Instalco-aktien har mer att ge

Aktieanalys Installationsbolaget, tillika förvärvsmaskinen Instalco redovisar starka siffror för Q2 där orderboken ökat med över 30 procent och vinsten likaså. Aktien har helt klart mer att ge.

Instalcos Q2-rapport  var riktigt fin med tanke på coronapandemins utbrott och dess negativa effekter mot samhället i stort under andra kvartalet. Bolaget lyckades ändå växa med 2,3 procent organiskt i Q2 och med totalt 23 procent inkluderat förvärven som genomförts tidigare. Än viktigare är att tillväxten inte sker på bekostnad av sämre marginaler. Det justerade rörelseresultatet (ebita) landade på 150 Mkr (123) vilket gav en marginal om 8,7 procent (8,8).

Summerat över första halvan av 2020 så har Instalco växt med 7 procent organiskt och med 30 procent totalt. Den justerade rörelsevinsten har ökat med snäppet mer, 31 procent, vilket gav en ebita-marginal på 8,3 procent (8,2). Vinstökningen är i paritet med det starka 2019 kring 30 procent. Kassaflödet är riktigt starkt och landade på 321 Mkr (229), en ökning med 40 procent första halvåret. Kassakonverteringen (kassaflödet mot rörelsevinsten) låg på 114 procent. Under 2019 låg den nära 100 procent så verksamheten kan finansiera de löpande förvärven utan konstigheter.

Nettoskulden uppgår till 670 Mkr exklusive leasingskulder, motsvarande 1,2 gånger ebita de senaste 12 månaderna. Det möjliggör för fler förvärv och sådant lär vi få se mer av. Ifjol köptes 19 bolag upp med en samlad omsättning på 1,5 miljarder kr. Hittills i år taktar man kring 870 Mkr, redan över målet om 600-800 Mkr per år. Det skapar en diversifiering och synergieffekter mellan dotterbolagen och modellen där man köper för ev/ebit 3-5 gånger och där 20 procent typiskt sett betalas i Instalco-aktier, gör att förvärvsresan görs på ett kontrollerat sätt. Kassaflödesutvecklingen indikerar också just att det är på detta sätt.

Orderstocken är fortsatt stark och uppgick vid utgången av kvartalet till 6 miljarder kr (4,5), motsvarande en ökning om 33 procent, varav 22 procent organisk (för jämförbara enheter). Det indikerar en fortsatt hög tillväxt resterande del av 2020 och även en bit in på 2021.

Vd Per Sjöstrand skriver också att coronapandemin inte påverkat varken förvärvstakt eller orderingången särskilt nämnvärt. Instalco köpte fem bolag i Q2, varav fyra i Sverige och ett bolag i Finland. I Sverige har man förstärkt verksamheten i Umeå, Uppsala och Kalmar genom förvärv av Norrtech, Teampipe och Avent. Teampipe är ett bolag som har nischat sig inom svetsning och rördragning i känsliga miljöer som exempelvis inom läkemedelsindustrin.

Vidare har Instalco fortsatt att teckna kontrakt för nya installations- och serviceuppdrag, stora som små, med fokus på det man kallar mellansegmentet 1-75 Mkr. Sverige står fortsatt för tre fjärdedelar av omsättningen och resten finns i övriga Norden.

Aktien har gått starkt på senare tid, med en uppgång kring 25 procent i år eller 90 procent senaste året. Börsvärdet är runt 8,5 miljarder kr och justerat för nettoskulden så värderas Instalco till 15 gånger ebita på våra prognoser för 2020. Redan nästa år är min bedömning att rörelsevinsten kan stiga mot 700 Mkr, troligtvis är det konservativt givet de många förvärven bolaget gjort hittills i år och som även kommer påverka 2021.

En ev/ebit-multipel kring 15 på den vinsten ger oss en riktkurs nära 200 kr när vi drar bort nettoskulden. Det lämnar en fortsatt fin uppsida i aktien på nära 20 procent på ett års sikt och där vi också som sagt räknar med fortsatta förvärv under hösten vilket lär påverka vinstprognosen positivt även för 2021.

Vi upprepar köprådet.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 35 den 24 augusti.

Läs mer om Börsveckan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -