På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Två fonder för amerikanska småbolag

Fondanalys En handfull stora tillväxtbolag har drivit de amerikanska aktieindexen i år. För den som tvivlar att de amerikanska storbolagens framfart håller i sig, kan en investering i amerikanska små- och medelstora bolag vara ett intressant val.

Årets uppgång i USA är extremt polariserad och de fem största bolagen utgör nu hela 25 procent av S&P 500 index. Inte ens när It-bubblan sprack vid millenniumskiftet var koncentrationen till de fem största bolagen högre. Det är tydligt att amerikanska små- och medelstora bolag inte hängt med de senaste årens uppgång.

Men nu kan det vara läge för en förändring.

Små- och medelstora bolag är förknippade med högre risk och högre tillväxt då de växer från en lägre bas.

Det finns oftast ett tydligt entreprenörskap i mindre bolag.

Små bolag har tydligare fokus och en mer renodlad verksamhet. Och det är lättare att växa från en liten bas. Inte minst så är mindre bolag underanalyserade. Och historiskt har det varit ganska många uppköp för just små- och medelstora innovativa bolag, vilket oftast ger en bra avkastning.

Men det är tydligt att den stora tillväxtpotentialen finns bland de mindre bolagen. Man får inte glömma bort att flera stora bolag som Amazon och Tesla har gjort en snabb resa från litet bolag till ett jättebolag mätt i börsvärde. Den gemensamma nämnaren är en tydlig innovationskraft.

Vi hittar många av de nya storbolagen inom en uppsjö av sektorer. Många har gemensamt att de har nya affärsmodeller och ofta digitalisering, men framförallt har de kraften i innovation gemensamt. Och det finns många nystartade amerikanska bolag som har ambitionen att bli riktigt stora på sikt. Den stora inhemska amerikanska marknaden är en stor fördel för de små- och medelstora amerikanska bolagen.

Placera tror att det kan vara bra att ta rygg på en bra aktivt förvaltad fond för att hitta framtida vinnare bland amerikanska små- och medelstora bolag. Särskilt då analytikertäckning av medelstora bolagen från banker är förhållandevis låg. Det talar för att förvaltare som gör bra egen aktieanalys och vågar avvika från index, har stora möjligheter att hitta guldkorn och leverera en bra överavkastning. Placera har hittat en fond med fokus på små amerikanska tillväxtbolag och en som ser på lite större snabbväxande medelstora bolag.

Spetsfonden UBS EF Mid Caps USA är en Placerafavorit. Fonden förvaltas av Peter Bye som har Albert Tsuei och Alexis Freyeisen till sin hjälp. De två förstnämnda har förvaltat fonden sedan 2016 och teamet har lång tidigare erfarenhet av just förvaltning av amerikanska bolag.

Peter Bye

Peter Bye förvaltar även UBS EF USA Large Cap Growth Fund. Båda fonderna har samma fokus på tillväxtbolag. UBS EF Mid Caps USA investerar i huvudsak i bolag som har ett marknadsvärde på mindre än 10 miljarder dollar vid investeringstillfället.

Investeringsprocessen bygger på att förvaltarna letar efter tillväxtbolag med starka marknadspositioner och bra långsiktiga framtidsutsikter för strukturell tillväxt. Teamet förlitar sig mycket på egen fundamental aktieanalys för fondens investeringar. Man letar efter kvalitetsbolag med en bra och tydlig organisk tillväxt.

Fokus är att hitta bolag med en bra lönsamhet i kombination med en stark och beprövad affärsmodell. Det är viktigt att bolaget har en uthållig affärsmodell och verkar på en marknad med höga inträdes barriärer för konkurrenter. Man föredrar marknadsledande bolag, vilket gör att de kan vara prisledande och sätta priset för att öka marginaler.

Tillväxtbolagen delas upp efter tre olika tillväxtteman; cyklisk tillväxt, klassisk tillväxt och uthålliga elittillväxtbolag. Cykliska tillväxtbolag investerar de i när det uppstår felprissättningar.

För klassiska tillväxtbolag skapas det investeringstillfällen vid stora marknadssvängningar, precis som skedde under fjolårets fjärde kvartal när marknaden handlade ner teknik- och tillväxtbolag.

Uthållig elittillväxt är bolag som växer oerhört snabbt och där marknaden från tid till annan underskattar tillväxtpotentialen.

Utifrån de olika tillväxttemana sätter man ihop en diversifierad fondportfölj på mellan 35 till 50 bolag. Idag finns det 39 innehav i fonden. Långsiktigheten i investeringarna är tydlig. Av fondens tio största innehav har sex av dem varit med i fonden mer än 2 år.

De tio största innehaven väger totalt 27 procent av fondens värde. Inget innehav väger mer än 4,2 procent vilket ger fonden en bra riskspridning. Totalt 58 procent av fondens innehav är medelstora bolag, och stora bolag utgör 42 procent.

Största sektor är teknikbolag som utgör en tredjedel av fonden, vilket är en klar övervikt. Näst största sektor är hälsovårdsbolag på 15,6 procent, vilket är en liten undervikt.

Fondens största innehav står också för det största avkastningsbidraget i år. The Trade Desk som erbjuder en teknisk plattform för annonsköp har stigit 80 procent sedan årsskiftet.

Fonden har haft en bra avkastning på 75 procent mätt i kronor de senaste tre åren vilket gör den till klassledare. Avkastning för kategorisnittet är 57 procent. Avkastningen har kommit till en risk som är marginellt högre än kategorisnittet, vilket gör det till en riktigt bra prestation.

Fonden har fyra stjärnor hos Morningstar och förvaltar idag drygt 1,7 miljarder kronor. Placera rekommenderar köp på UBS EF Mid Caps USA och tror att fonden över tid kommer att fortsätta leverera en hög riskjusterad avkastning. Vi ser spetsfonden UBS EF Mid Caps USA som en krydda i en fondportfölj.

Spetsfonden SEB Nordamerika Småbolag fokuserar på snabbväxande småbolag. SEB har lagt ut förvaltningen av fonden till en extern förvaltare. Den sköts av den amerikanska kapitalförvaltaren Pier Capital som är specialist på amerikansk småbolagsinvesteringar.

Ansvarig förvaltare är Alexander Yakirevich som förvaltat fonden sedan januari 2015. Han har 20 års erfarenhet av amerikanska småbolagsinvesteringar och har sin bas i Stamford, Connecticut.

Alexander Yakirevich

Investeringsprocessen bygger på fundamental analys. Det är tydligt fokuserar på tillväxtbolag med bra likviditet i aktien. Man letar efter bolag med riktigt bra produkter eller tjänster. Produkterna eller tjänsterna ska ha en tydlig potential för tillväxt och vinst under flera år. Man letar efter små bolag som är i en tidig tillväxtfas och har möjligheter att växa snabbare än förväntningarna.

Det totala investeringsuniverset utgår från det amerikanska småbolagsindexet Russell 2000 Growth, som innehåller runt 1 100 bolag. Det är runt 300 till 400 av de bolagen som uppfyller investeringsprocessens krav.

Det hela mynnar ut i en fond med runt 100 placeringar. I genomsnitt investeras runt 1 procent i varje innehav. De bolag man tror mest på kan väga upp till maximalt 2 procent, vilket ger fonden en bra riskspridning. Fonden är aktivt förvaltad och över tid avviker fonden mycket från index. Fonden är i princip alltid fullinvesterad och man vill ha så liten kassa som möjligt.

Fonden har idag 97 placeringar och tekniksektorn är fondens största investering just nu med 26 procent av placeringarna, vilket är en övervikt. Näst största är industrisektor på 25 procent vilket är en tydlig övervikt jämfört med Russell 2000 growth index. Totalt 56 procent av fondens innehav är i småbolag, medelstora bolag utgör 44 procent.

De tio största innehaven väger bara 14 procent av fondens värde. Och de fem största innehaven väger tillsammans drygt 7 procent av portföljen. Den globala konsultfirman FTI Consulting är fondens största innehav följt av den Georgia-baserade SiteOne Landscape Supply.

Den digitala hälsovårdsplattformen Livongo Health är en av fondens bästa bidragsgivare i år med en avkastning på 430 procent. Fiverr International som  utvecklar e-handelsplattformar har stigit drygt 380 procent i år.

Alexander Yakirevich har lyckats riktigt bra med investeringsprocessen: Fonden har stigit betydligt mer än snittet av kategorin USA, Småbolagsfonder – till en högre risk än kategorisnittet. Den aktiva förvaltningen är tydlig och från tid till annan avviker man mycket från jämförelseindex.

Fonden har fyra stjärnor på både tre års sikt och på fem års sikt hos Morningstar och förvaltar idag 2,2 miljarder kronor. Produktens årliga avgift uppskattad av Avanza är på höga 2,2 procent, vilket är högre än kategorisnittet. För fjolåret landade den årliga avgiften på 1,75 procent.

Men den aktiva och långsiktiga förvaltningen gör att Placera tycker att fonden motiverar avgiften. Och vi ger köprekommendation på spetsfonden SEB Nordamerika Småbolag.

Båda fonderna fungerar utmärkt som komplement till en amerikansk indexfond. Placera rekommenderar en lång sparhorisont på mellan tre till fem år.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
UBS (Lux) EF Mid Caps USA (USD) P Köp 23 170,09 -
SEB Nordamerikafond Småbolag Köp 383,25 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -