat i Sovjetunionen.

Den tyska regeringen kräver nu svar från Kreml och i nästa steg är att Tysklands regering går till EU. Och då kan man inte utesluta nya sanktioner mot Ryssland, vilket högst sannolikt påverkar Moskvabörsen negativt. Även om Yandex är noterad både på Moskvabörsen och den amerikanska Nasdaqbörsen kommer den att påverkas negativt av en större sättning och utförsäljning av ryska aktier.

Placera tycker att Yandex är en intressant internet- och teknikaktie som hör hemma i en global teknikportfölj. Med tanke på den historisk höga värderingen och risken för ytterligare sanktioner mot Ryssland tror vi att det kommer bättre tillfälle att köpa in sig i Yandex än idag.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Yandex N.V. A Neutral 65,25 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -