Svensk konjunktur stärks trots allt

Makrokommentar Konjunkturläget i Sverige fortsätter att stärkas även om det fortfarande är långt till någon form av ”normalläge”. Förhoppningar finns också att vi ska kunna undvika en kraftig arbetslöshetsuppgång men då krävs nog att regeringen återigen öppnar plånboken.

Även om läget i svensk ekonomi måste betraktas som fortsatt svagt är det nu allt tydligare att återhämtningen efter coronakrisen fortskrider i allt raskare takt. Konjunkturinstitutets (KI) barometerindikator, som är det sammanvägda måttet av humöret i näringsliv och hushåll, steg i augusti till 87,0. Visserligen en bra bit under det historiska snittet på 100 men en rejäl uppryckning jämfört med de katastrofvärden som uppmättes under våren.

Det förtjänar ändå att nämnas, precis som KI själva gör, att resultaten från den här typen av tendensundersökningar är ovanligt svårtolkade då vi kommer från ett så extremt svagt utgångsläge.

Utvecklingen i augusti ligger i linje med vad som noterats i stora delar av övriga Europa, som exempelvis det tyska IFO-indexet, även om augusti månads preliminära inköpschefsindexen för EMU-området var något av en besvikelse.

I industrin steg konfidensindikatorn till 97,7 och börjar nu närma sig någon storts normalläge. Indikatorn ligger nu på ungefär samma nivåer som i slutet av 2019. Då det visserligen också var lite oro kring konjunkturutvecklingen men långt ifrån några katastrofscenarier. Det är ändå fortsatta produktionsminskningar och orderingången på både hemma- och exportmarknad fortsätter att sjunka i augusti. Men takten i nedgångarna minskar och synen på orderstockarna har fortsatt att justeras upp. Produktionsvolymen har dessutom fortsatt att öka.

Det som främst sticker ut åt det negativa hållet, och som faktiskt går emot annan statistik som exempelvis varselsiffror, är att industriföretagen fortsätter att skära ner på personal i tämligen stor omfattning och väntas fortsätta med det även framöver.

I byggsektorn steg konfidensindikatorn från 92,8 i juli till 93,3 i augusti. Det som sticker ut i barometern är att synen på orderstockarnas utveckling försvagats men att företagen trots detta inte är lika pessimistiska kring byggandet framöver som i tidigare undersökningar. Men även i byggsektorn är det en påfallande stor andel av företagen som rapporterar om personalnedskärningar.

Konfidensindikatorn i detaljhandeln steg i augusti till 98,3. Försäljningsvolymerna har stigit och påfallande många av företagen är nöjda med nuvarande försäljningssituation. Företagen ser också större möjligheter att höja priserna under hösten. Att många svenskar tillbringat semestern på hemmaplan har så klart drivit upp försäljningen under sommaren men handlarna räknar tydligen med att det är en effekt som kommer att hålla i sig framöver. Enligt färska SCB-siffror steg försäljningsvolymen i detaljhandel med hela 4,8 procent i juli jämfört med motsvarande månad i fjol.

Många detaljhandelsföretag räknar ändå med att försäljningsläget ska stärkas ytterligare under det kommande halvåret. Även bland detaljhandlarna förekommer personalnedskärningar men i en minder omfattning än i andra branscher.

Den stora surdegen i svenskt näringsliv har å andra sidan varit den privata tjänstesektorn. Inte bara gjorde den här sektorn den största djupdykningen i samband med att Corona-krisen härjade som värst utan den har också haft den trögaste återhämtningen. Nu börjar ändå läget ljusna något även om det är långt till någon form av normalläge. I augusti steg konfidensindikatorn med 6,3 enheter till 79,6.

Efterfrågan sjunker inte i lika snabb takt som tidigare och förhoppningar finns fortfarande om att efterfrågan kan ta lite bättre fart under hösten. Besvikelserna inom branschen har däremot varit stora under de senaste månaderna så förväntningarna är den här gången ganska lågt ställda. Och precis som man kunde befara så har personalnedskärningarna fortsatt men omfattningen av dessa väntas bli mindre under hösten.

Trots betydande shoppingvilja, stigande bostadspriser och en arbetsmarknad som, i alla fall enligt den officiella statistiken, ser ut att stabiliseras så har hushållen en fortsatt pessimistisk syn på det ekonomiska läget. Det gäller både synen på egen ekonomi (mikroindex) och svensk ekonomi i stort (makroindex). Det är högst förståeligt sett till den generella osäkerhet som coronan fört med sig.

Ändå finns det en del ljuspunkter i hushållsundersökning. Dit hör att hushållen väntar sig att den egna ekonomin utvecklas ska förbättrats något under det kommande året och att den egna arbetslöshetsrisken nu ligger på normala nivåer. Det sistnämnda går dock stick i stäv med den påtagligt negativa syn som hushållen har på svensk arbetslöshet i stort.  

För att försöka summera augustibarometern så är förstås läget i svensk ekonomi fortsatt svårt. Ljuspunkterna syns framför allt i detaljhandel och industri. Även om vi även fortsättningsvis tycker att resultaten från industriundersökningen är svårtolkade, sett utifrån det svaga utgångsläget.

Det som sticker ut åt det negativa hållet är de personalnedskärningar som företagen säger sig ha gjort och dessutom planerar att göra framöver. Något som exempelvis inte går att utläsa i varselstatstiken som numera sjunkit till mer normala nivåer. Arbetslösheten har också (tillfälligt?) stabiliserats på 9,2 procent. Dessutom är rädslan för egen arbetslöshet påfallande låg bland hushållen. Så förhoppningen är ändå att Sverige ska kunna undvika en större arbetslöshetsuppgång men för detta kräva nog nya och/eller förlängda företagsinsatser i höstbudgeten.

Torsdagens konjunkturbarometer för augusti var i alla fall tillräckligt stark för att hålla liv i den konjunkturoptimism som numera börjat sprida sig allt mer i investerar- och analytikerkår. Samtidigt krävs det att pilarna fortsätter att peka uppåt under hösten för att konjunkturuppgången ska bli het på riktigt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -