På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Fondspararna tror på Sverige

Fonder Sverigefonder är ny etta på spararnas köplista. Även guld- och silverfonder lockade i augusti, det visar statistik från Avanza.

Köpen är dubbelt så stora jämfört med samma månad ifjol efter att Stockholmsbörsen ser ut att få den starkaste augustimånaden på 24 år.

”Precis som de stora globala investerarna ser privatspararna positivt på börsens utsikter och nettoköper aktiefonder för femte månaden i rad”, säger Johanna Kull, sparekonom Avanza.

Johanna Kull

För första gången på fem månader tar sig Sverigefonder förbi teknikfonder och blir månadens klart mest köpta fonder. Primärt köper spararna indexfonder och fonder som investerar i små- och medelstora bolag.

”De mindre bolagen tog överlag mest stryk under börsoron, men det är också där återhämtningen varit som snabbast. Det märks inte minst i listan över de Sverigefonder som gått bäst sedan årsskiftet”, säger Johanna Kull.

 

Mest köpta Mest sålda
Sverigefonder Fastighetsfonder
Teknikfonder Läkemedelsfonder
Företagsobligationsfonder Asienfonder
Blandfonder Korträntefonder (Euro)
Ädelmetallfonder Korträntefonder (USD)

 

Nya på köptoppen är fonder som investerar i bolag som utvinner ädelmetaller. Intresset för guld- och silverinvesteringar har ökat påtagligt under sommaren efter att guldpriset nått nya rekordnivåer. Främst märks detta genom ökade inflöden till fonder som investerar i bolag som utvinner råvarorna.

”Det kan för många vara en lämplig beståndsdel i en diversifierad portfölj, men man ska vara medveten om att risken i denna typ av fonder är hög. Förutom exponeringen mot guld- och/eller silverpriset, får man även bolagsspecifik risk”, säger Johanna Kull.

Fastighetsfonder är månadens klart mest sålda fondkategori. Utökat distansarbete och oro för butiksdöd har gjort fastighetsaktierna till årets börsförlorare och fonderna som investerar i bolagen har tappat omkring 20 procent sedan årsskiftet.

”Spararna verkar inte se någon ljusning i sikte, utan säljer av fonderna för sjunde månaden i rad”, säger Johanna Kull.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -