Nordenfonderna som krossar index

Fondkommentar I Norden hittar vi några av de bästa börserna i år. Placera har gått igenom de bästa Nordenfonderna och listat vinnarna i år - och på fem år.

I år har den hälsovårds- och tillväxtorienterade Köpenhamnsbörsen har gått starkast följt av Stockholmsbörsen och Helsingforsbörsen. Lyfter vi blicken för de senaste fem åren ligger de bästa nordiska börserna i nivå med en global indexfond mätt i svenska kronor.

Sedan oron kring coronapandemin nådde sitt crescendo i slutet på mars har de nordiska börserna haft en relativt stark utveckling, vilket sannolikt förklaras av att regionens ekonomier ser ut att komma lindrigare undan den globala ekonomiska nedgången.

Regionen har flera tydliga fördelar som attraktiv investeringsregion. Den förknippas med en stor innovationskraft, hög utbildningsnivå, ett bra företagsklimat och stabil och förutsägbar politik. Regionen har skapat många duktiga entreprenörer. Norden har en stark BNP-utveckling tillsammans med en låg statsskuld, vilket ger en bra köpkraft.

De nordiska bolagen har en tydlig genomlysning, hög innovation och forskning samt bolagsstyrning av världsklass. Nordiska bolag kommer oftast väldigt bra ut när det gäller ESG-rating, vilket gör att regionen har en hög ESG-score.

Det är uppenbart en region med riktigt bra förutsättningar för aktiv förvaltning och den som gör ett bra jobb blir rikligt belönad. Det tydligt att vi hittar de största vinnarna bland aktiva förvaltare som har haft fokus på mindre- och medelstora bolag.

Placera har listat vinnarfonder utifrån Avanzas fondutbud av dagshandlade fonder inom de båda fondkategorierna, ”Norden, små-/medelstora bolag” och ”Norden”. Urvalet innehåller totalt 35 fonder, varav 23 har en avkastningshistorik som sträcker sig minst 5 år tillbaka i tiden.

Spännvidden mellan fonderna är stor, det skiljer över 110 procentenheter mellan den sämsta och den bästa fonden. Och det är tydligt att det har belönat sig att investera i små- och medelstora bolag. De fem bästa fonderna på listan har alla ett uttalat småbolagsfokus. Det är värt att notera att i urvalet finns bara har en indexfond och den saknar lång historik.

I ensam majestät finns SEB Nordenfond Småbolag som briljerar med en avkastning på hela 148 procent. Fonden förvaltas av Per Trygg som även förvaltar SEB Sverigefond Småbolag Chans/Risk och SEB Sverigefond Småbolag.

Fonden placerar främst i små- och medelstora bolag i Norden. Fondens investeringsunivers är koncentrerat till nedersta 20 procenten av det totala nordiska börsvärdet och består av runt 500 bolag.

Investeringsprocessen bygger på att investera långsiktigt i bolag utifrån fyra grundpelare. Bolagen ska gynnas av tydliga strukturella trender, ha en dominerande marknadsposition med en bra och erkänt duktig ledning och styrelse. Och bolaget ska ha ett tydligt hållbarhetstänk kring bolagets produkter. Totalt hittar vi knappt 50 investeringar i fonden. Största land är Sverige på 79 procent. Största sektor är industribolag på 38 procent, vilket är enklar övervikt. Näst största sektor är Teknikbolag på 23, även det är en stor övervikt. Aktievalen och övervikten i de största sektorerna ligger bakom den starka avkastningen.

Största innehav är teknikhandelskoncernen Addtech på 4,7 procent följt av teknikkonsulten Sweco med 4,6 procent. Sweco och Stillfront Group hör till fondens bästa bidragsgivare det senaste året med uppgångar på 115 respektive 218 procent.

Den aktivt förvaltade småbolagsfonden BNP Paribas Nordic Small cap hittar vi på andra plats. Den franska storbanken ägde tidigare Alfred Berg Kapitalförvaltning som sålt av stora delar av sina fonder och bytt namn på några fonder som man behöll.

Fonden förvaltas av Johan Stein. Totalt har fonden 110 investeringar med ett tydligt fokus på tillväxtbolag. Största sektor är hälsovårdsbolag på 22 procent, vilket är en tydlig övervikt. Näst största sektorn är industribolag på 20 procent, vilket är en klar undervikt mot kategorisnittet. Fonden saknar helt investeringar i energisektorer.

Största bolag är Sedana Medical på 4,2 procent följt av mjukvarubolaget Sinch med 2,7 procent. Sinch hör också till fondens bästa bidragsgivare i år. Fyra av fondens tio största innehav har stigit mer än 100 procent det senaste året. Klart högst avkastning har Lyko som säljer hårvårdsprodukter och skönhetsprodukter i fysiska butiker och på webben, aktien har stigit 580 procent det senaste året. Det klår även mjukvaruraketen Sinch som har en 550-procentig uppgång i ryggen.

På tredje plats har vi Swedbank Robur Småbolagsfond Norden. Fonden förvaltas sedan ett år tillbaka av Marcus Rylander, tidigare förvaltare var Erik Sprinchorn och Carl Armfelt.

Fonden innehåller ett 70-tal bolag främst små- och medelstora bolag med ett tydligt tillväxtfokus. Största sektor är Industribolag som utgör en tredjedel av fonden. Teknikbolag är näst störst på drygt 13 procent. 

Största bolag är fastighetsbolaget Balder på 3,5 procent följt av det finska teknikbolaget Enento Group på 3,4 procent. Det svenska mjukvarubolaget SInch hittar vi som fondens tredje största bolag på 3,3 procent. Ljudboksbolaget Storytel och spelutvecklaren Embracer Group hör till fondens bästa bidragsgivare det senaste året.

Den sista dubblaren är Handelsbanken Nordiska Småbolag (A1 SEK). Förvaltare är Tore Marken sedan 2008. Fonden är aktivt förvaltad och placerar i mindre och medelstora företag i Norden.

Investeringsprocessen följer Handelsbankens framgångsrika strategi att genom en strukturerad och disciplinerad analys med god riskkontroll. Fokus ligger på att tidigt identifiera förändringar som påverkar avkastningen positivt.

Det läggs särskild vikt vid att företagets produkter har en bra marknadsposition, gärna marknadsledande i kombination med en unik affärsmodell. Det är också viktigt med stabila finanser och en bolagsledning som tillvaratar aktieägarnas intresse och har ett bra track-record. Därefter värderas företagets nyckeltal och trenden på bolagens vinstprognoser.

Genom att fonden investerar en stor del i riktigt små bolag har man många små innehav för att minska likviditetsrisken, alltså för att minska risken med att det är tunn handel i aktien. Fonden har normalt fler innehav än genomsnittet av småbolagsfonder och består för närvarande av 159 bolag. Fonden har en tydlig tilt mot tillväxtbolag.

Största sektor är industribolag på 26 procent följt av hälsovårdsbolag på 13 procent. Största innehav är investmentbolaget Kinnevik på 2,2 procent. Näst störst är Fastighetsbolaget Balder 2,2 procent.

Bland fondens bästa bidragsgivare det senaste året hittar vi två spelutvecklare: Embracer som har en kursuppgång på 103 procent och Stillfront på hela 218 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -