Positivt, men allt är inte återhämtat

Makrokommen De svenska inköpschefsindexen för augusti visar att konjunkturåterhämtningen går snabbare än väntat. Men det krävs samtidigt en längre period av index i tillväxtzonen för att hela vårens nedgång ska vara återhämtad.

Nu har de svenska inköpschefsindexen för augusti levererats. Det fanns inför publiceringen en viss oro inom analytikerkåren att indexen skulle visa på en måttlig uppgång i industrin och att tjänsteindexet till och med skulle backa en aning. Det skulle i så fall gå i linje med den utveckling som kunde skönjas i de preliminära inköpschefsindexen för EMU-området.

Nu blev det dessbättre inte så utan bägge de svenska indexen överraskade istället på uppsidan. Det sammanvägda inköpschefsindexet för de bägge sektorerna steg från 54,0 till 55,7 och slog därmed med bred marginal den slutliga noteringen på 51,9 i EMU-området.  

Industriindexet, som publicerades redan i tisdags, steg från 51,4 i juli till 53,4 i augusti. En bit över förväntningarna på 52,1 och samtidigt den högsta indexnivån sedan november 2018. Det ska förvisso ses som ett styrketecken för svensk industri men ska samtidigt inte övertolkas som att den svenska industrin nu är tillbaka till någon storts normalläge.

Den här typen av månatliga tendensundersökningar mäter utvecklingen jämfört med de senaste månaderna och sett utifrån den mycket svaga jämförelseperioden är det inte särskilt överraskande att inköpschefsindexet, med viss marginal, orkar över den 50-nivå som markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång.

Precis som Swedbank-ekonomen Jörgen Kennemar skriver i sin analys av materialet krävs det betydligt fler än två månader med mätningar över tillväxtnivån innan vi kan börjar tala om att industrin återhämtat hela vårens nedgång.

Det finns dock en hel del positivt som förtjänar att lyftas fram i augustisiffrorna. Dit hör orderingången på både hemma- och exportmarknad nu återhämtar sig i hygglig takt. Delindexen för orderingången på hemmamarknaden steg från 47,7 till 51,8 medan indexet för exportmarknaden rusade från 50,3 till 56,7.

I sammanhanget förtjänar det att påminna sig om att dessa index i april låg på extremlåga 24,8 respektive 22,1. Så inte särskilt konstigt att prognosmakarna då såg ett potentiellt katastrofalt scenario framför sig.

Kanske är ändå företagens produktionsplaner för det kommande halvåret ändå det som väcker de största förhoppningarna kring industrikonjunkturen framöver. Här steg indexet från 52,4 till 62,1. Vi tolkar det som att industriföretagen nu ser en mer rejäl ljusning framför sig. Smolket i glädjebägaren är i sin tur att industriföretagen fortsätter att skära ner på personal.

I tjänstesektorn, som det var mest oro kring, steg indexet från 55,0 till 56,6. Klart över, inte bara 50-nivån, utan också över det historiska snittet på 55,4.  Delindexet för affärsvolym (60,5) är det som fortsätter att bidra mest till uppgången men även orderingångs -och sysselsättningsindexen bidrar. Det senare indexet ligger dock fortfarande, med ett värde på 48,8, under tillväxtzonen.

I EMU-området landade det preliminära inköpschefsindexet för tjänstesektorn på 50,1 och en möjlig förklaring till att det svenska indexet klarare sig bättre är att vi inte sett samma våg av förnyad smittspridning som i stora delar av övriga Europa. Det har förhoppningsvis bidragit till att svenska hushåll varit mer benägna att konsumera tjänster under augusti. Det svenska tjänsteindexet ligger dessutom högre än det amerikanska Markit-indexet som landade på 54,8 i augusti.

Sammantaget är de svenska inköpschefsindexen för augusti hoppingivande läsning. Vi har visserligen fortfarande en bra bit till någon storts normalläge men återhämtningen går ändå betydligt fortare än de flesta kanske hade väntat. Säkrast är ändå att räkna med att indexnivåerna inte stiger särskilt mycket från dagens nivåer under hösten.

På marknaden har man tagit de svenska utfallen med viss ro. Att börsen fortsatt uppåt har mer globala orsaker som en mer generell konjunkturoptimism och förväntningar på att den extrema lågräntepolitiken ligger fast under överskådlig tid. Det finns dessutom stigande förväntningar på att ECB ska leverera ytterligare stödåtgärder i samband med sitt penningpolitiska besked den 10 september. Förväntningar som fått extra skjuts av de mycket låga inflationssiffrorna för augusti, där kärninflationen noterades till en rekordlåg nivå på 0,4 procent medan KPI-inflationen sjönk under nollstrecket.

Den svenska kronan har ändå fått lite bättre fart på torsdagsmorgonen, även om det inte rör sig om någon dramatisk vändning. Till det kan dessutom ha bidragit att vice riksbankschefen Per Jansson, den mest notoriske duvan i direktionen, i en SvD-intervju sagt att ha inte tycker att en starkare krona är lika viktig ur inflationssynpunkt som tidigare.

Nu laddar marknaden för eftermiddagens tjänsteindex (ISM) från USA samt de amerikanska sysselsättningssiffrorna för augusti som publiceras på fredag. Väntat är ett tjänsteindex på 57,2 och en sysselsättningsuppgång med 1,5 miljoner personer.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -